Objavljeno
Komentari Nijedan

Nastavljamo kušati “kremu vedske mudrosti” novim predavanjem koje za predmet diskusije ima drugo poglavlje prvog pjevanja Šrimad Bhagavatama naslova “Božanstvenost i Božanska služba”.

Na prethodnom programu započeli smo studij samog teksta koji definira što je predmet diskusije čitavog djela odn. na samom početku smo imali prilike čuti što je definicija Apsolutne Istine, te što čitalac može očekivati da će naći odn. neće naći na stranicama Šrimad Bhagavatama.

Šrila Vyasadeva, kao autor odn. sastavljač samog teksta nas je uveo na početnu scenu Bhagavatama koja se odigrava pred mnoštvom mudraca okupljenih na svetom mjestu u šumi Naimišaranye…

Šri Šaunaka Riši koji je ‘glasnogovornik’ mudraca, s velikom pažnjom i poštovanjem se obraća Šrila Suta Gosvamiju i upućuje mu šest pitanja čiji odgovori tvore čitavo djelo.

Slijedeći program koji se održava u utorak, 11.3.2014.-e godine u 19 sati u prostorijama bivšeg GK (preko puta Pilke) na adresi A. Schulteissa 19 bi nam trebao dati odgovor na prva dva pitanja.

Odgovori na ostala pitanja1, bit će dani kasnije, pa Vas molimo za strpljenje.

Iako smo na prošlom programu uspjeli održati planirani ritam: “jedno predavanje = jedno poglavlje”, naš predavač ima velikih problema uvjeriti se da je tako nešto moguće uz uvjet da imamo kraća predavanja nego li je to bio slučaj na Bhagavad-gita seminaru odn. uz pretpostavku da budemo kulturni te počnemo i završimo (službeni) dio programa u skladu s prvobitnim dogovorom.

Pored toga, imamo dojam da nam se nigdje ne žuri jer ionako nikada ne možemo stići do kraja. Naime, može nam se samo desiti da ćemo se tijekom ovog putovanja jednom uistinu probuditi i ugledati nasmiješeno lotosoliko lice Svevišnjeg Gospodina Šri Krišne…i onda više nećemo pitati: “Koliko je sati?”

1 Naravno, kako Šrimad Bhagavatam bude odmicao, njegovi protagonisti će smišljati nova i nova pitanja, koja će tražiti nove i opširnije odgovore!

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Zadnji program ove zime, donosi nam veoma ugodno iznenađenje…iz Dugog Sela nam u goste opet stiže naš dragi Bhavada Prabhu koji je zadužen za stvaranje trancendentalne atmosfere svojim izvedbama bađana.

Inače bh. Stanko je u potpunosti preuzeo organizaciju programa koji su u sklopu projekta Večer vedske kulture, pa smo sigurni da će ljubitelji prasadama doći na svoje.

Ono što predstavlja svojevrsnu draž ovog programa je izbor kooperanta za kojeg se ovaj put odlučio Bhavada Prabhu.

Naime, iako je većini posjetitelja na programima koje organizira naša Udruga za duhovnu kulturu “Atmarama” poznata po svom čestom plesanju pred njenim najdražim Sri Sri Gaura-Nitai Božanstvima, majka Padmavati Devi Dasi će ovaj put — po prvi put na Večeri vedske kulture — zauzeti mjesto predavača!!

Tema koju je izabrala je već više godina “u planu”, ali, na neki način, do sada nije bilo prilike da javno progovori o tome.

Sigurno smo da se čekanje isplatilo, jer ćemo imati priliku čuti jednu od najpoznatijih priča iz Šrimad Bhagavatama koja se nalazi u jedanaestom pjevanju i ispričao ju je sam Svevišnji Gospodin Šri Krišna.

Naravno radi se o priči o Avanti brahmani koja je također poznata kao “Pjesma Avanti brahmane”. U svakom slučaju izuzetna tema za svakog duhovnjaka, a više nego li odgovarajuća za vrijeme u kojem živimo koje od svakoga od nas iziskuje puno strpljenja i tolerancije u nošenju sa svakodnevnim izazovima. Ne propustite!!!

