Objavljeno
Komentari Nijedan

Šri Krišna je ispunio sve želje Arđuni — prvo mu je pokazao Svoj kozmički oblik koji je ga je uplašio i uznemirio. Nakon toga, Arđuna je poželio vidjeti četveroruki oblik Višnua, da bi naposlijetku ponovno imao priliku vidjeti svog dragog prijatelja Šri Krišnu u Njegovom izvornom obliku s dvije ruke.

Potom su uslijedile prekrasne molitve Arđune koje imaju snagu da nas dirnu u srce, ali također su veoma poučne dajući nam uputstva kako uspostaviti pravilan odnos sa Svevišnjim Gospodinom. Također smo čuli da je dvoruki oblik Šri Krišne Njegova najpovjerljivija forma koja je vidljiva samo onim posebnim dušama koje su uključene u Njegovo čisto predano služenje.

Šri Krišna nam je također podario posebni dar u vidu ‘formule’ koja definira što je predano služenje pomoću kojeg osoba “može doći k Meni”.

Pred nama je finale suštinskog dijela Bhagavad-gite (7.—12.-o poglavlje) čija je centralna tema bhakti odn. predano služenje.

Naravno, s jedne točke gledišta, to je tema čitave Bhagavad-gite, ali u ovom dijelu, predano služenje je posebno naglašeno i konačno nas dovodi do dvanaestog poglavlja “Predano služenje” što je i naslov narednog predavanja u ciklusu Bhagavad-gita.

Nemojte propustiti slušati što će Šri Krišna reći u završnici druge trećine Bhagavad-gite na temu predanog služenja.

Program se, kao i obično, održava na Sajmištu — A. Schulteissa 19 (Čakovec), u utorak 23.4.2013.-e godine s početkom u 19:30 sati, a ovaj put predavač je Gour-Gadadhara Dasa.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

Objavljeno
Komentari Nijedan

Iako osobno nije bio zainteresiran, Arđuna je zamolio Šri Krišnu da mu pokaže kozmički oblik kako bi svakog od nas spasio od raznoraznih varalica koji se pojavljuju ili će se tek pojaviti s namjerom da nasamare neuke slijedbenike uvjeravajući ih kako su baš oni neka posebna božanska inkarnacija.

Na sreću, Šri Krišna je postavio standard koji nalaže da takva ‘samozvana’ inkarnacija mora biti u stanju pokazati svojim sljedbenicima kozmički oblik.

Prošli put smo diskutirali što je sve Arđuna vidio u tom obliku — počevši od čitavog univerzuma (iako je bio stacioniran na jednom mjestu), cijele svite polubogova, svih mogućih mudraca…

Ono što je veoma važno jest da je Arđuna imao priliku vidjeti budućnost koja je zorno prikazala kako su svi oni vojnici do kojih mu je bilo stalo, zapravo već osuđeni na smrtnu kaznu odn. da njegova odluka da se bori ili ne bori ne može utjecati na njihovu sudbinu.

Bivajući u potpunosti preplavljen vizijom kozmičkog oblika, Arđuna je postao uznemiren i tom stanju uma se raspituje kod Šri Krišne o Njegovom identitetu.

Izjava: “Ja sam vrijeme, razoritelj svijeta!” Arđuni ne ostavlja previše prostora, te mu stoga Šri Krišna savjetuje “…budi samo instrument u Mojim rukama…!”

Što nama preostaje činiti u datoj situaciji?

Možda da pokušamo slijediti primjer Arđune o kojem ćemo imati priliku čuti na predavanju “Arđunine molitve” koje će se održati u utorak 9.4.2013.-e godine s početkom u 19:301 sati na Sajmištu — A. Schulteissa 19 (Čakovec).

Predavač je Gour-Gadadhara Dasa, a ulaz je slobodan.

1 Pomak termina početka predavanja nije posljedica prelaska na ljetno radno vrijeme, već zauzetost prostora u kojem Udruga za duhovnu kulturu “Atmarama” održava svoje programe.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

Objavljeno
Komentari Nijedan

Naredni program u sklopu projekta “Večer vedske kulture” donosi nam dragog gosta Dharma-vatsalah Prabhua koji nam dolazi iz susjednog Varaždina. On će biti zadužen za bhađane, a također će održati i predavanje na temu “Načela bhakti-yoge”.

