Objavljeno
Komentari Nijedan

Udruga za duhovnu kulturu “Atmarama” ne pomišlja na godišnji odmor. Nastavljamo s ciklusom programa u sklopu projekta “Večer vedske kulture”…

Pjevanje Svetih Imena Gospodina je preporučeni proces samospoznaje za ovo doba, pa stoga nećemo iznevjeriti tradiciju naših programa, te će program započeti duhovnom glazbom pod vodstvom Dharma-vatsalah Prabhua.

To je dobra prilika da se uzdignemo s tjelesne razine i nadvladamo vrućinu koja nas može očekivati na programu. No, nakon bhađana, za ovaj put Gour-Gadadhara Dasa je spremio malo iznenađenje.

Naime, nakon kratkog (filozofskog uvoda), očekuje nas video projekcija kojom želimo potaknuti sve posjetioce na malo razmišljanja, a nadamo se, da ćemo uspjeti i napraviti malu tribinu na temu “(ne)Zahvalnost”, posebice u kontekstu duhovne prakse.

Iskreno Vas pozivamo da nam se pridružite u što većem broju, povedite sa sobom svoje prijatelje, rodbinu…jer bez Vašeg prisustva ne možemo realizirati ovaj zanimljivi program.

Da ne zaboravimo, sve se odigrava u ‘multimedijalnoj dvorani’ zgrade poznate kao “stari Hrast”, dr. Ivana Novaka 38, Čakovec, u subotu 6.7.2013.-e godine s početkom u 17 sati.

Ulaz na tribinu je besplatan, a za sve (aktivne) sudionike u diskusiji podijelit ćemo i nešto Gospodinove milosti u obliku prasadama.

Autor
Kategorije Večer vedske kulture

Objavljeno
Komentari Nijedan

Na prošlom predavanju započeli smo diskutirati odgovor na jedno od Arđuninih pitanja koga zanima što je znanje odn. proces znanja. U ovom drugom dijelu pokušati ćemo prihvatiti Krišninu definiciju znanja koja, zasigurno, nikoga ne može ostaviti ravnodušnim…

O čemu se radi?

Da bismo shvatili što se tu krije, ključ razumijevanja leži u tzv. “promjeni paradigme” koja za mnoge osobe jednostavno predstavlja nepromostivu prepreku.

Živimo u vremenu koje odlikuje mnoštvo informacija slobodno raspoloživih putem Interneta. Čini nam se da ne postoji išta što ne bismo mogli pronaći odn. naučiti ukoliko upregnemo svoj preglednik ili tzv. ‘browser’ i malo proguglamo.

No, za divno čudo, Šri Krišna nema tu kategoriju u Svojoj definiciji znanja, već, naprotiv, proglašava da je to zapravo neznanje.

Šrila Prabhupada na početku komentara na odgovarajuće stihove iz Bhagavad-gite (13.8—12) daje lucidno objašnjenje koje nije lako ‘probaviti’. Naime, on objašnjava da proces znanja ne uključuje “interakciju 24 elementa”, već znanje zapravo znači naučiti “način kako se iskobeljati iz zapletenosti tim elementima” !!!

Ako samo malo promislimo o gornjoj izjavi, neće nam trebati puno vremena da shvatimo da počevši od osnovnih škola, preko srednjo-školskog obrazovanja i/ili gimnazija s mnoštvom predmeta, pa sve do visoko-školskog obrazovanja uključujući i postdiplomske studije — sve to uključuje samo različito ‘znanje’ o tome kako funkcionira interakcija materijalnih elemenata u svrhu kako bismo ih mogli (bolje) iskoristiti za svoje osjetilno uživanje.

Nižim životnim vrstama poput životinja nije potrebno Guglati za ostvarenje osnovnih životnih potreba — jedenja, spavanja, branjenja, razmnožavanja — kako nas uče vedski spisi.

Upravo suprotno, analiza života modernog čovjeka pokazuje da nismo sposobni nositi se s tolikom količinom informacija koja ostaje ‘neprobavljena’ u našim umovima, život nam postaje ovisan o toliko mnogo naprava/uređaja/strojeva i umjesto da naša egzistencija bude u duhu “jednostavno življenje — visoko razmišljanje!”, mi smo stvorili sve samo ne to.

Ne, ulazak u EU neće učiniti niti najmanji mogući pomak u pravom smjeru, jer još uvijek ostajemo zapleteni u domeni “interakcije 24 elementa” koji su, možda, samo malo finije upakirani.

Da bismo se pomakli, moramo dobiti znanje od nekog tko ga uistinu posjeduje!

Naravno, bez ikakvih pretenzija da smo mi osobno u toj kategoriji, želimo Vas samo pozvati da poslušate mudrost Svevišnjeg Gospodina Šri Krišne uz prekrasne komentare A.C. Bhaktivedanta Swami Šrila Prabhupade i na svojoj koži osjetite što znači pravo znanje…jer “nikada nije prekasno!”

