Božanstvenost i Božanska služba

Objavljeno
Komentari Nijedan

Nastavljamo kušati “kremu vedske mudrosti” novim predavanjem koje za predmet diskusije ima drugo poglavlje prvog pjevanja Šrimad Bhagavatama naslova “Božanstvenost i Božanska služba”.

Na prethodnom programu započeli smo studij samog teksta koji definira što je predmet diskusije čitavog djela odn. na samom početku smo imali prilike čuti što je definicija Apsolutne Istine, te što čitalac može očekivati da će naći odn. neće naći na stranicama Šrimad Bhagavatama.

Šrila Vyasadeva, kao autor odn. sastavljač samog teksta nas je uveo na početnu scenu Bhagavatama koja se odigrava pred mnoštvom mudraca okupljenih na svetom mjestu u šumi Naimišaranye…

Šri Šaunaka Riši koji je ‘glasnogovornik’ mudraca, s velikom pažnjom i poštovanjem se obraća Šrila Suta Gosvamiju i upućuje mu šest pitanja čiji odgovori tvore čitavo djelo.

Slijedeći program koji se održava u utorak, 11.3.2014.-e godine u 19 sati u prostorijama bivšeg GK (preko puta Pilke) na adresi A. Schulteissa 19 bi nam trebao dati odgovor na prva dva pitanja.

Odgovori na ostala pitanja1, bit će dani kasnije, pa Vas molimo za strpljenje.

Iako smo na prošlom programu uspjeli održati planirani ritam: “jedno predavanje = jedno poglavlje”, naš predavač ima velikih problema uvjeriti se da je tako nešto moguće uz uvjet da imamo kraća predavanja nego li je to bio slučaj na Bhagavad-gita seminaru odn. uz pretpostavku da budemo kulturni te počnemo i završimo (službeni) dio programa u skladu s prvobitnim dogovorom.

Pored toga, imamo dojam da nam se nigdje ne žuri jer ionako nikada ne možemo stići do kraja. Naime, može nam se samo desiti da ćemo se tijekom ovog putovanja jednom uistinu probuditi i ugledati nasmiješeno lotosoliko lice Svevišnjeg Gospodina Šri Krišne…i onda više nećemo pitati: “Koliko je sati?”

1 Naravno, kako Šrimad Bhagavatam bude odmicao, njegovi protagonisti će smišljati nova i nova pitanja, koja će tražiti nove i opširnije odgovore!

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Komentari

Komentiranje je zatvoreno za ovaj članak.

← Starije Novije →