Objavljeno
Komentari Nijedan

Prošli put smo započeli diskutirati četrnaesto poglavlje Bhagavad-gite “Tri odlike materijalne prirode”. Čuli smo da Šri Krišna objavljuje da je znanje sadržano u tom poglavlju “najbolje od sveg znanja” i omogućuje osobi dostizanje savršenstva.

Malo smo prodiskutirali i o načinima kako nas tri odlike materijalne prirode ‘vežu’ za ovaj materijalni svijet…

Nakon još malo analize triju guna odn. rezultata koje one donose, bilo bi zanimljivo čuti da li je moguće i kako ih nadići.

To bi trebala1 biti tema narednog predavanja u ciklusu Bhagavad-gita koje nosi naslov “Iznad tri odlike materijalne prirode”.

Kao i obično…predavanje će održati Gour-Gadadhara Dasa s početkom u 19 sati u prostorijama bivšeg GK-a (preko puta Pilke) na adresi A. Schulteissa 19 (Čakovec).

Nećemo reći ništa više jer smo danas na programu s Kratu Prabhuom čuli da je “postavljanje pitanja” znak inteligencije.

1 Naime, predavač uvijek ima plan koliko (otprilike) stihova proći tokom jednog predavanja, ali on nije Nad-duša u srcu svakog živog bića, pa da unaprijed zna koliko će pitanja biti postavljeno odn. koliku će pozornost određena tema pobuditi kod polaznika seminara u vidu diskusija koje se dešavaju tijekom predavanja.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

Objavljeno
Komentari Nijedan

Nakon dugo očekivanog osvježenja, prije svega u vidu itekako potrebne kiše koja u ovom trenutku napaja žednu zemlju Međimurske županije, u goste nam uskoro stiže naš uvijek dragi gost Kratu Prabhu…

Nažalost, radi obaveza u drugim mjestima, neće ostati duže vremena, pa, stoga, ovaj put možemo organizirati samo dva programa i to:

  • tradicionalni nedjeljni program u Lendavi, 11.8.2013.-e u Hare Krišna centru na adresi: Cankarjeva 6, Lendava (Slovenija) s početkom u 17 sati, te naredni dan
  • “Večer s Kratu Prabhuom” u Čakovcu (12.8..2013.-e) koji će se održati s početkom u 18 sati u prostorijama bivšeg GK (preko puta Pilke) na adresi A. Schulteissa 19

Udruga za duhovnu kulturu “Atmarama” se i dalje drži vedskog načela da se programi u kojima se daje duhovno znanje ne naplaćuju, a svakom posjetiocu ostavljamo da u skladu sa svojim mogućnostima i slobodnom voljom odredi da li želi ostaviti neki proizvoljni prilog koji u ovom slučaju ide u cijelosti kao donacija našem gostu propovjedniku.

Da ne zaboravimo, obavezno na program(e) sa sobom ponesite list sa svim mogućim pitanjima na koje još uvijek niste pronašli odgovor, jer Kratu Prabhu je veoma vješt u ‘konzumiranju’ takvih lista.

Naravno, ljubitelji duhovne muzike i/ili prasadama neće niti ovaj put biti zakinuti.

Autor
Kategorije gosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

U gradu je festivalsko raspoloženje, a Udruga za duhovnu kulturu “Atmarama” priprema ozbiljan program.

Naime, u goste nam stiže dragi Bhavada Prabhu koji je već jednom bio u ulozi glavnog gosta.

Ovog puta će se možda pojaviti i s pojačanjem, ali zasigurno tema je više nego li ozbiljna…

Dok se materijalna energija na sve načine trudi da protratimo svoje slobodno vrijeme, posebice tijekom sezone godišnjih odmora, na kojekakve “ljetne šeme”, istinski spiritualisti se, naprotiv, trude na najbolji način iskoristiti mogućnost za slušanje o slavama Svevišnjeg Gospodina Šri Krišne i Njegovih bhakta.

Mislim da nema potrebe previše govoriti o entuzijazmu Bhavade Prabhua kada su u pitanju bhađani i/ili kirtan, pa stoga nemojte propustiti pravo ‘ljetno osvježenje’.

Uz duhovnu muziku, ponudit ćemo Vam neke preparacije spravljene i s ljubavlju ponuđene Šri Krišni.

Imat ćemo, kao i obično, filozofski dio koji će biti ispunjen predavanjem na temu “Utjeha srcu u teškim vremenima” !!!

