Objavljeno
Komentari Nijedan

Prvi u mjesecu i ako se poklopi da je to subota, siguran je znak da je na rasporedu novi program u sklopu našeg projekta Večer vedske kulture koji će se održati u subotu, 1.2.2014.-e s početkom u 17 sati u prostorijama tzv. ‘multimedijalne dvorane’ na prvom katu zgrade poznate kao “stari Hrast” na adresi dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Ovaj put, imati ćemo priliku družiti se s našim starim znancem. Naime, iz Varaždina nam stiže Ritudvip Prabhu. Biti će to jedan od onih gotovo one-man-show programa. Vjerojatno ne treba posebno najavljivati bhajane koji već predstavljaju (jedan od) njegov zaštitni znak i rado se priključujemo njegovom vodstvu gdjegod se pojavi.

Kako naš program obično uključuje i (tradicionalno) predavanje, recimo nekoliko riječi o tom dijelu, iako ne raspolažemo s mnogo informacija…

Ono što znamo jest da je naslov “Prevela me Maja žednog preko vode…” i možemo se upitati da li je svatko od nas u životu iskusio čari druženja s tom prevrtljivom damom koja, iako dođemo nadomak željenog cilja, ima tu moć da u kritičnom trenutku zaboravimo zašto smo uopće krenuli, kuda idemo, što želimo ostvariti na svom putu itd.

Na kraju svake takve avanture obećajemo sebi i/ili (možda) drugima da nam se to nikada više neće dogoditi, ali kao i uvijek, na kraju znamo/osjećamo da smo još jednom nasamareni.

Zašto? Kako? Zbog čega? Koliko dugo?…

Naoružajte se pitanjima i učinite da Ritudvip Prabhu nikad ne zaboravi ovo gostovanje na Večeri vedske kulture.

Ukoliko Vam sve ovo zvuči (pre)komplicirano, nemojte brinuti…potrudit ćemo se da kirtan zaliječi svu zbunjenost, a prasadam umiri uvijek nepostojani um.

Jedina nepoznanica jest cijena ulaznice, ali to ostavljamo Vašem slobodnom promišljanju.

Autor
Kategorije Večer vedske kulture

Objavljeno
Komentari Nijedan

Došlo je i to vrijeme…da napišemo najavu za, u ovom ciklusu, zadnje predavanje na temu Bhagavad-gite. One rijetke duše koje su s nama od samog početka znaju da naša druženja traju još od studenog mjeseca 2011.-e godine. Od tog vremena, ‘našom’ dvoranom je prošlo dosta osoba. Neki su se odvažili na ovaj put nakon prisustvovanja našem uvodnom seminaru, ali su kasnije, iz različitih razloga (privremeno) napustili naše društvo iako smo sigurni da je samo pitanje vremena kad će se naši putevi opet ispreplesti na čudesan način u režiji Svevišnjeg Gospodina Šri Krišne.

Drugi su nam se, pak, pridružili kasnije i ostali s nama do (samog) kraja. Naravno, ne smijemo zaboraviti niti one duše koje nas vjerno prate odn. slušaju putem Interneta i/ili audio zapisa koje neumorno priprema bhakta Mario.

Svi Vi ste dali svoj nezaboravni doprinos uspjehu ovog projekta i voljeli bismo kad bi nam se mogli pridružiti na našoj maloj svečanosti koja će se održati u utorak, 28.1.2014.-e godine na istom mjestu — prostorije bivšeg GK (preko puta Pilke) — A. Schulteissa 19 s početkom u 19 sati.

Iako možemo na neki način osjećati određenu žalost da ćemo na neko vrijeme prestati diskutirati “Božansku pjesmu”, recimo da to nije kraj Bhagavad-gite već samo jedan novi početak.

Naime, iskreno se nadamo da ste tokom ovog čitavog razdoblja diskutiranja razgovora između Šri Krišne i Arđune razvili ukus da to nastavite činiti i sami, dajući sebi priliku da još dublje zaronite u ocean prepun vrijednih dragulja koje vrijedi podijeliti s drugim ljudima!!

U tome će nam, vjerujemo, pomoći i ovo zadnje predavanje naslova “Studiranje Bhagavad-gite” koje nam treba poslužiti kao inspiracija za dalje, te svojevrsna priprema za ono što nas očekuje nakon ovog ciklusa.1

Za sada možemo reći samo to da “ubacujemo u višu brzinu”.

Do tada, pozvani ste da nam se priključite u “zaključivanju ocjena” i da svojim prisustvom uveličate naš festival. Voditelj programa biti će Gour-Gadadhara Dasa, a ulaz je slobodan.

[1] O čemu se točno radi, objavit ćemo uskoro na našim web stranicama!!

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

Objavljeno
Komentari Nijedan

Nakon privremene promjene lokacije, vraćamo se u naš stari prostor — prostorije bivšeg GK (preko puta Pilke) na adresi A. Schulteissa 19 gdje će se u utorak, 14.1.2014.-e s početkom u 19 sati održati naredno predavanje “Čisto predano služenje” u ciklusu Bhagavad-gita.

Pošto smo do sada ostali vjerni “našoj tradiciji”, nema razloga da išta mijenjamo, pa će zato i ovaj put predavanje održati Gour-Gadadhara Dasa, a cijenu ulaznice određujete Vi sami — Vašom proizvoljnom donacijom.

Prema tome kako sada stvari stoje, ovo će biti predzadnje predavanje u ciklusu koji je započeo još daleke 2011.-e godine. Kako smo pri samom kraju učenja Bhagavad-gite, razumno je očekivati da će nam Svevišnji Gospodin Šri Krišna predstaviti nešto što ćemo “zapamtiti zauvijek”.

