Što znam?

Objavljeno
Komentari Nijedan

“Ja znam da ništa ne znam” je jedna od najpoznatijih izreka grčkog filozofa Sokrata koju ćemo staviti “na kušnju” tijekom našeg narednog programa “Što znam?” koji se održava u utorak, 19.-og travnja 2016.-e godine s početkom u 19 sati na, nadamo1 se, našem starom mjestu — prvi kat “Starog hrasta” — Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Nakon prilično poteškoća ili, ako Vam je draže, nakon dosta diskusije, završili smo diskusiju glede Krišninog boravka u Hastinapuri nakon okončane bitke na Kurukšetri, napuštanja tijela djeda Bišmadeva…tu smo još imali i molitve kraljice Kunti…

Uglavnom, nakon nešto više od dvije godine kako smo započeli s projektom sustavnog proučavanja Šrimad Bhagavatama, prodiskutirali smo prvih deset poglavlja Prvog pjevanja. Moram priznati da u fazi dok smo se nalazili u “posljednjoj trećini” Bhagavad-gite rađala se ideja o novom projektu koji je konačno začet kao “Krema vedske mudrosti” i prvobitna ideja je bila: “Jedno predavanje — jedno poglavlje!”.

Siguran sam da Vam nije potreban doktorat iz matematike da izračunate kojeg datuma smo trebali završiti diskusiju prvih deset poglavlja uz uvjet redovitih predavanja svakog drugog utorka.

No, “teorija je jedno, a praksa (sasvim) nešto drugo”, pa smo se već više puta uvjerili da nije do nas da u praksi sprovedemo čak i vrlo jednostavne planove. Nekima bi zasigurno odgovarao prvobitno zacrtani plan, ali moje skromno mišljenje odn. uvjerenje je da je ovo što imamo danas u skladu s voljom Svevišnjeg Gospodina.2

Ovako, naredni program ćemo iskoristiti kao priliku da na sokratovski način pokušamo dokučiti što zapravo “znamo” nakon prvih deset poglavlja ili je vrhunac naše spoznaje iskoristiti mudru izreku drevnog filozofa kao otrcani alibi.

1 Naime, prošli put smo imali određenih poteškoća glede prostora i/ili stolica, pa smo gotovo završili na drugom mjestu.

2 Vaš autor ima, naravno, ideju kako bismo mogli “ubrzati” sadašnji ritam, ali on uključuje gušći raspored — npr. jednom tjedno i sl., ali nikako “trčati brže”, no za tako nešto nam je vjerojatno potreban “stabilniji prostor” i/ili želja samih sudionika…

Autor
Kategorije

Komentari

Komentiranje je zatvoreno za ovaj članak.

← Starije Novije →