Objavljeno
Komentari Nijedan

Nakon dosta napora uspjeli smo prodiskutirati “čarobnu formulu” kako razviti ukus za slušanje o Svevišnjoj Božanskoj Osobi Šri Krišni — jedini lijek za sve naše probleme i nedaće.

Prije neki dan imali smo priliku slaviti dan pojave Gospodina Narasimhadeva gdje smo mogli čuti kako se treba moliti Njemu da nas oslobodi “demonskih želja za plodonosnom djelatnostima u ovom svijetu.”

Nakon ovakvih zaključaka, ne ostaje nam previše manevarskog prostora, no, svejedno, Šrila Suta Goswami će iskoristiti priliku da nam ukaže da se trebamo usredsrediti samo na obožavanje Šri Krišne ne trošeći vrijeme niti energiju na obožavanje polobugova i sl. što je u potpunosti u skladu za zaključkom danim u Bhagavad-giti. Kao što Šrila Prabhupada spominje redovito: “Šrimad Bhagavatam započinje na mjestu gdje završava Bhagavad-gita”, pa shodno tome možemo reći da ćemo tokom ciklusa predavanja “Krema vedske mudrosti” imati priliku obnoviti i proširiti gradivo Bhagavad-gite.

Zato, ako smo, kojim slučajem, zadrijemali na nekom od predavanja Bhagavad-gite, pruža nam se jedinstvena prilika nadoknaditi propušteno.

Prva1 takva prigoda je u utorak, 20-og svibnja 2014.-e godine u prostorijama bivšeg GK (preko puta Pilke) na adresi A. Schulteissa 19, Čakovec — s početkom u 19 sati.

1 Za one koji još nisu prisustvovali našim programima, recimo da ste slobodni pridružiti se našoj “studjskoj grupi” kadgod to zaželite jer, budite sigurni, rijetke su one duše koje su s nama od samog početka.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Već uhodana ekipa i ove subote sprema Večer vedske kulture. U goste nam ovaj put dolazi svima nama manje-više znani Gargamuni Prabhu iz Maribora koji će voditi glazbeni dio programa i održati predavanje iz vedskih spisa.

Mislim da ga ne treba posebno predstavljati pošto je čest gost u našim krajevima. Poznat je po svojem pisanju blogova, eseja i kolumni u časopisima i to najčešće piše svoje osvrte na svakodnevicu, promatrajući je i analizirajući je kroz prizmu vedskih spisa i mudrosti, čineći tako uvijek svježim, relevantnim i praktičnim to znanje čiji korijeni sežu unatrag više od 5000 godina.

Gargamuni Prabhu je monah u Hare Krišna tradiciji, vrstan propovijednik i ozbiljan praktikant duhovnog života, stoga Vas pozivamo da dođete ovu subotu, 17.05.2014. u 17 sati u Centar “Namaste”, ulica Ivana Milčetića 2, Varaždin i osjetite dio bogate vedske kulture kroz duhovnu glazbu — bhajane, upoznate se s njenom filozofijom i na kraju kušate vegetarijanske delicije za koje će se ovog puta pobrinuti mataji Jasenka.

S radošću očekujemo Vaš dolazak!

Ispred udruge za duhovnu kulturu “Atmarama”,
Ananda Gopal das
 

Autor
Kategorije Večer vedske kulture

Objavljeno
Komentari Nijedan

Danas je dan pojave Gospodina Narasimhadeva, ali naša udruga ne organizira nikakav posebni program, odn. idemo na program u Hare Krišna centar u Lendavu.

No, razlog današnjeg pisanja je da smo sretni da Vas možemo obavijestiti da je – konačno – naša arhiva kompletirana1 svim predavanjima iz ciklusa Bhagavad-gite.

Nažalost, iz razno-raznih razloga, potrajalo je malo duže, ali se nadamo da ćemo uskoro započeti s novim odjelom u arhivi koji će pohranjivati audio zapise predavanja u sklopu projekta “Krema vedske mudrosti”.

Do tada, slobodno nam se javite ukoliko imate kakve primjedbe, probleme s audio zapisima ili možda kakve pohvale.

Vaši sluge iz Udruge za duhovnu kulturu “Atmarama”

1 Kao i obično, bhakta Mario je odlično obavio svoj dio posla, ali zapelo je s webmasterom.

Autor
Kategorije novosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Pred nama je novi termin za predavanje u sklopu projekta “Krema vedske mudrosti” i shodno tome, očekuje se da napišem još jednu najavu kako bih cijenjene posjetioce odn. čitatelje našeg bloga pokušao barem donekle upoznati s onim što mogu očekivati.

No, poučeni iskustvom s prošla dva predavanja, ovu ćemo najavu nasloviti poslovicom koju smo upotrijebili prošli put, jasno aludirajući na našu nesposobnost da se držimo zacrtanog plana.

To bi možda mogao biti i dovoljno dobar razlog za jadikovanje ili traženje kojekakvih izgovora u pokušaju opravdavanja naše nemoći. No, upravo suprotno, okrenut ćemo ploču naopako, te se potruditi izvući najviše od situacije u koju smo dovedeni.

Naime, u ovom teškom trenutku sjećamo se mudrosti jednog dragog duhovnog učitelja1 koji bi običavao reći: “Ukoliko želiš nasmijati Krišnu, pričaj Mu o svojim planovima!”

Razmišljajući o toj mudrosti, pada nam na pamet da smo možda, nekom ludom srećom, dobili tračak milosti Svevišnjeg Gospodina Šri Krišne koji se može samo slatko nasmijati čitajući naše najave o planiranom broju stihova koje ćemo obraditi pojedinim predavanjem.

Zato ćemo (barem) ovaj put odustati od te navike i samo Vas upućujemo da pročitate ono što smo najavljivali prošli i pretprošli put, a za naredni program recimo da se održava u utorak, 6.-og svibnja 2014.-e godine na našem “starom” mjestu — u prostorijama bivšeg GK (preko puta Pilke) na adresi A. Schulteissa 19, Čakovec — s početkom u, nadamo se2, 19 sati.

Dođite i počujte kako Gour-Gadadhara Dasa pokušava nasmijati Svevišnjeg Gospodina Šri Krišnu…

1 Radi se o Njegovoj Svetosti Bhakti-tirtha Swamiju

2 Ne možemo garantirati točan početak programa jer je u posljednje vrijeme bilo puno padalina u našim krajevima, a svi znamo što to raste kao ludo poslije kiše.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Eto, i štafetna palica je predana tako da ove subote, 3.5.2014. imamo u biti najavu dosadašnjeg najavljivača naših programa.

Znači predavač je Gour-Gadadhara Prabhu, za glazbeni dio je odgovoran Dharma-vatsala Prabhu, već naširoko poznat po svojim divnim i devocijskim bhajanima (duhovnom glazbom), a kulinarski dio ovoga puta će organizirati mataji Padmavati i Jahnava.

Mjesto radnje je već svima manje-više poznato, Stari Hrast, prostor na 1. katu, ulica Dr. Ivana Novaka 36, Čakovec s početkom u 17 sati.

S obzirom na ekipu koja “nastupa” ove subote osobno ne sumnjam u dobar štimung, duhovnu atmosferu i inspiraciju.
 

Autor
Kategorije Večer vedske kulture

← Starije Novije →