Objavljeno
Komentari Nijedan

Najava za slijedeći program u organizaciji Udruge za duhovnu kulturu “Atmarama” koji se održava u utorak, 22. travnja 2014.-e godine započet ćemo dobro poznatom latinskom poslovicom: “Repetitio est mater studiorum” ili kako se to obično prevodi kao “Ponavljanje je majka znanja”. Ova poslovica se, dakako odnosi na našu prošlu najavu u kojoj smo najavili diskusiju niza stihova koje je Šrila Prabhupada uvrstio u poemu nastalu Njegovim pristankom u luku Boston.

Kao što možete pretpostaviti, opet nismu ispunili planiranu kvotu, pa ćemo zato ovaj put manje planirati, ali također nemamo izbora, pa moramo dirnuti “zlatne stihove” Šrimad Bhagavatama koji pružaju nadu za one duše koje smatraju da za njih nema pomoći jer ne mogu slijediti najjednostavniji proces koji je opisan u stihu 1.2.14 Šrimad Bhagavatama:

“Zato, s jednousmjerenom pažnjom, osoba treba neprestano slušati o, slaviti, sjećati se, te obožavati Božansku Osobu koja je zaštitnik bhakta.”

Jednostavno za jednostavne…ali, bivajući svjestan našeg palog stanja, Šrila Šukadeva Goswami će nam dati formulu koja se zove “Nada za beznadežne”, pa zato nemojte propustiti ovu jedinstvenu priliku saznati kako se naoružati nadom za uspjeh u (duhovnom) životu koja nam je svima itekako potrebna.

Sve to se dešava, kao i do sada, u prostorijama bivšeg GK (preko puta Pilke) na adresi A. Schulteissa 19, Čakovec, s početkom u 19 sati.

Kako prošli termin nije bilo predavanja radi proslave dana pojave Gospodina Ramaćandre, nadamo se da je svatko barem pokušao staviti na kušnju recept koji smo imali prilike čuti toga dana…vjerujte, dobro se uklapa u ono što nas čeka ovaj utorak.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

…sve je laganije, pa se stoga nadamo da ne trebate bolju pozivnicu za subotnji program u sklopu projekta “Večer vedske kulture” koji se održava 19.4.2014.-e godine s početkom u 17 sati u centru “Namaste” na adresi Ivana Milčetića 2 u Varaždinu.

U posljednje vrijeme imamo malo komunikacijskih problema — nije zbog novih trošarina — pa Vam ne možemo pružiti (pre)više detalja u svezi narednog programa.

Jedno je sigurno — nakon prošlog pokušaja da nas “prevesla” u Čakovcu, uvjereni smo da Ritudvip Prabhu sprema opasno iznenađenje na domaćem terenu.

Kao što to obično biva, on će sam biti kreator transcendentalnog raspoloženja birajući ‘muzičku podlogu’, a što se tiče predavanja, znamo da možemo očekivati svašta.1

Također, poznavajući ostale sudionike u organizaciji programa, obećajemo da nećete ostati razočarani kako uređenjem interijera, tako i gastronomskom ponudom.

Treba li još nešto reći?

Pa samo jednu stvar: dođite, podržite program svojim dolaskom i, ako možete, nekim skromnim/dobrovoljnim prilogom kako bismo bili u mogućnosti nastaviti “tradiciju” koja je hvale vrijedna.

1 Ukoliko ne razumijete o čemu se radi, onda je to razlog više da dođete i provjerite.

Autor
Kategorije Večer vedske kulture

Objavljeno
Komentari Nijedan

Iako sam u svezi najava za programe u sklopu projekta “Večer vedske kulture” trebao prepustiti štafetnu palicu mom dragom nasljedniku (njegovo ime i prezime možete saznati u našem uredništvu), Svevišnji Gospodin Šri Krišna je sa mnom napravio malu post-prvoaprilsku šalu…Naime, moj nasljednik je iznenada morao otići na važni službeni put u inozemstvo, pa stoga moram nakratko odložiti svoje bolovanje.

Šalu na stranu i budimo ozbijjni…jer u goste nam po prvi put stiže Jananivasa Prabhu i Zagreba(čkog hrama).

Prema informacijama koje su nam dostupne, ipak nećete imati prilike gledati one-man show, jer je za prasadam zadužena mataji Akšya. No, ostatak programa će vjerojatno poteći u dominaciji Jananivasa Prabhua…

Drugim riječima, uzlet u transcendentalne visine uz mehanizam bhajana te filozofska prezantacija njemu “na dušu”.