Sve se to dešava u subotu, 1.3.2014.-e godine s početkom u 17 sati u prostorijama tzv. ‘multimedijalne dvorane’ na prvom katu zgrade poznate kao “stari Hrast” na adresi dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Cijena ulaznice je samo naša sposobnost da čujemo pjesmu brahmane iz zemlje Avanti…

Autor
Kategorije Večer vedske kulture

Objavljeno
Komentari Nijedan

Započeo je novi projekt Krema vedske mudrosti i nakon uvodnog predavanja krećemo na stvar. U uvodnom dijelu čuli smo neke od slava Šrimad Bhagavatama — kralja vedske literature, te rekli nešto o metodologiji koju ćemo pratiti tijekom naših izlaganja. Kako ne bismo produživali vrijeme samog predavanja odn. seminara, molimo Vas da, po mogućnosti, dođete pravodobno da započnemo u točno dogovoreni sat i, shodno tome, završimo prema planu — 20:30 sati.

Pred nama je prvo poglavlje, prvog pjevanja koje predstavlja invokaciju čitavog djela. Ono nam također daje uvid u povijesni kontekst u kojem je Šrimad Bhagavatam izgovoren kralju Parikšitu od Šukadeve Goswamija odn. kako su ga mudraci u Naimišaranyi čuli u izvedbi Sute Goswamija.

Ovo je vrlo važan trenutak za svakog od nas tko želi razumjeti važnost odn. relevantnost Šrimad Bhagavatama za današnje doba u kojem živimo. Naime, često puta neki ljudi doživljavaju svete spise kao knjige koje sadrže zanimljivu mudrost koja možda i nije baš praktična za čovjeka koji živi u 21.-om stoljeću.

No, istina je potpuno drugačija – Šrimad Bhagavatam je upravo i izgovoren za nas kako bi nam dao baklju znanja koja jedino može raspršiti mrak željeznog doba Kali u kojem živimo.

Uvjereni smo da putem različitih medija poput štampe, TV-a, Interneta itd. imate priliku dovoljno čitati/slušati/gledati o mračnim aktivnostima suvremenog čovjeka. No, sve to nam, nažalost, ne može donijeti niti radost niti rješenje naših problema.

Zato Vas pozivamo da pokušate s “alternativom” — dođite u utorak 25.2.2014-e u 19 sati u prostorije bivšeg GK (preko puta Pilke) na adresi A. Schulteissa 19 i priključite nam se u kušanju transcendentalnog nektara “koji jedini može zadovoljiti našu dušu”.

Također se nadamo da među našim stalnim posjetiteljima ima i onih koji žele unaprijediti svoj status posjetitelja/polaznika, te da je netko barem bacio pogled na stihove/komentare koji nas očekuju tijekom diskusije na programu “Pitanja mudraca”.

Ukoliko posjedujete primjerak prvog pjevanja Šrimad Bhagavatama, nemojte ga zaboraviti ponijeti kako ostali ne bi morali brinuti.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Pred nama je treći vikend u mjesecu što znači ništa posebno glede aktivnosti Udruge za duhovnu kulturu “Atmarama”…no više nije tako, odn. barem se nadamo.

Naime, u subotu 15.2.2014-e godine s početkom u 17 sati organiziramo naš standardni program “Večer vedske kulture”, ali ovaj put u Varaždinu, u prostorima centra “Namaste” na adresi Ivana Milčetića 2.

S jedne strane to nije ništa novo – tokom prošlih godina u Varaždinu je već održano puno takvih i/ili sličnih programa, pa zato možemo reći da je “Večer vedske kulture” u Varaždinu zapravo novi stari program. Ovog puta nastaje kao posljedica želje mnogih bhakta iz Varaždina koji su željni da se u gradu održava (još) jedan program na redovitoj bazi.1

Za one koji (još) nisu upoznati s koncepcijom odn. sadržajem programa upućujemo da ‘prolistaju’ neke od najava naših prijašnjih programa.

Što se tiče ovog programa, za bhađane je zadužen Ritudvip Prabhu kojeg ne treba posebno najavljivati, a, između ostalog, bio je gost našeg prethodnog programa u Čakovcu. Na programu će, kao i obično, biti i filozofski dio, ali se još nismo dogovorili kako ćemo ga izvesti, tako da svima preporučamo da se dobro naoružate sa svim mogućim pitanjima.2

Nemojte se bojati, biti će nešto i za pregristi odn. tradicionalni prasadam dio, ali ne smijemo otkriti tko stoji iza toga.