Predavanje “Proces znanja (2. dio)” održava se u utorak, 2.7.2013.-e godine s početkom u 19 sati u prostorijama bivšeg GK-a (preko puta Pilke) na adresi A. Schulteissa 19 (Čakovec), a predavač je Gour-Gadadhara Dasa.

Najbolje stvari u životu jednostavno nemaju cijenu — ulaz na program je besplatan — stoga Vama prepuštamo da sami odredite koliko vrijedi znanje.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

Objavljeno
Komentari Nijedan

Ako je netko posumjao da smo posustali radi toplinskog vala, morat ćemo Vas razočarati.

Temperatura (zraka) je u porastu, dolazi ljeto, a mi diskutiramo možda i najsloženije poglavlje Bhagavad-gite. Radi se o trinaestom poglavlju koje nosi naslov “Priroda, uživalac i svjesnost” i Šrila Prabhupada kaže da bismo ovo poglavlje trebali studirati uz pomoć duhovnog učitelja, no mi prihvaćamo da su Bhaktivedanta komentari i društvo bhakta dobitna kombinacija da prodremo u misteriju ovog poglavlja koje, na neki način, odlikuje stil Upanišada.

Za one koji nisu redovno s nama, recimo i to da smo u prošlom redovnom terminu Bhagavad-gite imali u gostima Smita Krishna Swamija, a prije toga smo započeli trinaesto poglavlje s Arđuninim pitanjima jer je veći dio ‘predavanja’ iskorišten za radionicu.1

1 Iz nekoliko izvora smo doznali da je iskustvo bilo pozitivno.

Niti sami ne znamo što nas očekuje ovaj put…škola je završila i nadamo se da je naš grafički dizajner još uvijek na životu iako je morao uzeti neplaćeni dopust.

Malu stanku smo također iskoristili da upotpunimo našu arhivu predavanjima iz ‘druge trećine’ Bhagavad-gite čime su obuhvaćena sva predavanja od 7.-og do 12.-og poglavlja.

Ako niste sigurni hoće li Vam mozak proključati na ovoj vrućini, srdačno ste pozvani da nam se pridružite u utorak, 18.6.2013.-e godine u prostorijama bivšeg GK-a (preko puta Pilke) na adresi A. Schulteissa 19 (Čakovec) s početkom u 19 sati — mi ćemo se potruditi da Vas zagrijemo — topla prostorija — nema klima uređaja — ‘jednostavna’ filozofija.

Predavač je, i ovaj put, Gour-Gadadhara Dasa, a radi posebnih okolnosti ovaj put nećemo naplatiti ulaz na program. Naprotiv, svakog posjetioca očekuje malo Krišnine ‘milosti’ u obliku prasadama.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

Objavljeno
Komentari Nijedan

Konačno!!

Bhakta Mario je (bio) vrijedan, ali je webmaster prezauzeta lijenčina.

No, od danas, naša arhiva je upotpunjena, pa možete pronaći sva predavanja iz ciklusa Bhagavad-gita s tematikom Bhakti-yoga (7.—12. poglavlje) ovdje

Autor
Kategorije novosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Jučer nam je u gostima bio Upananda Prabhu — učenik Njegove Svetosti Smita Krishna Swamija, a pred nama je njegova mala turneja na našim prostorima.

Imamo veliku sreću i zadovoljstvo da opet možemo ugostiti Šrila Smita Krishna Swamija koji u naše krajeve dolazi u utorak, 4.-og lipnja 2013.-e godine.

Za sada su u planu slijedeći programi:

  • večernji program u Čakovcu 4.6.2013.-e koji će se održati umjesto uobičajenog predavanja u ciklusu Bhagavad-gita s početkom u 18 sati u prostorijama bivšeg GK (preko puta Pilke) na adresi A. Schulteissa 19
  • za srijedu je predviđen interni (kućni program)1
  • večernje predavanje u Hare Krišna centru na adresi: Cankarjeva 6, Lendava (Slovenija) s početkom u 18 sati

Kad već vrijeme nije baš idealno, imamo predivnu priliku iskoristiti svoje slobodno vrijeme na najbolji mogući način u društvu bhakta odn. svetih osoba, slušajući o Šri Krišni i pjevajući o Njegovim slavama.

Naravno, sve to začinit ćemo i nekim ukusnim preparacijama koje ćemo ponuditi Svevišnjem Gospodinu za Njegovo zadovoljstvo.

Ulaz na sve programe u organizaciji Udruge za duhovnu kulturu “Atmarama” je besplatan, no napominjemo da je ovo izuzetna prilika da pomognemo organizaciju ovog i sličnih programa svojom proizvoljnom donacijom od srca.

Sve donacije koje se skupe za vrijeme gore navedena tri programa biti će u cijelosti predana našem gostu, putujućem propovjedniku, osobi u odvojenom redu života (sannyasi) – Smita Krishna Swamiju.

1 detalje o programu možete saznati kod Dharma-vatsalah Prabhua na programu u utorak

Autor
Kategorije gosti

← Starije Novije →