Spomenimo još da će Prabhu iskoristiti svoj prelazak preko rijeke Drave, da ‘pokori’ još jedno mjestašce na svojoj mini-turneji za što će mu biti potreban prelaz preko rijeke Mure.

Nemojte propstiti ovu jedinstvenu priliku druženja s našim novim/starim gostom u ovim krajevima i dođite u subotu, 5. travnja 2014.-e godine u 17 sati u prostorije tzv. ‘multimedijalne dvorane’ na prvom katu zgrade poznate kao “stari Hrast” na adresi dr. Ivana Novaka 38, Čakovec, dok nastavak slijedi naredni dan — nedjelja, 6.4.2014.-e u Hare Krišna centru na adresi: Cankarjeva 6, Lendava (Slovenija), također s početkom u 17 sati.

Autor
Kategorije Večer vedske kulture

Objavljeno
Komentari Nijedan

Početak drugog poglavlja Prvog pjevanja Šrimad Bhagavatama protekao je u dinamičnoj raspravi, pa smo stoga prodiskutirali manji broj stihova od očekivanog. Jedan od razloga je dakako i pokušaj da započinjemo te završimo u dogovoreno vrijeme od 20:30 sati.

Pred nama je dakle nastavak diskusije na drugo poglavlje, ali, unaprijed možemo reći da niti ovaj put nismo sigurni koliko daleko ćemo dogurati…

Naime, kao što neki od Vas zasigurno znaju, prije neki dan nas je iznenada napustio naš dragi bhakta Tihomir koji je već duže vremena bio redoviti posjetilac naših predavanja kako utorkom tako i na programima u sklopu projekta “Večer vedske kulture”.

Iako smo svjesni da ne možemo više puno učiniti za njega — sve je u rukama Svevišnjeg Gospodina Šri Krišne — svejedno smatramo da bi bilo lijepo provesti dio večeri sjećanjem na njega.

S druge strane, diskutiranje svetih spisa najbolji je lijek “da odagnamo žalost”, pa će stoga biti zanimljivo čuti što nam poručuju Šrila Šukadeva Goswami odn. Šrila Suta Goswami. Uglavnom, čeka nas jedan od veoma posebnih dijelova Šrimad Bhagavatama koji je Šrila Prabhupada iskoristio u svojoj poemi “Markine Bhagavata Dharma” napisanoj na brodu Jaladutta pri dolaksu u luku Boston.

Što reći nego pravi sadržaj za ovaj trenutak da jednom konačno shvatimo da su šastre1 žive i da imaju rješenja za sve naše probleme!

Nadamo se, stoga, da Vam nije potrebna posebna pozivnica da dođete na predavanje “Božanstvenost i Božanska služba (2. dio)” koje će se održati u utorak, 25.3.2014.-e godine u 19 sati u prostorijama bivšeg GK (preko puta Pilke) na adresi A. Schulteissa 19, Čakovec.

Kao i mnogo puta do sada, predavanje će za Vaše zadovoljstvo, te zadovoljstvo Svevišnjeg Gospodina Šri Krišne, Šri Šri Gaura-Nitai i Šrila Prabhupada pokušati održati Gour-Gadadhara Dasa…

1 sveti spisi

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Dragi bhakta Tihomire,

Molim te primi moje ponizno poštovanje.
Sva slava Šrila Prabhupadi!

Siguran sam da ćeš me razumjeti i opravdati što ti ovo pismo nisam mogao napisati i poslati tijekom jučerašnjeg dana, ali, vjeruj mi, cijeli dan si bio u mojem umu…

Nakon što sam jučer primio telefonski poziv od svoje supruge, moram ti priznati da mi sjećanje na tebe još uvijek ispunjava oči suzama…Što da radim? Duboko u sebi osjećam da ti moram reći neke stvari i znam da se radi toga nećeš naljutiti na mene.

Prije svega, znam da na to nemam pravo, ali malo sam ljut na tebe. Otišao si bez pravog pozdrava, a ja sam ti želio reći još toliko puno stvari…

Došao si u moj život potpuno nenadano, iznenada, te ostavio neizbrisivi trag u mome srcu. Možda ne znaš, ali svako predavanje koje sam držao je za mene bilo iščekivanje “da sretnem i pozdravim bhakta Tihomira i pomno slušam njegova pitanja”. Sada bih trebao spremati predavanje za utorak, ali još uvijek sam obuzet mišlju da te u ovom životu više neću imati prilike vidjeti na predavanjima koje organizira naša Udruga za duhovnu kulturu “Atmarama”.

