Objavljeno
Komentari Nijedan

Prošli put smo saznali tko je “neprijatelj br. 1″…Saznali smo gdje se on nalazi, kako ga pronaći i kako se boriti protiv njega.

Osim (pokušaja) kontrole osjetila, Šri Krišna preporučuje Arđuni kultiviranje transcendentalnog znanja što je predmet našeg slijedećeg predavanja.

Između ostalog, saznat ćemo što sâm Šri Krišna kaže o ‘povijesti’ Bhagavad-gite, razlogu Njegove pojave itd.

Predavanje će se održati 22.5.2012. godine s početkom u 19h u prostorijama bivšeg GK (preko puta Pilke) na adresi A. Schulteissa 19, Čakovec.

Ulaz je slobodan, a predavač je Gour-Gadadhara Dasa.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

Objavljeno
Komentari Nijedan

Nalazimo se pred završetkom trećeg poglavlja Bhagavad-gite. Šri Krišna je predstavio mnoštvo argumenata zašto se Arđuna treba boriti navodeći primjere osoba koje su tako djelovale i polučile uspjeh.

Da ne bi sve ostalo na prošlosti, Šri Krišna čak daje i svoj osobni primjer pokušavajući uvjeriti svog učenika da osoba koja zaista posjeduje znanje, mora praktično podučiti neuke osobe kako djelovati u materijalnom svijetu i ostati nevezan od plodova svojih aktivnosti.

Šri Krišna, naravno, objašnjava i drugu mogućnost koja slijedi ukoliko ne djelujemo na taj način odn. ne izvršavamo svoje propisane dužnosti ili pokušavamo obavljati dužnosti koje nisu prikladne za naš položaj.

Sve u svemu, nakon toliko snažnih argumenata izrečenih sa strane Šri Krišne, izgleda da je sve prilično jasno, odn. da nema više nikakvih sumnji što nam je činiti.

No, naš ciklus predavanja na temu Bhagavad-gite ide dalje…zahvaljujući Arđuninom pitanju zašto to u praksi i nije baš tako (jednostavno).

Dođite u utorak, 8.5.2012. godine u 19h, na adresu A. Schulteissa 19, Čakovec u prostorije bivšeg GK (preko puta Pilke) i otkrijte tko je taj “Neprijatelj br. 1″ koji nas sprečava da ostvarimo ono što bismo željeli.

Predavanje će održati Gour-Gadadhara Dasa, a ulaz na predavanje je besplatan, a Vaša je slobodna volja ukoliko želite ostaviti proizvoljnu donaciju kojom pomažate djelovanje naše Udruge za duhovnu kulturu “Atmarama”.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

Objavljeno
Komentari Nijedan

Izuzetno nam je drago da se naš drugi program u ciklusu “Večer vedske kulture” podudara s danom pojave Gospodina Narasimhadeva ili tzv. Narasimha Ćaturdaši.

Imati ćete priliku slušati izvođenje tradicionalne duhovne glazbe koje će predvoditi Dharma-vatsalah Prabhu. Ovog puta, zasigurno će naglasak biti na pjevanju mantri koje slave jednu od inkarnacija Svevišnjeg Gospodina koja je poprimila poseban oblik polu-čovjeka–polu-lava kako bi zaštitila svog predanog slugu — malog dječaka po imenu Prahlada.

Predavač je Yugala-kisora Prabhu koji uz predavanje sprema i zanimljivu slajd projekciju.

Sljedbenici vedske kulture na ovakve posebne dana slijede post koji u ovom slučaju traje do sumraka kada ćemo ga prekinuti ukusnim preparacijama.

Dođite i pridružite nam se da zajedno uputimo molitve Gospodinu Narasimhi da na našem duhovnom putu ukloni sve prepreke, da nas ispuni snagom i neustrašivošću da se suočimo sa svim našim slabostima, da ojača našu vjeru i zaštiti ono što nam je najmilije.

Program se održava u subotu, 5.-og svibnja 2012. godine s početkom u 17h na prvom katu prostorije poznate kao “stari Hrast”. Adresa je: dr. Ivana Novaka 38, Čakovec. Ulaz je slobodan.

Autor
Kategorije Večer vedske kulture

Objavljeno
Komentari Nijedan

Na prošlom predavanju Etika žrtvovanja objašnjeno je da vedska kultura podrazumijeva da svaki pojedinac daje svoj doprinos boljitku čitavog društva tako što čini određenu vrstu ‘žrtvovanja’ odn. tzv. yajnu. Da bi pojasnio dilemu svog učenika koji (još) nije siguran zašto se treba boriti, Šri Krišna mu je objasnio da je načelo vršenja žrtvovanja prisutan čimbenik materijalnog svijeta od samog početka kreacije.

Pored toga, jasno je ukazano da se od svakog od nas očekuje da djeluje u skladu sa svojom prirodom, jer se lažna odvojenost žestoko osuđuje. Ne samo to — realnost je da svatko treba djelovati, ako ni zbog čega drugoga, onda radi održavanja svog fizičkog tijela.

S pravom se možemo upitati da li je to sve u svemu?

Bhagavad-gita nas uči da Svevišnji Gospodin Šri Krišna ima šire poglede i očekuje od svog učenika da bude primjer drugima…

Ako Vas zanima što to zapravo znači i da li je prikladno za naš osobni život, pozvani ste da nam se pridružite na narednom predavanju u ciklusu “Bhagavad-gita” koje će se održati u utorak 24.4.2012. godine u 19h na adresi A. Schulteissa 19, Čakovec u prostorijama bivšeg GK (preko puta Pilke).

Predavanje će održati Gour-Gadadhara Dasa, a ulaz je slobodan.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

Objavljeno
Komentari Nijedan

Naša Udruga za duhovnu kulturu “Atmarama” pokreće novi projekt pod nazivom “Večer vedske kulture” u kojem ćemo pučanstvu pokušati predstaviti nešto iz velike i bogate riznice vedske kulture.

Programi će se održavati svake prve subote u mjesecu …

Program se sastoji od izvođenja izvorne duhovne glazbe gdje nam se možete pridružiti svojom meditacijom ili aktivno sudjelujući u pjevanju. Nakon toga, uslijedit će predavanje na neku od tema iz vedske filozofije. Čitav program ćemo začiniti servirajući vegetarijanske preparacije.

Slijedi slobodno druženje tijekom kojeg se možete pobliže upoznati s nekim od aspekata vedske kulture, izmijeniti iskustva i sl.

S vremenom planiramo program obogatiti dodatnim sadržajima poput duhovnog plesa, slajd & video projekcija itd. zavisno od interesa i sklonosti posjetilaca.

Ulaz na program je besplatan, a svatko je slobodan pomoći realizaciju ovog projekta svojim dragovoljnim prilogom.

Veselimo se Vašem dolasku u nadi da ćemo zajedno provesti ugodnu subotnju večer.

Autor
Kategorije Večer vedske kulture

← Starije Novije →