Nikad nije gotovo...

Objavljeno
Komentari Nijedan

Primjer Ašvatame koji smo prošli put diskutirali zorno je pokazao što može učiniti osoba nekontroliranog uma…iako je bitka na Kurukšetri okončana i mnogi su morali svojom glavom platiti ponašanje Durjodhane i njegove strane, to nije spriječilo degradiranog sina brahmane da (po)čini gnjusno djelo.

No, niti takav čin nije bio ‘dovoljan’ da majka Draupadi poželi osvetu i dopusti Arđuni da ispuni svoje obećanje i skrati nitkova za glavu, pa smo stoga bili svjedoci vrlo zanimljive moralno-religiozne rasprave između više članova Pandava koji su zagovarali da Ašvatama treba biti pošteđen, te npr. Bhime, s druge strane, kojem nije bilo jasno zašto ukazati milost takvom zločincu, bez obzira na njegovo visoko porijeklo.

U svakom slučaju, mogli smo se uvjeriti da nije (uvijek) baš lagano primijenjivati načela spisa u svakodnevnom životu, odn. da to iziskuje poprilično mudrosti i inteligencije koju moramo dobiti od Svevišnjeg Gospodina.

Kao što več vjerojatno znamo, Arđuna je predani bhakta Šri Krišne, pa je stoga uspio genijalnim manevrom riješiti cjelokupnu situaciju tzv. “win/win”1 rješenjem.

Nakon što je Ašvatama protjeran, svi ožalošćeni članovi obje strane su krenuli izvršiti posljednje obrede u čast svih poginulih u Kurukšetra ratu…

Sve to nas upućuje da nas konačno očekuje mirno razdoblje koje će biti obilježeno pravednom vladavinom sinova Pandava na čelu s veličanstvenim Judištirom koji je oličenje morala, no “Nikad nije gotovo…” predavanje koje će Gour-Gadadhara Dasa održati u utorak 27.1.2015-e godine s početkom u 19 sati uvjerit će nas da je bolje tu ideju izbaciti iz našeg uma…

Pored redovitog predavanja u sklopu projekta “Krema vedske mudrosti” u organizaciji naše Udruge za duhovnu kulturu “Atmarama”, ovaj program će obilježiti jednu, za nas, vrlo značajnu godišnjicu, pa stoga za sve Vas koji se odlučite provesti večer u našem društvu, pripremamo jedno, nadamo se, vrlo ugodno odn. ukusno iznenađenje.

Kao i do sada, sve se to odvija na prvom katu “Starog hrasta” na adresi Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

1 Naime, Arđuna je uspio razmrsiti čitavu situaciju na način da fizički život Ašvatame bude sačuvan na zadovoljstvo Draupadi, Judištira, Šri Krišne i ostalih, a da, također, i Bhima dobije svoju zadovoljštinu.

Autor
Kategorije

Komentari

Komentiranje je zatvoreno za ovaj članak.

← Starije Novije →