Objavljeno
Komentari Nijedan

Imamo posebnog gosta!!!

Veoma smo sretni da ćemo ove nedjelje — 14.10.2012.-e godine moći ugostiti Njegovu Svetost Candramauli Swamija koji nam dolazi is SAD-a (Chicago), a već podulje vrijeme se nalazi na prostorima Hrvatske.

Program će se sastojati od:

  • bhajana — tradicionalne duhovne glazbe
  • predavanja koje će Njegova Svetost Candramauli Swami održati na temu “Materijalni problemi — duhovna rješenja”
  • vegetarijanske zakuske

Ovo je jedna od rijetkih prilika da u Čakovcu imamo gostovanje svetih osoba, pa zato iskoristite priliku čuti o načinima kako rješiti materijalne probleme uz pomoć duhovnih rješenja. To je također izvrsna mogućnost da se ‘naoružamo’ pitanjima kako bismo uništili sumnje koje koče naš duhovni razvoj.

Ulaz na program je — u skladu s vedskom tradicijom — besplatan, a svatko je slobodan pomoći u pokrivanju troškova ovog programa svojom proizvoljnom donacijom koja će biti uručena našem dragom gostu.

Vidimo se u nedjelju, 14.10.2012.-e godine u 17 sati na Sajmištu — A. Schulteissa 19 (Čakovec).

Autor
Kategorije gosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Prošlim predavanjem Dhyana-yoga zavšili smo prvu trećinu Bhagavad-gite odn. prvih šest poglavlja u kojima je prominentna tema karma-yoga.

Šesto poglavlje je dalo malo širi uvod u aštanga-yogu, a Svevišnji Gospodin Šri Krišna je zaključio poglavlje slijedečim riječima:

Onaj tko s velikom vjerom uvijek prebiva u Meni, tko u sebi uvijek misli na Mene i transcendentalno me služi s ljubavlju najprisnije je sjedinjen sa Mnom u yogi i najviši je od svih yogija. To je moje mišljenje. (Bhagavad-gita:6.47)

Naravno, svatko ima pravo na svoje mišljenje, no za one (sretne) duše koje imaju vjeru u Krišnine riječi, Svevišnji Gospodin započinje drugu trećinu odn. sedmo poglavlje Bhagavad-gite znanjem o Apsolutu. Drugim riječima, Arđuna ima priliku čuti kako dostići stanje svjesnosti koje krasi “najvišeg od svih yogija”.

Zajednička tema srednjih šest poglavlja Bhagavad-gita je suština ove vječne mudrosti i poznata je pod terminom bhakti-yoga, pa Vas pozivamo da nam se pridružite u izučavanju “najveće od svih tajni”.

Prvo predavanje koje zadire u sam nektar Bhagavad-gite i nosi naslov “Znanje o Apsolutu” održat će se u utorak 9.10.2012.-e godine na Sajmištu — A. Schulteissa 19 (Čakovec) s početkom u 19 sati.

Predavanje će održati Gour-Gadadhara Dasa, a ulaz je, u skladu s vedskom tradicijom, slobodan.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

Objavljeno
Komentari Nijedan

Projekt naše Udruge za duhovnu kulturu “Atmarama” ulazi u novo godišnje doba. Naime, nedavno je započela jesen i ovo je naš prvi jesenski program.

Uz jesen, na neki način, povezujemo i početak nove školske godine i dolazak novih/starih obaveza koje svatko prihvaća na drugačiji način…jedni nisu baš oduševljeni, a druge vesele novi izazovi.

Što se tiče nas, mi se veselimo dolasku jeseni i nove školske godine jer imamo (opet) priliku ugostiti našeg dragog učitelja i predavača iz Varaždina…

Stoga, nemojte propustiti doći u subotu 6.10.2012.-e godine na prvi ovojesenski program u sklopu projekta “Večer vedske kulture” u kojem ćemo se imati priliku družiti s Ritudvip Prabhuom koji će osim zanimljivog predavanja (još ne znamo temu, ali znamo da će biti zanimljivo ) biti zadužen za podizanje naše svjesnosti kroz transcendentalne bhajane odn. duhovnu glazbu…i nemojte reći da Vam nismo rekli.

Program započinje u 17 sati na prvom katu zgrade poznate kao “stari Hrast” — adresa je dr. Ivana Novaka 38, Čakovec, a ulaz na program je, kao i uvijek, u skladu s vedskom tradicijom besplatan što Vas ne sprečava da ostavite svoj dragovoljni prilog koji, između ostalog, koristimo kako bismo Vam omogućili da kušate neke od specijaliteta vedske vegetarijanske kuhinje.

Autor
Kategorije Večer vedske kulture

Objavljeno
Komentari Nijedan

“Dhyana-yoga” je naslov narednog predavanja u ciklusu Bhagavad-gita koje zaokružuje prezentaciju Šri Krišne na temu aštanga odn. dhyana-yoge. Naime, prošli put smo diskutirali u detalje prakticiranje aštanga-yoge gdje je Šri Krišna sve podrobno opisao počevši od toga kako treba izgledati asana yogija, kako kontrolirati disanje, kako meditirati…pa sve do opisa stanja kojeg trebamo dosegnuti na vrhuncu prakse.

Pored toga, dat je i opis aktivnosti odn. stanja svjesnosti koje dostiže takav yogi.

Zanimljivo je podsjetiti se kakva je bila reakcija Arđune na svu tu prezentaciju — on je priznao da to jednostavno nije prikladno za njega jer je “teže kontrolirati um negoli vjetar”.

Što li će Svevišnji Gospodin Šri Krišna reći na to i do kakvog ćemo zaključka doći na kraju šestog poglavlja koje zaokružuje prvu trećinu Bhagavad-gite, možete otkriti ako dođete na predavanje “Dhyana-yoga” koje će Gour-Gadadhara Dasa održati u utorak, 25.9.2012.-e godine na Sajmištu — A. Schulteissa 19 (Čakovec) s početkom u 19h, a ulaz je, kao i do sada, besplatan.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

Objavljeno
Komentari Nijedan

Nakon kraće stanke u kojoj smo ugostili našeg dragog gosta Kratu Prabhua, nastavljamo s ciklusom predavanja na temu Bhagavad-gite…

Prošli put smo započeli diskutirati šesto poglavlje u kojem je Šri Krišna dao upute vezane za neophodnost kontrole uma. Također smo nakratko naveli i objasnili osam stupnjeva u sistemu aštanga-yoge.

U današnje vrijeme Zapad je prepun različith yoga društava u kojima se prezentira odn. prakticira nešto što se naziva yogom. No, bit će zanimljivo čuti što sâm Svevišnji Gospodin koji je inače poznat kao Yogešvara ili gospodar svih mističnih moći kaže o prakticiranju aštanga-yoge.

Jedan od problema modernog prakticiranja yoge jest u tome što se vrlo često praktikante ne upoznaje s prva dva stupnja osmerostrukog sistema yoge — yama & niyama.

Slijedeći nedostatak je da se vrlo često ne uzima u obzir niti što je konačni cilj sistema aštanga-yoge.

Na koncu, ne postoji niti pravilan uvid u kakvim okolnostima je potrebno prakticirati aštanga-yogu.

Zato Vas pozivamo da dođete u utorak, 11.9.2012.-e godine na Sajmište — A. Schulteissa 19 (Čakovec) na predavanje “Aštanga-yoga” koje će održati Gour-Gadadhara Dasa s početkom u 19h…ulaz je, kao i obično u skladu s vedskom tradicijom, besplatan.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

← Starije Novije →