Osvrt na predavanje “Razine svijesti”

Objavljeno
Komentari Nijedan

U utorak 2. kolovoza 2011. god. u Čakovcu je održano drugo predavanje ciklusa “Uvod u drevnu mudrost Veda” predavača Gour-Gadadhara Dasa.

Unatoč “špice” ljetnih godišnjih odmora i čakovečke manifestacije “Porcijunkulovo” okupilo se preko dvadeset entuzijasta koji su željeli čuti vječnu duhovnu mudrost Veda.

Nakon kratkog uvodnog ponavljanja s prvog predavanja podsjetili smo se da su opći činioci nekog uspjeha:

  • koncentrirani um,
  • odlučan napor i
  • volja Gospodina.

U ovom drugom predavanju uslijedio je ulazak u svijet filozofije, za početak, uvodne terminologije…

Saznali smo kako stječemo znanje; preko osjetila — osjetilnom percepcijom (pratyakša), mentalnim zaključivanjem hipoteza i teorija (anumana) i preko transcendentalnog zvuka, savršene vibracije, mantre (šabda).

Predavač se dotaknuo Darwinove teorije evolucije koju je razumno i s lakoćom pobio pričitavši odlomak — antidokaz iz knjige “Ljudska devolucija” znanstvenika Michaela Crema.

Čuli smo o tri nivoa egzistencije, te elementima koji čine ovaj materijalni svijet.

Demonstrirana nam je bila mini radionica sudionika predavanja “tri energije (gune) materijalne prirode”, te lutka (marioneta) koja je u nama pobudila sažaljenje.

Posebno je bilo zanimljivo čuti odlike pojedine energije materijalne prirode pod čijim utjecajem je cijeli ovaj svijet, pa tako i mi.

Kulminacija je uslijedila razinama svijesti:
  1. anna-maya (“jedem, dakle postojim”)
  2. prana-maya (“radim, dakle jesam”)
  3. jnana-maya (“mislim, dakle jesam”) koje su prevladavajuće u filozofijama zapada. Ostale dvije razine ulaze u duhovnost, a to su:
  4. vijnana-maya (realizirano znanje, dolazi do oslobođenja od patnji)
  5. ananda-maya (duh, prisutan je odnos s Bogom).

Zaključili smo da je zadatak svakog pojedinca kao odgovorne osobe, podići svoju svijest što će se rezultirati i na kolektivnoj svijesti, a to će biti doprinos čitavom čovječanstvu.

Na kraju programa svim posjetiteljima su poslužene slatke kuglice i sok.

Autor
Kategorije

Komentari

Komentiranje je zatvoreno za ovaj članak.

← Starije Novije →