Objavljeno
Komentari Nijedan

Pred nama je novo predavanje “Svjesnost čiste duše” u ciklusu predavanja na temu Bhagavad-gite koje će se održati u utorak 31.7.2012. godine u prostorijama bivšeg GK (preko puta Pilke) — točna adresa je: A. Schulteissa 19, Čakovec — s početkom u 19h.

Peto poglavlje Bhagavad-gite započelo je veoma značajnim pitanjem Arđune: “Što je bolje, odvojenost ili predanost?” i Šri Krišna je vrlo jasno obznanio kakva duša je “veoma draga svakome…”

Ono što slijedi je detaljan opis kakva je svjesnost takve čiste duše, kako ona djeluje, kako rješava problem obuzdavanja osjetila dok prebiva u ovom svijetu, te, naposljetku, kakav rezultat je očekuje u skoroj budućnosti.

Drugim riječima, radi se o vrlo praktičnim uputstvima primjenjivim za svakoga tko razumije da nema smisla “u izvorima bijede” tražiti zadovoljstva koja “imaju svoj početak i kraj”.

Ulaz na predavanje koje će održati Gour-Gadadhara Dasa je, i ovog puta, slobodan.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

Objavljeno
Komentari Nijedan

Prošli put smo završili s četvrtim poglavljem Bhagavad-gite koje nosi naslov “Transcendentalno znanje” u kojem je Šri Krišna objasnio različite vrste žrtvovanja koje osoba može vršiti u skladu sa svojim društvenim položajem, sklonostima, sposobnostima…

Da bismo u tome bili uspješni, te da ne padnemo u zamku “obavljanja tuđeg posla” (što je zapravo griješno u skladu s vedskim spisima), Šri Krišna nam savjetuje prihvaćanje vjerodostojnog duhovnog učitelja koji je “vidio istinu”. Rezultat primanja znanja od takve osobe jest da više nećemo pasti u iluziju.

Na kraju četvrtog poglavlja, Šri Krišna ohrabruje svog učenika Arđunu da “naoružan mačem znanja sasiječe sve sumnje koje su se pojavile u njegovom srcu radi neznanja”, te izvrši svoju dužnost, odn. da se bori…

Naizgled, zvuči prilično jednostavno, no Arđuna još uvijek nije uvjeren.

Jesmo li mi?

Ukoliko nam još uvijek nije jasno “što i kako”, bit će zanimljivo čuti kakva još pitanja muče Arđunu kojima započinje peto poglavlje Bhagavad-gite.

Dođite na novo predavanje “Predanost ili odvojenost” u ciklusu Bhagavad-gita koje se održava u utorak, 17.7.2012. godine s početkom u 19h u prostorijama bivšeg GK (preko puta Pilke) — točna adresa je: A. Schulteissa 19, Čakovec.

Predavanje će održati Gour-Gadadhara Dasa, a ulaz je, ovaj put, slobodan.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

Objavljeno
Komentari Nijedan

Veoma nam je drago da Vas možemo pozvati na još jedan program “Večer vedske kulture“ koji se održava u subotu 14.7.2012. godine s početkom u 17h na prvom katu zgrade poznate kao “stari Hrast”. Adresa je: dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Ovaj put gost na progamu je Ritudvip Prabhu koji nam dolazi iz susjednog Varaždina. Dugogodišnje prakticiranje duhovnog života, temeljito poznavanje vedske filozofije i prekrasni bhajani su, nadamo se, više nego dovoljna preporuka da se odlučite gdje provesti ovo subotnje popodne i večer.

Pored ekstatičnih bhajana, lijepog predavanja, imati ćete priliku kušati i neke specijalitete iz vedske vegetarijanske kuhinje…

Ulaz na program je, kao i uvijek, u skladu s vedskom tradicijom besplatan, a ukoliko želite slobodni ste ostaviti svoj dragovoljni prilog.

Autor
Kategorije Večer vedske kulture

Objavljeno
Komentari Nijedan

Negdje na početku drugog poglavlja Bhagavad-gite, Arđuna je odlučio da ne može sâm riješti svoj problem odn. dilemu koja razdire njegovo postojanje, te da je jedini ispravni put prihvatiti duhovnog učitelja.

Prošli put smo na predavanju saznali što Svevišnji Gospodin Krišna kaže na temu “što treba naučiti od duhovnog učitelja…”

…a ovaj put ćemo čuti od samog Svevišnjeg Gospodina Šri Krišne što se treba desiti s nama kada primimo znanje od vjerodostojnog duhovnog učitelja.
Gour-Gadadhara Dasa će održati predavanje na temu “Slave transcendentalnog znanja (2. dio)” u utorak, 3.7.2012. godine s početkom u 19h u prostorijama bivšeg GK (preko puta Pilke) na adresi A. Schulteissa 19, Čakovec.

Ulaz je slobodan, svjesni smo da su u gradu velike vrućine, ali vjerujte — požar materijalne egzistencije prži nas još snažnije, pa je transcendentalno znanje jedino pravo utočište prikladno za svako vrijeme i priliku.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

Objavljeno
Komentari Nijedan

Približavamo se kraju četvrtog poglavlja Bhagavad-gite koje nosi naslov “Transcendentalno znanje” i vrijeme je da se ponešto kaže o “Slavama transcendentalnog znanja” kako bismo bili inspirirani da se i sami “naoružamo mačem znanja” u borbi protiv iluzorne energije.

O čemu se radi?

Dođite u utorak, 19.6.2012. godine u prostorije bivšeg GK (preko puta Pilke) na adresu A. Schulteissa 19, Čakovec, gdje će Gour-Gadadhara Dasa održati predavanje “Slave transcendentalnog znanja” upoznajući nas s načinima dostizanja transcendentalnog znanja, te rezultatima koje ono polučuje u životu osobe koja ga doista i posjeduje.

Predavanje započinje u 19 sati, a ulaz je slobodan.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

← Starije Novije →