Objavljeno
Komentari Nijedan

Tema prošle diskusije na našem seminaru je bila poprilično relevantna za naš život jer smo razgovarali o nekim pojavama s kojima se susrećemo gotovo svakodnevno. Naime, predmet diskusije su bila neka od obiliježja doba (Kali) u kojem živimo, kao npr. sklonost varanju koje, kao što kaže/predskazuje Šrimad Bhagavam, prožima sve odnose među ljudima u današnjem svijetu…čak i u porodičnim sferama — odnosi između očeva, majki i sinova, među braćom, čak i među bračnim partnerima.

Bez sumnje, nitko ne može uputiti niti najmanju kritiku na račun vjerodostojnosti šastra, jer svatko od nas dijeli komadić bolnih iskustava uslijed razočaranja doživljenih u odnosu s najbližima.

Naravno, ovdje ne želimo kukati i jadikovati nad svojom sudbinom odn. proklinjati mrak doba Kali u kojem živimo, već želimo iskoristiti Bhagavata-puranu kako bismo razumjeli uzrok uslijed kojeg smo danas skloniji postati žrtve poroka poput pohlepe, ljutnje, ponosa i sl., te, shodno tome, prigrliti rješenja koja nam nudi Šrimad Bhagavatam.

Naredni program “Judištir opaža znakove doba Kali” održava se u četvrtak, 18.5.2017. s početkom u 19 sati na uobičajenom mjestu i nastavit ćemo diskutirati različite znakove doba Kali koje kralj Judištira opaža željno očekujući povratak svog brata Arđune koji se nalazi u posjetu Dvaraci.

1 svetih spisa

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Konačno smo uspjeli…završiti diskusiju na trinaesto poglavlje Prvog pjevanja Šrimad Bhavatama!! Trajalo je poprilično — još tamo od konca prošle godine, ali nadamo se da je bilo korisno odnosno inspirirajuće s mnoštvom korisnih instrukcija spremnih za praktičnu primjenu u svakodnevnom životu…

Pred nama je novo poglavlje “Odlazak Gospodina Krišne” koje će se pozabaviti događajima na koje su već posredno ukazali kako mahatma Vidura, tako i Šrila Narada Muni. Ne znajući koliko ćemo vremena utrošiti na možebitno ponavljanje starog gradiva, odn. koliko ćemo moći zagrabiti tijekom uvodne diskusije novog poglavlja Šrimad Bhagavatama, recimo samo da se naredni program održava na starom mjestu1, u četvrtak 4. svibnja 2017.-e s uobičajenim početkom u 19 sati.

Neki odlasci koji se dešavaju u našoj svakodnevnici zasigurno ne zaslužuju previše naše pažnje s obzirom da njihovi “glavni glumci” ne zaslužuju niti mrvicu svjetlosti reflektora koji ih obasjavaju u nedostatku nečeg bolje, ali Šrimad Bhagavatam nas podsjeća da:

Ova Bhagavata Purana briljantna je poput Sunca i nastala je neposredno nakon odlaska Gospodina Krišne u Njegovo prebivalište, popraćena religijom, znanjem itd. Osobe koje su izgubile svoju viziju zbog guste tame neznanja u dobi Kali će dobiti svjetlost iz ove Purāne. (SB-1.3.43)

Zato, nemamo pravo na izgovor govoreći da “nema alternative”.

1 prvi kat “Starog Hrasta”, Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Slijedeći program u sklopu projekta Krema vedske mudrosti održava se u četvrtak, 20.-og travnja 2017.-e godine s početkom u 19 sati na adresi: “Stari Hrast”, Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec. Biti će to još jedan pokušaj “osvajanja” tekućeg poglavlja Prvog pjevanja Šrimad Bhagavatama u kojem Šrila Narada Muni tješi odn. propovijeda kralju Judištiru, te ostalim okupljenim prebivaocima dvora…

Vjerojatno ste opazili da nas je i vrijeme “izdalo”, pa stoga upućujemo poniznu molbu da se okupite u što većem broju — povedite sa sobom koga god možete — kako biste nam pomogli u Nemogućoj misiji pokoravanja1 Šrimad Bhagavatama.

1 Naravno, ovdje se ne radi o nekoj vojnoj akciji…i ne možemo “pokoriti” Šrimad Bhagavatam, već, naprotiv, moramo smoći snage i odlučnosti da se mi predamo Njemu!!

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Nadamo se da ćemo ovaj put uspjeti u našoj nakani — završiti priču o tome kako je Dhritaraštra napustio dom u pratnji svoje supruge Gandhari u društvu svog mlađeg brata Vidure…

Pored toga, trebali bismo čuti i ostatak poučavanja kralja Judištira u izvedbi Šrila Narade Munija, pa Vas ljubazno molimo da se još jednom odazovete na naš poziv, odn. da nam se pridužite u diskutiranju “kreme vedske mudrosti”.

Program je na rasporedu u četvrtak, 6.4.2017.-e s početkom u 19 sati na starom mjestu: “Stari Hrast”, Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Diskusija od prošli put je bila dostatna samo da upriliči pojavu Šri Narade Munija, ali, nažalost, veliki svetac nije (još) imao prilike ništa reći, odn. kralj Judištir kao i ostali stanovnici dvora su još uvijek potrebiti čuti riječi utjehe…

Naš slijedeći program u sklopu projekta diskutiranja Šrimad Bhagavatama — “Narada Muni smiruje kralja Judištira (nastavak)” bi treabao ispuniti tu ulogu. Povrh toga, Narada Muni će također ukratko predstaviti neke detalje glede samog odlaska Dritaraštre, te njegove supuge Gandhari.

Iskreno se nadamo1 da ćemo biti u prilici doći do kraja tekućeg (trinaestog) poglavlja prvog pjevanja Šrimad Bhagavatama, kako bismo naredni put — za dva tjedna — bili u prilici započeti diskusiju jednog potpuno novog dijela Bhagavata Purane2

S tehničke strane nema nikakvih novosti — četvrtak. 23.3.2017.-e u 19 sati na adresi: “Stari Hrast”, Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

1 Heh, opet optimizam na djelu!

2 Bhagavata Purana je jedno od imena koje se koristi za Šrimad Bhagavatam.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

← Starije Novije →