Cijena ulaznice slijedi uobičajenu tradiciju koju njegujemo na našim ostalim programima, ali kako su troškovi organizacije programa veći3 nego li u Čakovcu, molimo Vas da na bilo koji način — pomoć oko organizacije programa, služba prije, tokom i nakon programa, financijska potpora — pomognete da “Večer vedske kulture” u Varaždinu zaživi kao stabilni odn. redoviti program.

Pridružite nam se na “otvorenju sezone” i povedite svoje prijatelje, rođake, bračne partnere, djecu…

Veselimo se Vašem dolasku,
Vaši sluge iz Udruge za duhovnu kulturu “Atmarama”

1 Za sada je plan da program “Večer vedske kulture” u Varaždinu slijedi ritam istog takvog programa u Čakovcu odn. da se održava jednom mjesečno i to svake treće subote u mjesecu.

2 Ukoliko imate neko škakljivo pitanje, mi imamo smisla za humor, pa ćemo Vam omogućiti da ga postavite anonimno.

3 Naime, za program u Varaždinu se za razliku od Čakovca mora platiti najam prostora.

Autor
Kategorije Večer vedske kulture

Objavljeno
Komentari Nijedan

Prošlim predavanjem završili smo studiranje Bhagavad-gite koje je trajalo nešto više od dvije godine, odn. točnije rečeno, prošli smo čitavu knjigu kroz 55 predavanja.

Kao što smo istaknuli u više navrata na našim predavanjima, kada je u pitanju spis kao što je to Bhagavad-gita, onda je budalasto reći “završili smo” jer je takvo što jednostavno nemoguća misija.

Ispravnije je da kažemo da smo napravili jedan pregled čitave knjige i, vjerujemo, pomogli svima Vama koji nas gledate odn. slušate da dobijete jedan novi ili drugačiji pogled na knjigu koja zasigurno predstavlja srž vedske filozofije.

Dugo smo vremena razmišljali što nakon Bhagavad-gite…Moramo priznati da su različite ideje kolale po našoj glavi, uglavnom vezane za tzv. tematske seminare kojima bismo nastavili našu misiju obrazovnih programa na temelju vedske filozofije što spada u domenu djelatnosti naše Udruge za duhovnu kulturu “Atmarama”.

Sigurni smo da postoje mnoge teme koji bi mogle biti zanimljive kako širem, tako i užem krugu naših posjetitelja odn. slušalaca. No, nakon pomnog promišljanja i slušanja što nam kazuje Svevišnji Gospodin Šri Krišna koji je progovarao kroz nekolicinu osoba, odlučili smo se za jedan veoma zahtjevan projekt u nadi da će biti za sveopće zadovoljstvo.

Naime, u oceanu vedske književnosti, postoji nešto što se smatra da predstavlja creme de la creme1 svega i posebno je preporučeno od svih mogućih svetaca, duhovnih učitelja, učenjaka…kao poseban blagoslov za sve nas koji ispaštamo različite bijede materijalne energije doba u kojem živimo.2

Shodno tome čitav projekt smo nazvali “Krema vedske mudrosti” i, nadamo se, održavat će se u istom ritmu kao i prethodni seminar Bhagavad-gite, što znači svaki drugi utorak s početkom u 19 sati.

Kako se još uvijek držimo vedske kulture, održat ćemo i našu tradiciju glede cijene naših programa.3

Ljubazno Vas pozivamo da nam se pridružite u kušanju tog nektara kad god budete za to inspirirani, a mi započinjemo u utorak, 11.2.2014.-e godine na istom mjestu — prostorije bivšeg GK (preko puta Pilke) — A. Schulteissa 19 s početkom u 19 sati.

Voditelj seminara Gour-Gadadhara Dasa očekuje određenu transformaciju osobnosti nakon završene Bhagavad-gite i u iščekivanju “Kreme vedske mudrosti”, pa stoga ne možemo reći tko će biti nazočan tijekom ove serije predavanja.

1 krema od kreme odn. nešto što je najbolje

2 Trenutno živimo u tzv. “željeznom dobu” ili Kali-yugi u kojem su sve vrijednosti praktički izokrenute naopačke i stoga predstavlja veliki egzistencijalni izazov za duhovne tragaoce.

3 Vedski spisi izričito zabranjuju odn. daju nam informaciju da je veliki grijeh naplaćivati prezentaciju vedske mudrosti, odn. takva praksa sa sobom donosi karmičke posljedice kako za onoga tko predstavlja vedsku mudrost, tako i za onoga tko to ‘kupuje’.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

← Starije Novije →