Objavljeno
Komentari Nijedan

Prošlim predavanjem Obilježja transcendentalne osobe završili smo s proučavanjem drugog poglavlja Bhagavad-gite koje je svojevrsni sažetak čitavog teksta.

Šri Krišna je dao opis obilježja osobe koje je utemeljena u transcendentalnoj svjesnosti. Čuli smo kakve odlike krase takvu osobu, te način na koji se ona nosi s uzmemirenjima koje donosi svakodnevni život. Ne samo to, Šri Krišna je također objasnio kako je takva osoba sposobna odoljeti izazovima svojih osjetila kada to nije povoljno za njegovanje transcendencije. No, vrlo je važno spomenuti da to također ne znači živjeti život u nekoj osami, pa smo također mogli naučiti kako transcendentalna osoba aktivno djeluje u ovom svijetu.

Takva umjetnost sveg djelovanja daje garanciju dostizanja stvarnog mira i omogućuje nam ulazak u Božje kraljevstvo po napuštanju ovog tijela.

Iako može izgledati da je u ovom trenutku sve postalo vrlo jasno, Arđuna otvara treće poglavlje Bhagavad-gite veoma značajnom dilemom omogućujući svom duhovnom učitelju da predstavi jedno od najvažnijih načela na kojem se zasniva čitava vedska kultura.

Slijeđenje tzv. “Etike žrtovanja” neophodan je čimbenik na putu ostvarenja sreće, kako na osobnoj, tako i na kolektivnoj razini.

Ukoliko Vas zanima o čemu se radi, navratite u ponedjeljak, 9.4.2012. u 19h na adresu A. Schulteissa 19, Čakovec u prostorije bivšeg GK (preko puta Pilke). Ulaz je besplatan, predavač je Gour-Gadadhara Dasa, a slobodno možete ostaviti donaciju ukoliko ste inspirirani pomoći održavanje ovog projekta.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

Objavljeno
Komentari Nijedan

Bhakta Mario radi prekovremene smjene u namjeri da nas u vrlo skoroj budućnosti sustigne i prestigne.

U arhivu su upravo dodana još dva predavanja:

  • Bori se…borbe radi i
  • Yoga — umjetnost sveg djelovanja

Autor
Kategorije novosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Prošlo predavanje “Yoga — umjetnost sveg djelovanja” je imalo za cilj predstaviti tajnu kako djelovati u ovom materijalnom svijetu, obavljati svoje svakodnevne dužnosti i ostati slobodan od karmičkih posljedica. Drugim riječima, Šri Krišna je ohrabrio Arđunu da je moguće izvršiti svoju dužnost, uzeti učešća u ratu na Kurukšetri i ostati nedirnut griješnim posljedicama kojih se toliko plašio.

Znajući za pravu ‘formulu’ djelovanja odn. u kakvom stanju svijesti bismo trebali vršiti svoje propisane dužnosti, prirodno se nameće pitanje kako znati jesmo li uspješni u tome ili ne. Pored toga, bilo bi lijepo da smo upoznati s obilježjima koje krase osobu koja ne djeluje pod utjecajem triju vezujućih sila materijalne prirode (tzv. gune), odn. koja je transcendentalna i ne stvara karmu svojim aktivnostima.

Naročito danas, kada smo nazočni prisutnosti kojekakvih ‘yogija’ koji prodaju svoje “mačke u vreći” neupućenoj publici, dobro je znati što Šri Krišna — vrhovni autoritet po tom pitanju, ima za reći na tu temu.

Deseto predavanje “Obilježja transcendentalne osobe” u ciklusu “Bhagavad-gita” održat će se u utorak, 27.3.2012. godine u 19h u prostorijama bivšeg GK (preko puta Pilke), na adresi A. Schulteissa 19, Čakovec. Predavanje će održati Gour-Gadadhara Dasa, ulaz je besplatan, a donacija za pomaganje ovog projekta je proizvoljna.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

Objavljeno
Komentari Nijedan

Bhakta Mario je i dalje postojan u svojoj službi snimanja i uređivanje audio zapisa, pa zahvaljujući njemu možemo javiti da su dva nova predavanja (šesto i sedmo) iz ciklusa Bhagavad-gita dodana u našu arhivu.

Autor
Kategorije novosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Gospodin Šri Krišna nastavlja s podučavanjem Arđune. Lekcija koja slijedi je razotkriti svom učeniku kako je moguće djelovati u materijalnom svijetu i biti slobodan od reakcija koje nastaju kao plod tih aktivnosti.

Za mnoge osobe yoga podrazumijeva vježbanje neke od asana (kao npr. položaj lotosa na plakatu iznad), uključujući vježbe disanja poznate kao pranayama…

No, Gospodin Šri Krišna će nas još jednom iznenaditi otkrivajući što se zapravo skriva iza pojma yoga i dati nam uvid kako svatko od nas može postati yogi vršeći svoje svakodnevne aktivnosti u pravilnoj svjesnosti.

U svakom slučaju, nakon početnog podučavanja koje je imalo za svrhu dati određene teoretske postavke, Bhagavad-gita se nastavlja u veoma praktičnom duhu dokazujući da je njeno učenje namijenjeno za svako doba i za svaku osobu.

Predavanje će održati Gour-Gadadhara Dasa s početkom u 19h u prostorijama bivšeg GK (preko puta Pilke), na adresi A. Schulteissa 19, Čakovec, u utorak 13.3.2012.

Slijedeći vedsko načelo da se obrazovanje ne naplaćuje, ulaz na predavanje je besplatan, no, također u duhu vedske tradicije, svatko može ostaviti proizvoljnu donaciju kojom pomažete organizaciju i realizaciju ovog programa namijenjenog za dobrobit svekolikog pučanstva.

Dođite i pridružite nam se u pokušaju da sve naše aktivnosti postanu prava umjetnost.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

← Starije Novije →