Diskusija od prošli put nam je dala još jedan uvid u našu uvjetovanost trima gunama materijalne prirode koja je temelj podjele propisanih dužnosti u skladu s našom varnom odn. zanimanjem. Imali smo i domaću zadaću koju ćemo ovaj put i provjeriti.

No, siguran sam da će nas Krišnine riječi “izuti iz cipela” i da ćemo biti dovoljno inteligentni da razumijemo jasnu poruku Bhagavad-gite i prigrlimo jedini inteligentni put1 koji nam se nameće kao rješenje svih naših prošlih, sadašnjih, te budućih životnih problema.

U svakom slučaju, vrijedi doći, čuti i pokušati…

1 To je i praktični savjet, jer ćemo po završetku našeg studiranja Bhagavad-gite krenuti korak dalje, odn. “stepenicu više” započinjanjem novog ciklusa.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

Objavljeno
Komentari Nijedan

Ne znamo da li ste slijedili naše upute glede možebitne proslave Nove Godine, no moramo Vam priznati da je nama bilo veoma lijepo — vrlo ugodna atmosfera, društvo finih bhakta, veoma ukusan prasadam

No, idemo dalje, pred nama je prvi vikend u mjesecu i termin za našu tradicionalnu Večer vedske kulture. Ovaj put s Vama će biti staro društvo – Dharma-vatsalah Prabhu zadužen za bhađane kojem će se, nadamo se, pridružiti ‘stara ekipa’ – bhaktine Margarita i Tea, bhakta Zoran, te Gour-Gadadhara Dasa koji je zadužen za (filozofsko) predavanje.

Pošto smo na početku (kalendarske) godine, bilo bi zgodno čuti nešto poučno i praktično što bismo mogli (vrlo) brzo pretočiti u praktični život, te biti obogaćeni vrijednim realizacijama. U narodu se za to katkad koristi krilatica: “Po jutru se dan poznaje!”

To je, kako smo saznali iz dobro obaviještenih izvora, i namjera samog autora predavanja, ali i on je još uvijek “u procesu”, pa Vam za sada možemo otkriti samo naslov predavanja — “Jedan ulaz – dva izlaza”.

Netko bi mogao primijetiti da zvuči kao naslov za zadaćnicu (vjerojatno iz hrvatskog jezika), ali, budite uvjereni u pozadini svega se (ipak) krije filozofija.

Za sve Vas koji vrijedno čitate najave za naše programe, moramo Vas razveseliti da ovaj put imate privilegiju razmišljati čitave noći o tome što se krije iza naslova predavanja kako biste ipak, koliko-toliko, bili spremni dati odgovor na pitanje koje će autor predavanja postaviti na samom početku istoga.

Naravno, to nije sve…kao i uvijek imati ćete priliku kušati neke vegetarijanske specijalitete odn. prasadam, a sve to dolazi u prilično ‘lakom pakiranju’ – ulaz je slobodan, donacija je proizvoljna, a aktivno sudjelovanje na programu (na bilo koji način) je poželjno.

Započnite godinu čineći nešto za sebe, a nemojte zaboraviti niti svoje (najdraže) prijatelje, rođake i znance…pa ih zato povedite na Večer vedske kulture koja se održava u subotu, 4.1.2014.-e godine s početkom u 17 sati u prostorijama tzv. ‘multimedijalne dvorane’ na prvom katu zgrade poznate kao “stari Hrast” na adresi dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Autor
Kategorije Večer vedske kulture

Objavljeno
Komentari Nijedan

Kalendar je ove godine namjestio da se stalni termin seminara Bhagavad-gite podudara s dočekom Nove Godine.

Iako osobe koje prakticiraju duhovni život nemaju previše razloga slaviti prijelaz iz mjeseca prosinca u siječanj, odn. kraj jedne kalendarske godine i početak nove, ipak, za one koji su naučeni da krajem godine potroše više nego što je uobičajeno i koji žele nešto drugačije za dobar odn. sretan početak godine, imamo dobru/sretnu vijest.

Naime, ovaj put imat ćete priliku iskusiti nešto novo, a pri tome nećete morati potrošiti puno novaca, niti morate brinuti za svoju garderobu.

Kako ne bismo prekinuli naš neprekinuti niz predavanja na temu Bhagavad-gite, u utorak 31.12.2013.-e godine održat ćemo predavanje “Tri gune i propisane dužnosti” kojim nastavljamo diskutirati teme posljednjeg odn. osamnaestog poglavlja.

No, ovaj put program će se održati u Prelogu kod naše domaćice – Lila-vilase – na adresi Vinka Žganca 28.1

[1] molimo Vas da unaprijed najavite Vaš dolazak na telefon 095 852 82 56 kako bi se domaćini mogli prikladno pripremiti

Potruditi ćemo se da predavanje ne bude previše ‘teško’, pa ćemo stoga nastaviti s radionicom od prošli put koja će biti nadopunjena vrlo značajnim uputstvima Svevišnjeg Gospodine Šri Krišne o tome kako Ga možemo obožavati odn. služiti jednostavnim vršenjem svojih propisanih dužnosti.

U svakom slučaju, nešto što bi bilo lijepo pokušati staviti u praksu od samog početka godine.

Nadamo se da će izneseno znanje također biti korisno da nam pomogne u pronalaženju naše prave prirode odn. razumijevanja propisanih dužnosti koje su dovoljne da nas učine savršenim u obožavanju Šri Krišne!!

Za sve Vas koji iz bilo kojeg razloga niste u mogućnosti biti s nama na ispraćaju Stare Godine, želimo Vam uspješnu i sretnu Novu 2014.-u Godinu.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

← Starije Novije →