Odlike civiliziranih osoba

Objavljeno
Komentari Nijedan

Prilikom razmišljanja koji bi naslov bio odgovarajući za naredno predavanje u ciklusu “Krema vedske mudrosti” koji se održava u utorak, 11. kolovoza s početkom u 19 sati, na starom mjestu — na prvom katu zgrade “Starog hrasta” — Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec, imao sam dvije vrlo dobre mogućnosti izbora…Nažalost postojao je samo jedan zajednički problem za obje, a to je da sam ih već iskoristio prije ne toliko puno vremena.

Jedna1 se odnosila na učenja djeda Bišmadeva, dok je druga mogućnost2 ipak sezala u malo daljnju prošlost.

Poštujući svoju publiku odn. svoje studente, nisam želio staviti na kušnju njihovu moć pamćenja, iako, budimo iskreni, trenutni “toplinski val” zasigurno ima utjecaja na funkcionalnost naše “sive materije”.

Pustimo na stranu naše sjećanje i podsjetimo se da Svevišnji Gospodin Šri Krišna nema takvih problema, te nije zaboravio Svog bhaktu, odn. ukazao je milost djedu Bhišmi bivajući osobno prisutan u posljednjim trenucima njegove ovozemaljske egistencije.

Naravno, to nije promaklo čistom bhakti Gospodina koji je izrazio da je njegova jedina želja da Šri Krišna u svom obliku Gospodina Narayana3 bude uz njega u trenutku kada bude napuštao svoje tijelo.

U skladu s učenjima Bhagavad-gite4, biti u mogućnosti usredsrediti svoj um na oblik Svevišnjeg Gospodina u trenutku smrti predstavlja savršenstvo našeg života i omogućuje osobi da po napuštanju tijela dosegne prebivalište Svevišnjeg Gospodina Šri Krišne!

Nadam se da Vam je ovo dovoljna ‘pozivnica’ za naš naredni program…ahh, zaboravio sam jednu sitnicu —- naslov narednog predavanja je “Odlike civiliziranih osoba”.

1 Ovaj naslov je iskorišten, ni manje ni više, nego li prošli put.

2 Izgleda da se ne možemo tako lako rastati od djeda Bišmadeva, pa se iz tog razloga njegov odlazak još uvijek nije desio, niti možemo sa sigurnošću utvrditi da će se to desiti i ovaj put. Razumnije je stoga objaviti da je djed Bišmadeva besmrtan i da živi vječno u svojim uputstvima!!

3 Četveroruki oblik Gospodina Narayana je, inače, obožavano Božanstvo djeda Bišmadeva.

4 Pogledaj npr. stih 8.5 iz Bhagavad-gite…

Autor
Kategorije

Komentari

Komentiranje je zatvoreno za ovaj članak.

← Starije Novije →