Objavljeno
Komentari Nijedan

Početak je novog mjeseca, prva subota…i to je termin za novi program u sklopu projekta “Večer vedske kulture”.

Kao i obično, očekuje Vas duhova muzika, a za ugodnu atmasferu je zadužen Dharma-vatsalaha Prabhu kojem će se pridružiti njegova standardna ekipa.

Gost-predavač je ovog puta Yugala-kišora Prabhu kojeg već dugo vremena nismo čuli, ali Vam svejedno nećemo otkriti što nam je pripremio za ovaj put.

Ako budemo entuzijastično plesali, na kraju programa očekuju nas neki vegetarijanski specijaliteti vedske i/ili domaće kuhinje.

Kako je tek prije neki dan završio mjesec Kartika, ovo je lijepa prilika da se svi zajedno okupimo i razmijenimo realizacije koje su, nadamo se, obogatile naš duhovni život.

Program se održava u subotu, 1.12.2012.-e godine, s početkom u 18 sati u prostorijama tzv. ‘multimedijalne dvorane’ na prvom katu zgrade poznate kao “stari Hrast”.

Vaša donacija za pokrivanje troškova održavanja ovog programa je proizvoljna, ali Vaš dolazak je obavezan.

Autor
Kategorije Večer vedske kulture

Objavljeno
Komentari Nijedan

Prošlo predavanje dalo nam je uvid u različite kategorije osoba koje se ne žele predati Svevišnjem Gospodinu Šri Krišni. Radi se o ‘uzorcima’ ponašanja koji nas sprečavaju da duhovno napredujemo, te nam znanje o njima može pomoći da otkrijemo te ‘unutarnje demone’.

Puno optimizma mogli smo dobiti kroz diksusiju o četiri vrste osoba koje, na neki način, prilaze Krišni. Iako se ne radi o potpuno čistim motivima, On je veoma milostiv i svejedno ih smatra velikim dušama.

No, također smo mogli čuti tko Mu je najviše drag, što nam daje smjernice kako pravilno napredovati.

Ostaje nam, u sedmom poglavlju, da još prodiskutiramo o onim vrstama osoba koje do sada nisu bile dotaknute i čujemo što Šri Krišna misli o njima…

Nakon toga, vrijeme je da krenemo na osmo poglavlje “Dostizanje Svevišnjeg” Bhagavad-gite, čujemo kakva pitanja zaokupljaju Arđunu i saznamo kako je moguće sjećati se Krišne, te kakav blagoslov očekuje takvu osobu koja je u stanju to činiti.

Kao i do sada, predavanje će se održati na Sajmištu — A. Schulteissa 19 (Čakovec) s početkom u 19 sati, datum predavanja je utorak, 20.11.2012-e godine, a predavač je Gour-Gadadhara Dasa.

Ulaz je besplatan — dođite na zadnje predavanje u ovom mjesecu Kartiku.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

Objavljeno
Komentari Nijedan

Nakon prekrasne meditativne večeri nastavljamo s ciklusom predavanja na temu Bhagavad-gite. Ovaj puta na rasporedu je veoma intrigantna tema naslova “Pobožni i nepobožni” u kojem Svevišnji Gospodin Šri Krišna daje uvid u različite kategorije osoba koje su ‘kvalificirane’ dobiti Njegovu milost.

Dobro je također znati kakve ‘odlike’ mogu biti prepreka u našem pokušaju duhovnog napretka, te nas naposlijetku svrstavaju u kategorju “nepobožnih” osoba, što se, naravno, prilično razlikuje od koncepta koji se primjenjuje u svakodnevnom životu. Pored toga biti svrstan “na pravoj strani” također znači biti (posebno) drag Šri Krišni.

O čemu se radi?

Dođite u utorak, 6.11.2012.-e godine na Sajmište — A. Schulteissa 19 (Čakovec) i saznajte.

