Tvam akincana-gocaram...

Objavljeno
Komentari Nijedan

Upravo u trenutku kad se spremao krenuti Svojom kočijom prema kraljevstvu Dvarake, Svevišnji Gospodin Šri Krišna je bio ‘zaustavljen’ molitvama svog čistog bhakte — kraljice Kunti…

Već smo ranije na predavanjima napomenuli da molitve kraljice Kunti predstavljaju jedan vrlo poseban dio Šrimad Bhagavatama koji je vrlo drag Šrila Prabhupadi i može nam poslužiti kao prekrasna inspiracija za produbljivanje našeg odnosa sa Šri Krišnom.

U vrlo poniznom rasploženju kraljica Kunti nas podučava da je “Krišna neprepoznatljiv budalastom promatraču poput prerušenog glumca na sceni”. Podsjećajući se svega što je Svevišnji Gospodin učinio za njenu obitelju štiteći ih od razno-raznih opasnosti koje su im prijetile prije, nakon izgnanstva u šumu, te na bojnom polju Kurukšetre, Kunti se moli Šri Krišni da bude iznova i iznova izložena takvim nevoljama jer one predstavljaju mogućnost sjećanja na Njega.

Kako to shvatiti?

Živimo u vremenu žestoke propagande svih mogućih medija koji nam “prodavaju maglu” obećajući odsutnost nevolja, uživanje, zadovoljstvo, itd. ukoliko pristanemo konzumirati njihove ‘proizvode’.

Gomila tzv. new-age gurua reklamira kojekakve meditacije, mantre, yoge…sve s ciljem oslobođenja od stresa, dostizanje mira, sreće…a ovdje Krišnin čisti bhakta zaziva nevolje i probleme!?

Odgovor Kunti je duboko jednostavan…Naime, ona zna koja je prava cijena potrebna kako bismo pronašli svoje mjesto do Krišninih lotosovih stopala i ne želi ništa drugo umjesto toga.

Jesmo li i mi spremni “platiti cijenu”?

Odgovor na to možemo saznati na slijedećem predavanju “Tvam akincana-gocaram…” koje se održava u sklopu projekta “Krema vedske mudrosti” u organizaciji Udruge za duhovnu kulturu “Atmarama”, u utorak, 10.-og ožujka 2015.-e godine s početkom u 19 sati uz prezentaciju Gour-Gadadhara Dasa na adresi: “Stari hrast” (multimedijalna dvorana, I kat) , Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Autor
Kategorije

Komentari

Komentiranje je zatvoreno za ovaj članak.

← Starije Novije →