Objavljeno
Komentari Nijedan

Nastavljamo diskusiju od prošlog puta — tema rasprave su učenja koja su nam svom milošću podarili Krišnini čisti bhakte poput petorice Pandava, njihova supruga Draupadi, kraljica Kunti, Vidura…

Naime, uvidjevši da je misija Svevišnjeg Gospodina Šri Krišne završena, shvatili su da je vrijeme da se žurno pripreme za povratak kući Bogu. Pošto je to nešto što (jednom) čeka svakog od nas, lijepo je da imamo priliku učiti od najboljih.

Ako smatrate da je potrošačka groznica vani vrlo zanimljiva, onda ovo nije predavanje/diskusija koju Vam možemo/želimo preporučiti.1

Za one hrabre, predavanje „Odlazak Pandava (nastavak)” je na rasporedu u četvrtak, 14.-og prosinca 2017.-e godine s početkom u 19 sati na adresi: prvi kat “Starog Hrasta”, Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

1 Iskreno govoreći, Šrimad Bhaavatam u cijelosti nije namijenjen onima koji su previše entuzijastični glede materijalističkog načina života!

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Svatko najbolje zna za sebe koliko odnosno kada koristimo Krišnina uputstva u svom životu, posebice u kriznim trenucima. Radionica od prošlog puta trebala nam je pomoći u tome i, barem prema osobnom iskustvu autora ovg teksta, mogu reći da sam bio vrlo nadahnut slušajući i dijeleći realizacije s ostalim bhaktama s kojima sam se zatekao u grupi…

No, vrijeme ide dalje i pred nama je novi izazov. Diskutirajući ovaj dio Šrimad Bhagavatama imali smo priliku čuti objašnjenje Šrila Prabhupada kako je vrlo važno pokušati (sve) svoje talente staviti u misiju (propovijedanja slava) Svevišnjeg Gospodina jer će nam ista „obilja” biti oduzeta jednom prilikom….,a onda nas čeka, ukoliko smo to zaslužili, povratak natrag kući Bogu gdje nam te „vještine” višu nisu od koristi…

Program „Odlazak Pandava” koji je na rasporedu u četvrtak, 30.-og studenog 2017.-e godine s početkom u 19:151 sati upravo ima to kao glavnu temu. Naime, Pandave su shvatili da je odlaskom Gospodina Šri Krišne u Njegovo vječno prebivalište okončana i njihova misija boravka na ovoj zemaljskoj ravnini, pa stoga ne gubeći niti trenutak vremena, odmah započinju s pripremama za povratak kući…

1 Predavač ima određene obaveze, pa nije u mogućnosti pojaviti se na vrijeme, pa ćemo stoga ovaj put iskoristiti „akademsku četvrt”.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Veće neko vrijeme diskutiramo o stanju u kojem se Arđuna vratio iz Dvarake s vijestima kako je Gospodin Šri Krišna zaključio Svoje zabave.

Pored toga imali smo priliku uvidjeti na koji način je Arđuna riješio svoj problem, odnosno to je bila prava demonstracija snage Krišninih uputstava na djelu. Stoga, bilo bi zgodno pokušati nešto od toga primijeniti i u vlastitu životu kako bismo bili potaknuti ozbiljnije čitati i/li prakticirati učenja Šrimad Bhagavatama.

Ukoliko ste zainteresirani za praktičnu primjenu, onda je ovo prava prilika za sve nas/Vas.

Vidimo se u četvrtak, 16.11.2017.-e godine s početkom u 19 sati na starom1 mjestu: prvi kat “Starog Hrasta”, Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

1 Uskoro očekujemo promjenu prostora gdje će naša Udruga za duhovnu kulturu „Atmarama” održavati svoje programe, ali više o tome drugom prilikom u, nadamo se, vrlo skoro vrijeme.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Naredno predavanje “Snaga Krišninih uputstva (2. dio)” nastavak je diskusije od prošlog puta i razmatra kakva se snaga nalazi u Krišninim uputama, bez obzira da li smo ih primili direktno od Njega poput Arđune, ili putem vjerodostojnog duhovnog učitelja — Krišninog predstavnika koji dolazi u sustavu učeničkog naslijeđa.

Arđuna je, naizgled, bio izgubljen netom nakon povratka iz Dvarake donijevši sa sobom vijest o Gospodinovu odlasku s lica planete Zemlje, no, srećom, našao je utjehu u sjećanju na instrukcije odnosno učenja Bhagavad-gite. To je snažan primjer koji je na raspologanju svakom od nas, ukoliko postanemo dovoljno inteligentni kako bismo to iskoristili u vlastitom životu.

Pokušajmo…npr. kad nas nešto muči1, možemo se pomoliti Krišni da nas obdari Svojom milošću dajući nam neophodnu inteligenciju kako bismo bili u stanju djelovati u skladu s Njegovom voljom tako što ćemo nasumice otvoriti Bhagavad-gitu pročitavši (barem) jedan2 stih u potpunosti3…i, praksom, te iskrenim obraćanjem Gospodinu, biti ćemo u mogućnosti čuti.

Rezultat takovog djelovanje vidjeti ćemo na osobnom primjeru Arđune…

Ukoliko želimo slične/iste rezultate u svom životu, prvi korak je da se, možda, nađemo zajedno na narednom programu koji se održava u četvrtak 2.11.2017.-e godine 19 sati: — prvi kat “Starog Hrasta”, Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

1 I ne samo onda, već, po mogućnosti, uvijek.

2 Naša uobičajena praksa je čitati barem dva stiha dnevno tako da svake godine pročitamo čitavu Bhagavad-gitu, no malo više o detaljima te prakse moći ćete uskoro pročitati na našim web stranicama. :wink

3 Tu mislimo na čitanje sanskrita, prijevoda riječ-po-riječ, prijevoda, te komentara stiha.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Bilo je vrlo zanimljivo (prošli put) diskutirati vedsko objašnjenje zakona o održanju vrste odn. zašto postoji “disparitet“među živim bićima, pa se stoga jači i veći hrane manjima i slabijima. Navedeno se ne događa u duhovnom svijetu jer tamo svi žele služiti Šri Krišnu…

Arđuna je pomno objasnio kralju Judištiru čitavu situaciju glede uništenja Kuru dinastije, zašto je do toga došlo, što se desilo itd., pa, sada, izgubivši društvo svog dragog prijatelja, preostaje mu samo jedna stvar!

Svatko od nas može reći sam za sebe koliko snažno osjeća vezu sa Svevišnjim Gospodinom, no za sve na vrijedi ista stvar: u nedostatku toga postoji jedinstveno rješenje u vidu usredotočenosti na Krišnine instrukcije!! To je jedinstvena remedija za sve naše materijalne probleme i kroz slijedeće predavanje “Snaga Krišninih uputstava” pokušat ćemo dočarati Arđunina učenja kako bismo kroz njegovo iskustvo postali nadahnuti primijeniti isti recept u vlastitom životu.

Predavanje se održava u četvrtak, 19.-og listopada 2017.-e godine s početkom u 19 sati na starom mjestu — prvi kat “Starog Hrasta”, Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Ukoliko u životu nemate problema, sve teče glatko prema planu, onda zaista nema potrebe biti nazočan slijedećem programu.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

← Starije Novije →