Početak je u 19 sati, ulaz je slobodan, a predavanje će održati Gour-Gadadhara Dasa, a imamo i malo iznenađenje na kraju programa s obzirom da smo zašli u mjesec Kartik.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

Objavljeno
Komentari Nijedan

Prije neki dan, točnije u utorak, 30.10.2012.-e godine započeo je mjesec Kartik koji je najpovoljnije vrijeme tokom čitave godine za prakticiranje duhovnih aktivnosti. Zato ćemo ovu pogodnost iskoristiti da program u okviru projekta “Večer vedske kulture” donese svima nama najviše duhovnih blagoslova.

O čemu se radi?

Program smo nazvali “Meditativna večer” i omogućit će nam da zajedno prakticiramo najviše oblike duhovne prakse koji su posebno preporučeni za ovo doba. Naime, radi se o pjevanju Svetih Imena Svevišnjeg Gospodina Šri Krišne odn. meditaciji na tzv. maha-mantru ili:

Hare Krišna Hare Krišna Krišna Krišna Hare Hare
Hare Rama Hare Rama Rama Rama Hare Hare

Svi ćemo na početku programa imati kratko vrijeme za individualnu meditaciju ili tzv. japu. Nakon toga čuti ćemo nešto o posebnostima i duhovnom značaju mjeseca Kartika.

Program će se nastaviti s meditativnom glazbom odn. grupnom meditacijom na Hare Krišna maha-mantru, a stanke između bhajana upotpunit ćemo kratkim čitanjem o važnosti pjevanja Gospodinovih Svetih Imena koje je najvažnija metoda samospoznaje u dobu u kojem živimo. To će nam pružiti korisne informacije kako bismo bili upoznati zašto uopće pjevati odn. meditirati na Sveta Imena Šri Krišne, te nam omogućiti da zaronimo dublje u samu meditaciju.

Pred kraj programa čeka nas malo iznenađenje, a imat ćemo i “šlag na torti” prigodnom vegetarijanskom zakuskom.

Ako niste preveliki ljubitelj filozofije, onda je ovo jedinstvena prilika za sve meditatore.

U suprotnom, dobro će Vam doći mali odmor od filozofije u vidu meditacije + meditativnog čitanja iz Svetih spisa.

Program se održava na prvom katu prostorije poznate kao “stari Hrast” — adresa je: dr. Ivana Novaka 38, Čakovec — u subotu 3.11.2012.-e godine s početkom u 18 sati. Ulaz je slobodan, a Vaša donacija je proizvoljna.

Autor
Kategorije Večer vedske kulture

Objavljeno
Komentari Nijedan

Prošlim predavanjem Znanje o Apsolutu zakoračili smo u novu dimenziju Bhagavad-gite…počevši od prvog predavanja u ciklusu Bhagavad-gita koje je održano prije gotovo godinu dana, sve teme koje je Gospodin Šri Krišna diskutirao sa Arđunom, uglavnom spadaju u domenu karma-yoge.

Početak sedmog poglavlja daje nam nagovijestiti da nas očekuje nešto posebno u ovih ‘srednjih’ šest poglavlja koje obrađuju temu bhakti-yoge. Naravno, podrazumijeva se da jesmo ili želimo u svome životu primijeniti nešto od onoga što nam je Svevišnji Gospodin savjetovao da učinimo.

No, bez obzira na to, jedna od najvažnijih instrukcija koju je Šri Krišna dao na samom početku jest ona o važnosti slušanja o Njemu što nam omogućuje da Ga u potpunosti spoznamo!!! Pored toga, čuli smo, na temelju učenja Šrimad Bhagavatama, u čemu se sastoji ta misterija slušanja o transcendentalnim temama koja temeljito čisti naše srce.

Naredno predavanje “Znanje o Apsolutu (2. dio)” otkrit će nam neke nove tajne vezane uz Svevišnjeg Gospodina, te neke koje su vezane uz nas same.

Predavanje će održati Gour-Gadadhara Dasa u utorak, 23.10.2012.-e godine na Sajmištu — A. Schulteissa 19 (Čakovec) s početkom u 19 sati, a ulaz je slobodan.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

← Starije Novije →