Poput malog djeteta veselio sam se svakom tvom koraku na duhovnom putu. Običavao sam reći svojoj supruzi da sam duboko uvjeren da te je Svevišnji Gospodin Šri Krišna poslao kako bi me poučio nečem veoma važnom, no ovog trenutka nisam siguran jesam li naučio tu lekciju.

Programi naše Udruge nisu bili jedina mjesta naših susreta i razgovora. Vrlo često znali bi se naći, onako ‘spontano’, u gradu Čakovcu kad smo imali prilike razgovarati slobodno, bez stiske vremena koja je, nažalost, ponekad prisutna na našim programima.

Nakon svakog susreta s tobom bio sam sve više uvjeren kako je očigledno da u ovom životu imaš svoju jasno definiranu misiju koja je bila malo zamaskirana, te stoga nevidljiva običnim promatračima. No, ti si bez sumnje bio tragalac za Apsolutnom Istinom i to je ono što predstavlja utjehu mom srcu u ovom trenutku.

Jednom smo se čak i sreli blizu onog istog mjesta gdje sam jučer došao kako bih te još jednom pozdravio. Iako mi je Šri Krišna davao određene signale1, priznajem, nisam mogao niti pomisliti da je to znak rastanka s dragim prijateljem.

Proveo si dobar dio Bhagavad-gite u društvu bhakta na našim programima prateći naše skromne pokušaje da izgradimo malu ‘kućicu’ odn. ‘sklonište’ koje nas barem privremeno može zaštititi od bijeda materijalne egzistencije kojima smo svi mi izloženi u ovom svjetu. Nadam se da ti je bilo lijepo u našem društvu i da si se osjećao prihvaćenim i voljenim. U nekoliko navrata znao bih te primijetiti iz automobila kojim sam dolazio na naše programe kako veselo i čvrsto koračaš ulicama grada dolazeći na naše programe i kako se osmijehom na licu vraćaš kući nakon istih.

Šri Šri Gaura-Nitai su me sada lišili mogućnosti da se veselim takvim trenucima, ali utjehu nalazim u spisima…

U Bhagavad-giti (18.61) Šri Krišna kaže:

Svevišnji Gospodin se nalazi u svačijem srcu, o Arđuna i upravlja lutanjima svih živih bića, koja su smještena u stroju načinjenom od materijalne energije.

tako da moram prihvatiti Volju Proviđenja kojom je prekinuto naše kratko, ali duboko prijateljstvo.

No, znajući da težimo istom cilju, veseli me da je samo pitanje vremena kada ćemo se opet sresti. Tada, molim te dragi Prabhu, nemoj zaboraviti na pozdrav ili mi barem postavi neko pitanje tako da budem siguran da si tu.

Nedavno smo započeli s predavanjima na temu Šrimad Bhagavatama — završili smo samo prvo poglavlje Prvog pjevanja i započeli smo diskusiju drugog poglavlja, a u međuvremenu si čuo Pjesmu Avanti brahmane koju je prezentirala moja majka. Izgleda da ti je to bilo dovoljno da se odvažiš da sam kreneš dalje na svom putu.

Ja sam bio uvjeren da ćeš još dugo vremena biti s nama u kušanju Šrimad Bhagavatama, ali sada razumijem zašto si došao u moj život odn. koju lekciju me želiš naučiti…Naime, postoji jedan, meni dragoj osobi, omiljeni stih (SB:2.9.36) Šrimad Bhagavatama koji jasno govori o tebi:

Osoba koja traži Vrhovnu Apsolutnu Istinu, Božansku Osobu, zasigurno je traži u svim okolnostima, u svakom prostoru i vremenu, na izravan i neizravan način.

Ja sam još uvijek daleko od toga — tek krećem s Prvim pjevanjem – ali ću ti zauvijek biti zahvalan na onome što si mi dao odn. čemu si me poučio: “Nikakve materijalne nedaće nisu prepreka za onog tko traži Šri Krišnu!

Hvala ti na svemu dragi prijatelju i neka te prati sva sreća i milost Šri Šri Gaura-Nitai na tvom putu!

tvoj sluga zauvijek,
Gour-Gadadhara Dasa

1 Nedavno sam počeo čitati četvrto pjevanje Šrimad Bhagavatama koje opisuje događaje vezane za Dakšu, Šivu i nesretan kraj Njegove supruge Sati; trebao sam otići na godišnjicu mature u Rijeku, ali sam ustanovio da mi tranziti planeta nisu baš povoljni — čak je i supruga morala ostati duže u svojoj smjeni, pa je to bio siguran znak da moram ostati kod kuće.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

← Starije Novije →