Proces znanja (2. dio)

Objavljeno
Komentari Nijedan

Na prošlom predavanju započeli smo diskutirati odgovor na jedno od Arđuninih pitanja koga zanima što je znanje odn. proces znanja. U ovom drugom dijelu pokušati ćemo prihvatiti Krišninu definiciju znanja koja, zasigurno, nikoga ne može ostaviti ravnodušnim…

O čemu se radi?

Da bismo shvatili što se tu krije, ključ razumijevanja leži u tzv. “promjeni paradigme” koja za mnoge osobe jednostavno predstavlja nepromostivu prepreku.

Živimo u vremenu koje odlikuje mnoštvo informacija slobodno raspoloživih putem Interneta. Čini nam se da ne postoji išta što ne bismo mogli pronaći odn. naučiti ukoliko upregnemo svoj preglednik ili tzv. ‘browser’ i malo proguglamo.

No, za divno čudo, Šri Krišna nema tu kategoriju u Svojoj definiciji znanja, već, naprotiv, proglašava da je to zapravo neznanje.

Šrila Prabhupada na početku komentara na odgovarajuće stihove iz Bhagavad-gite (13.8—12) daje lucidno objašnjenje koje nije lako ‘probaviti’. Naime, on objašnjava da proces znanja ne uključuje “interakciju 24 elementa”, već znanje zapravo znači naučiti “način kako se iskobeljati iz zapletenosti tim elementima” !!!

Ako samo malo promislimo o gornjoj izjavi, neće nam trebati puno vremena da shvatimo da počevši od osnovnih škola, preko srednjo-školskog obrazovanja i/ili gimnazija s mnoštvom predmeta, pa sve do visoko-školskog obrazovanja uključujući i postdiplomske studije — sve to uključuje samo različito ‘znanje’ o tome kako funkcionira interakcija materijalnih elemenata u svrhu kako bismo ih mogli (bolje) iskoristiti za svoje osjetilno uživanje.

Nižim životnim vrstama poput životinja nije potrebno Guglati za ostvarenje osnovnih životnih potreba — jedenja, spavanja, branjenja, razmnožavanja — kako nas uče vedski spisi.

Upravo suprotno, analiza života modernog čovjeka pokazuje da nismo sposobni nositi se s tolikom količinom informacija koja ostaje ‘neprobavljena’ u našim umovima, život nam postaje ovisan o toliko mnogo naprava/uređaja/strojeva i umjesto da naša egzistencija bude u duhu “jednostavno življenje — visoko razmišljanje!”, mi smo stvorili sve samo ne to.

Ne, ulazak u EU neće učiniti niti najmanji mogući pomak u pravom smjeru, jer još uvijek ostajemo zapleteni u domeni “interakcije 24 elementa” koji su, možda, samo malo finije upakirani.

Da bismo se pomakli, moramo dobiti znanje od nekog tko ga uistinu posjeduje!

Naravno, bez ikakvih pretenzija da smo mi osobno u toj kategoriji, želimo Vas samo pozvati da poslušate mudrost Svevišnjeg Gospodina Šri Krišne uz prekrasne komentare A.C. Bhaktivedanta Swami Šrila Prabhupade i na svojoj koži osjetite što znači pravo znanje…jer “nikada nije prekasno!”

Predavanje “Proces znanja (2. dio)” održava se u utorak, 2.7.2013.-e godine s početkom u 19 sati u prostorijama bivšeg GK-a (preko puta Pilke) na adresi A. Schulteissa 19 (Čakovec), a predavač je Gour-Gadadhara Dasa.

Najbolje stvari u životu jednostavno nemaju cijenu — ulaz na program je besplatan — stoga Vama prepuštamo da sami odredite koliko vrijedi znanje.

Autor
Kategorije

Komentari

Komentiranje je zatvoreno za ovaj članak.

← Starije Novije →