Ne treba biti veliki filozof, pa primijetiti da situacija u kojoj trenutno živimo nije nimalo blistava. Štoviše, bez obzira što nam tzv. lideri obećavaju, ne trebamo pasti u iskušenje pa da budemo lakovjerni i/ili naivni. Svaki pokušaj napretka koji se ne temelji na duhovnim načelima, unaprijed je osuđen na propast i ne mari za prognoze kojekavih (ekonomskih) analitičara.

Poslušajmo stoga otvorenog srca što je to što nam zaista može pomoći…

Program se održava u prostorijama tzv. ‘multimedijalne dvorane’ na prvom katu zgrade poznate kao “stari Hrast” u subotu, 3.8.2013.-e godine s početkom u 17 sati.

Ne znam što planirate, ali autor ove najave zna kako će i gdje provesti naredno subotno popodne.

Autor
Kategorije Večer vedske kulture

Objavljeno
Komentari Nijedan

Izgleda da nas vrućine još neće napustiti neko vrijeme, ali puno važnije pitanje jest kada će nas ‘napustiti’ utjecaj tzv. guna odn. odlika materijalne prirode.

Jedno od značenja riječi guna na sanskritu jest ‘konopac’ i ti ‘konopci’ nas — stanovnike duhovnog svijeta — drže čvrsto zarobljene u ovom materijalnom svijetu.

Najzanimljiva stvar jest da mi uglavnom uopće to niti ne primjećujemo i pritom pjevušimo pjesmice o nekoj tzv. ‘ slobodi’ i tome slično. Kakva je moć iluzije?!

Srećom po nas, ukoliko smo dovoljno mudri i inteligentni da to prepoznamo, Svevišnji Gospodin Šri Krišna ostavio nam je Bhagavad-gitu odn. znanje koje nam može pomoći da razumijemo kako dobrovoljno pristajemo biti svezani, no dano nam je i znanje kako se osloboditi tih ‘okova’.

U 14.-om poglavlju Bhagavad-gite, Šri Krišna nam daje uvid kako postajemo uvjetovani i detaljnu analizu kako svaka od te tri gune odn. odlike materijalne prirode djeluje, te kakva je njihova uloga u procesu ‘zarobljavanja’.

Skidajući veo s te misterije, Šri Krišna je odškrinuo vrate slobode za svakog iskrenog tragaoca…

To je nešto uistinu vrijedno, pa Vas iskreno pozivamo da nadvladate slabost vrućinu i dođete u utorak, 30.7.2013.-e godine na predavanje “Tri odlike materijalne prirode” koje će se održati s početkom u 19 sati u prostorijama bivšeg GK-a (preko puta Pilke) na adresi A. Schulteissa 19 (Čakovec).

Predavač je Gour-Gadadhara Dasa, a radi posebnih vremenskih (ne)prilika, ovaj put ne naplaćujemo ulaz na program.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

Objavljeno
Komentari Nijedan

Nadamo se da nam je diskusija na prošlom predavanju “otvorila oči” odn. da smo, barem u maloj mjeri, dožvijeli promjenu paradigme — shvatili što je neznanje koje se danas, uglavnom, prodaje pod znanjem, a zapravo nas samo “zapliće u interakciju 24 elementa”.

Razumijevanje procesa znanja omogućuje da nam da taj proces i započnemo primjenjivati u svom (duhovnom) životu.

Netko se može priupitati kako da znamo da li stječemo pravo znanje? Što je ‘lakmus test’ stvarnog znanja?

Na ova i slična pitanja Šri Krišna daje odgovor u drugoj polovici trinaestog poglavlja Bhagavad-gite…

Kao prvo, još nismo čuli odgovor na Arđunino pitanje “Što je predmet znanja?”, pa Svevišnji Gospodin ima malu dopunu na prva dva Arđunina pitanja.

Nadalje, ako budemo dovoljno pažljivi i usredsređeni, stići ćemo i do ‘krune’ koja će dati odgovor na pitanje kakva je Vizija realnosti osobe koja prakticira Proces znanja u skladu s učenjima Bhagavad-gite koja predstavlja vrhunac vedske mudrosti.

Stoga, ako si iz bilo kojeg razloga ne možete priuštiti odlazak na neku užarenu plažu gdje pokušavate pronaći komadić hlada i/ili tražite osvježenje u moru, a imate malo slobodnog vremena, Udruga za duhovnu kulturu “Atmarama” Vas poziva na predavanje “Vizija realnosti” koje se održava u utorak, 16.7.2013.-e godine u prostorijama bivšeg GK-a (preko puta Pilke) na adresi A. Schulteissa 19 (Čakovec) s početkom u 19 sati.

Još uvijek postoje vrijedne stvari koje ne koštaju mnogo — ulaz na program je besplatan… , a predavanje će održati Gour-Gadadhara Dasa.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

← Starije Novije →