Odlike civiliziranih osoba i varnašrama-dharma

Objavljeno
Komentari Nijedan

S obzirom na opsežnost teme nije ni čudno da smo prošli put uspjeli samo ovlaš dodirnuti “odlike civiliziranih osoba”, te smo stoga namjerno ostavili diskusiju za naredni program “Odlike civiliziranih osoba i varnašrama-dharma” u utorak, 25.-og kolovoza s početkom u 19 sati, na starom mjestu — na prvom katu zgrade “Starog hrasta” — Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

O varnašrami1 je svaki posjetilac/slušalac naših seminara imao prilike čuti podosta informacija tijekom naših programa, počevši od Uvoda u drevnu mudrost Veda, preko Bhagavad-gite te, naravno, uključujući Šrimad-Bhagavatam koji smo tek dodirnuli…2

Unatoč svega toga, mnoge osobe, čak i duhovni praktikanti na putu predanog služenja Svevišnjeg Gospodina imaju sumnju da li je moguće uspostaviti sustav varnašrama-dharme danas, pogotovo na Zapadu.

Bez da ulazim u puno polemike, barem na ovom mjestu, citirati ću samo jednu rečenicu Šrila Prabhupade iz komentara na Šrimad-Bhagavatam 1.9.26:3

Varnašrama_dharma je propisana za civilizirano ljudsko biće samo da ga istrenira kako bi uspješno okončao ljudski život.”

Sapienti sat…

1 Varnašrama-dharma zasigurno predstavlja jednu od omiljenih tema za diskutiranje Vašeg predavača, barem glede njene relevantnosti i/ili praktičnosti za svakidašnji (duhovni) život.

2 Naime, u okviru našeg projekta “Krema vedske mudrosti” nalazimo se negdje na polovici prvog pjevanja Šrimad-Bhagavatama od ukupno njih dvanaest!

3 Komentar se odnosi na stih čiji smo komentar samo “načeli” tijekom diskusije na prethodnom programu…

Autor
Kategorije

Komentari

Komentiranje je zatvoreno za ovaj članak.

← Starije Novije →