Objavljeno
Komentari Nijedan

Priznajem da prošli put nismo zašli (pre)duboko u Vidurina učenja, odn. stigli smo samo do uvertire…prava stvar tek slijedi kad započne operacija “buđenje Dritaraštre!”.

Iz tog razloga smatram da nema smisla ponavljati stvari koje smo već najavili1, pa recimo samo da nastavak diskusije na “Vidurina učenja” slijedi u četvrtak, 9.2.2017. s početkom u 19 sati.2

1 Molim Vas da pročitate najavu od prošlog puta.

2 Adresa je: “Stari Hrast”, Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Mahatma Vidura se vratio s dugog hodočašća na dvor Pandava gdje je bio vrlo ljubazno primljen i ugošćen, no, naravno, uživati pogodnosti kralja Judištira i ostalih nije bila ideja radi koje se Šri Vidura ponovno pojavio…

Kao pravi vaišnava koji je, kako smo čuli prošlog puta, “personifikacija mjesta hodočašća”, mahatma Vidura će nam vrlo brzo razotkriti pravu svrhu povratka na dvor.

Naredni program u ciklusu “Krema vedske mudrosti” održava se u četvrtak, 26.-og siječnja 2017.-e godine s početkom u 19 sati — Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec — i nazvali smo ga “Vidurina učenja” koja su vrlo prikladna za svakog od nas.

Čuti ćemo da bhakta Gospodina Šri Krišne ponekad koristi vrlo oštre, mogli bismo čak reći “probadajuće riječi” kako bi mogao doprijeti do srca uvjetovane duše uspavane u iluziji materijalne egzistencije…nalik domaćinu porodice koji zavaljen u udobnom naslonjaču svoje dnevne sobe, uz ugodno pucketanje vatre koja dopire iz kamina ovih (pro)hladnih zimskih večeri trati dragocjeno vrijeme gledalući televizijski program gladeći pri tome svog četveronožnog ljubimca i na taj način “uživa u životu”.

Da ne bismo zaspali poput našeg junaka, prijeko je potrebno dobiti milost uzvišene duše koja nas može probuditi iz opasnog drijemeža!!

Nikome ne želimo ukrasti čari ovih zimskih večeri, no ako smatrate da u ovm životu postoji nešto više, budite slobodni pridružiti nam se u diskutiranju Šrimad Bhagavatama.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Započeli smo novo poglavlje Šrimad Bhgavatama koje opisuje povrataka mahatme Vidure na dvor Pandava nakon tridesetak godina provedenih posjećujući različita sveta mjesta hodočašća…

NIje počelo dobro s obzirom da sam na putu prema “Starom Hrastu” shvatio da sam zaboravio ponijeti “snimač” odn. onu malu napravicu koja uglavnom služi samo da s vremena na vrijeme zabilježi u digitalnom obliku predavanja koja održavamo. Igrom “slučaja”, nisam bio jedini u svom “zaboravu”, pa sam se već pomirio da nam opet slijedi nova repriza.

Srećom, iskoristili smo “pametni telefon” da učini nešto pametno i danas sam milošću Dharma-vatsale Prabhua putem Interneta dobio snimak prošlog predavanja koji obećaje da možemo nastaviti dalje.

Stoga, nitko se ne mora bojati kontrolnih radova, usmenog ispitivanja i sličnih metoda testiranja —- “Idemo dalje!” putem Šrimad Bhagavatama i čistih bhakta poput Vidure!!

Iz tog razloga Vas pozivamo da nam se pridružite u nastavku naše diskusije Šrimad Bhagavatama, a slobodni ste sa sobom dovesti nekog do kog Vam je zaista stalo…slijedeći program “Povratak Vidure…(nastavak)” održava se u četvrtak, 12.-og siječnja 2017.-e godine s početkom u 19 sati na adresi: Dr. Ivana Novaka 381, Čakovec.

1 prvi kat u “Starom Hrastu”.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Završili smo diskusiju transcendentalnih odlika cara Parikšita, a čak smo uspjeli i malo ponoviti gradivo prethodnih poglavlja…1

Sada je pred nama jedno novo “poglavlje” Šrimad Bhagavatama koje započinje povratkom velikog bhakte Vidure na dvor Pandava kako bi spasio svog brata Dhritaraštru od materijalističkog života(renja)…

Kada slijepi kralj Dhritaraštra nije želio poslušati savjet mudrog Vidure o važnosti obuzdavanja častohlepivih emocija Duryodhane koji je želio pod svaku cijenu lišiti vlasti petoricu Pandava na čelu s kraljem Judištirom, bilo je jasno da je rat na Kurukšetri neminovan…

Vidura je iskoristio povoljni trenutak, napustio je dvor i krenuo putem hodočašća i tom prilikom se naoružao transcendentalnim znanjem. Što nam je spremio, čuti ćemo vrlo brzo.

Poslijednji program ove kalandarske godine “Povratak Vidure…” održava se u četvrtak, 29.12.2016.-e s početkom u 19 sati na prvom katu “Starog Hrasta”, Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec — dođite i počujte “čestitku” Vidure upućenu milošću Svevišnjeg Gospodina Šri Krišne svima nama.

1 Ovaj dio ponavljanja bi zasigurno mogao biti temeljitiji ili čak repriziran nekom drugom prilikom.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Uspjeli smo! Uspjeli smo…prošli put završiti diskusiju dvanaestog poglavlja. Nalazimo se negdje na dvije trećine Prvog pjevanja Šrimad Bhagavatama i pred nama je nekoliko zanimljivih poglavlja koja opisuju događaje u svezi s Maharađem Parikšitom, dok neki događaji čak i prethode pojavi samog cara…

Bilo je pomisli da ćemo možda uspjeti naći nešto vremena i za kratku rekapitulaciju gradiva, posebice središnjih1 šest poglavlja. Uzimajući u obzir činjenicu da je projekt “Krema vedske mudrosti” započeo prije gotovo tri godine2, prepuštam našim čitaocima i/ili slušaocima, te, naravno, sudionicima seminara da pokušaju predvidjeti kada bismo mogli završiti diskusiju Prvog pjevanja.

Za sve one kojima takva “matematika” nije od prevelike važnosti, spomenimo samo da je slijedeći program u ciklusu na redu u četvrtak, 15.12.2016.-e godine s početkom u 19 sati — prvi kat “Starog Hrasta”, Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Ponesite sa sobom “sve što imate” jer nalazimo se u danima Adventa.

1 Naime, nećemo baš cjepidlačiti, no, Prvo pjevanje Šrimad Bhagavatama ima 19 poglavlja, pa stoga smatramo da su poglavlja od 1—6 prva trećina, poglavlja od 7—12 druga, dok ostatak od 13—19-og čini zadnju trećinu.

2 Točnije 11.2.2014.-e

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

← Starije Novije →