Stara latinska poslovica kaže:

repetitio est mater studiorum

odn. da je “ponavljanje majka znanja”, pa smo stoga sigurni da će svatko imati dobrobit od predavanja — novi posjetioci programa imat će priliku naučiti što su osnovna načela na kojima se zasniva prakticiranje procesa bhakti-yoge, dok svi oni među nama koji su o njima već čuli puno puta, imati će mogućnost provjeriti koliko aktivno odn. ozbiljno slijedimo temelje duhovne prakse.

U svakom slučaju, preporuka da provedete subotnje poslijepodne u našem društvu.

Program se održava u ‘multimedijalnoj dvorani’ na prvom katu zgrade poznate kao “stari Hrast” (dr. Ivana Novaka 38, Čakovec), u subotu 6.4.2013.-e godine s početkom u 17 sati.

Ulaz je, kao i do sada, slobodan, no još uvijek nemamo informaciju kakva je situacija glede prasadama.

Autor
Kategorije Večer vedske kulture

Objavljeno
Komentari Nijedan

Na prošlom predavanju smo (konačno) imali priliku čuti o nekim od najznačajnijih obilja Svevišnjeg Gospodina koja nam pružaju uvid u Njegovo prisustvo u materijalnoj kreaciji. Na tome možemo zahvaliti samo milosti Arđune koji je vaišnava i daje mogućnost onima koji ne mogu razmišljati na duhovni način da ipak imaju priliku nekako opaziti Šri Krišnu kroz Njegova obilja.

Kako su Krišnini bhakte vrlo milostivi, imati ćemo priliku biti svjedoci njihove milosti i u jedanaestom poglavlju Bhagavad-gite…

Naime, već sredinom desetog poglavlja Arđuna je dobio potpuno realizaciju o položaju Svevišnjeg Gospodina Šri Krišne, no, ipak i dalje postavlja pitanja kako bismo mogli razriješiti vlastite dileme glede istinskog duhovnog života.

Osobno možemo reći da nam je veoma drago da je pred nama diskusija jedanestog poglavlja koje je dugo vremena bilo svojevrsna misterija u koju nismo nikako mogli prodrijeti, no sada nam je to veoma drago i blisko poglavlje Bhagavad-gite.

Zato Vas pozivamo da dođete u utorak, 26.3.2013.-e godine na predavanje “Kozmički oblik” koje će Gour-Gadadhara Dasa održati na adresi A. Schulteissa 19, Čakovec (na Sajmištu) s početkom u 18:30 sati.

Cijena ulaznice je želja da primimo milost.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

Objavljeno
Komentari Nijedan

Izgleda da nije nimalo lako stići do diskusije o obiljima Svevišnjeg Gospodina Šri Krišne. Naime, već prošla dva predavanja najavljujemo dotičnu temu, ali uvijek smo negdje ‘zapeli na putu’, odn. kao da nam je Šri Krišna želio reći da se treba dobro pripremiti za finale desetog poglavlja Bhagavad-gite.

Za ovaj put se nadamo da smo uspjeli otkloniti sve ‘prepreke’, posebice stoga jer smo prošli put vrlo detaljno prodiskutirali tzv. catuh-sloki ili “četiri suštinska stiha” Bhagavad-gite.

Ono što slijedi je jedna od veoma važnih lekcija koju će za našu dobrobit izreći Arđuna, dajući nakon toga riječ Šri Krišni da osobno kaže nešto o malenom djeliću Svojih obilja kako bi povećao našu devociju prema Njemu.

Nadamo se da ćete biti u prilici pronaći neko od Krišninih obilja koje budi devociju u Vama, pa Vas stoga pozivamo da dođete u utorak, 12.3.2013.-e godine na adresu A. Schulteissa 19, Čakovec (na Sajmištu) gdje će Gour-Gadadhara Dasa održati predavanje “Krišnina obilja” s početkom u 18:30 sati.

Ulaz je, kao i do sada, slobodan.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

← Starije Novije →