Objavljeno
Komentari Nijedan

Večer vedske kulture ovog mjeseca održat će se na dobro znanoj lokaciji, Stari Hrast, I. kat, ulica dr. Ivana Novaka 38, s uhodanim početkom 5.7.2014  u 17 sati. Glazbeni dio programa koji se sastoji od pjevanja Svetih Imena putem mantri, a uz pomoć tradicionalnih indijskih instrumenata održat će Dharma-vatsalah Prabhu , predavanje na temu vedske mudrosti dat će nam Gour-Gadadhara Prabhu, poznat po svojim dubokim i praktičnim uvidima u samu temu kao i brojnim realizacijama kroz godine prakticiranja bhakti-yoge.
 

Svi ste pozvani i dobrodošli, a za kraj nas očekuje degustacija vegetarijanskih delicija za koje će se pobrinuti majka Jasenka.

Ispred udruge Atmarama,
Ananda Gopal das

Autor
Kategorije Večer vedske kulture

Objavljeno
Komentari 1

Završili smo diskutiranje prva tri poglavlja Prvog pjevanja Šrimad Bhagavatama koja su, moramo priznati, prilično “gusta”…Naime, Šrila Suta Goswami je dao odgovore na praktički sva pitanja mudraca iz Naimišaranye. Čuli smo pregršt prekrasnih stvari o slavama Šrimad Bhagavatama koji je “briljantan poput sunca” i “osobe koje su izgubile svoju viziju zbog guste tmine neznanja dobit će svjetlo od te Purane”.

Šrila Suta Goswami je također dao pregled mnogih inkarnacija Svevišnjeg Gospodina i pri tome utemeljio položaj Šri Krišne kao izvorne Božanske Osobe.

Pri kraju trećeg poglavlja, čuli smo da je Šrimad Bhagavatam literarna inkarnacija Boga, te da je moguće pažljivim studiranjem susresti Šri Krišnu na njegovim stranicama, a već od ranije znamo da je slušanje, slavljenje, obožavanje i sjećanje na Šri Krišnu rješenje svih naših problema.

Sve u svemu, čuvši što je Šrimad Bhagavatam, čime se bavi, što je cilj njegova proučavanja, sada imamo više nego izvrstan temelj da zaronimo duboko u nektar Bhagavatama.

No, prije toga, bilo bi lijepo saznati o razlozima kako je došlo do toga da Šrila Vyasadeva sastavi svoje remek djelo, kako ga je Šukadeva Goswmi primio od svog oca, te izgovorio kralju Parikšitu gdje je bio prisutan i Šrila Suta Gosvami.

Sva ova i još mnoga druga pitanja postavlja Šaunaka Riši u ime mudraca okupljenih u šumi Naimišaranye i pred nama je novo predavanje “Pojava Šri Narade” koje se bavi gore navedenim temama.

Dođite u utorak, 1.-og srpnja 2014.-e godine u 19 sati u prostorije bivšeg GK (preko puta Pilke) na nastavak diskutiranja Šrimad Bhagavatama.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Nastavljamo s redovitim jednomjesečnim večerima vedske kulture. Subota, 21.06.2014. u 17 sati. Adresa je već svima dobro znana, Centar “Namaste” Ivana Milčetića 2, Varaždin.
Za glazbeni i predavački dio ovog puta je odgovoran dobro nam znani Ritudvipa Prabhu, a za degustacijski dio vegetarijanskih preparacija će se pobrinuti mataji Jasenka. 

Svi ste pozvani i dobro došli!
Ulaz je, naravno, kao i svakog puta slobodan, no svi ste slobodni ostaviti koju donaciju kako bi se pokrili troškovi organizacijskog dijela. 

Autor
Kategorije Večer vedske kulture

Objavljeno
Komentari Nijedan

Smatramo da nećemo (previše) pogriješiti ako pretpostavimo da ovih dana diskusija o različitim inkarnacijama Svevišnjeg Gospodina Šri Krišne i nije baš najzastupljenija tema na ‘dnevnom jelovniku’ razgovora koje imamo priliku čuti tijekom naših svakodnevnih aktivnosti, ali to se u potpunosti slaže s onim što Šri Krišna kaže u Bhagavad-giti:

“Ono što je noć za sva bića je vrijeme buđenja za samoovladanog, a vrijeme buđenja za sva bića je noć za introspektivnog mudraca.”1

No, ne obazirući se na to na što nam različiti mediji žele usmjeriti pažnju, Udruga za duhovnu kulturu “Atmarama” nastavlja sa svojim redovitim aktivnostima. Na redu je svojevrsni nastavak diskusije koju smo prošli put započeli trećim poglavljem Prvog pjevanja Šrimad Bhagavatama koje ukratko opisuje neke od inkarnacija Svevišnjeg Gospodina.

Ono što je bio svojevrsni klimaks čitave diskusije odn. jedan od temeljnih stihova cijelog teksta koji jednoznačno deklarira — kṛṣṇas tu bhagavān svayam — “Šri Krišna je izvorna Božanska Osoba”2 je zapravo centralna tema i/ili osovina čitavog teksta.

Nastavak koji će se održati u utorak, 17.6.2014.-e godine na adresi A. Schulteissa 19, Čakovec — s početkom u 19 sati u prostorijama bivšeg GK (preko puta Pilke) nam još jednom donosi fantastični uvid u veličanstvenost i jedinstvenost spisa koji je predmet našeg pomnog studiranja…

Dođite i otkrijte neke od najvećih tajni koje skriva Šrimad Bhagavatam.

1 Bhagavad-gita: 2.69

2 Šrimad Bhagavatam: 1.3.28.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Trajalo je duže nego što smo mogli pretpostaviti, ali se nadamo da je bilo vrijedno truda i vremena…iza nas je ostao čvrsti temelj Šrimad Bhagavatama na kojem ćemo biti sposobni nadograditi naredna poglavlja i pjevanja koja nas očekuju u bližoj odn. daljnjoj budućnosti.

Naime, Šrila Suta Goswami je nedvosmisleno ukazao pri kraju drugog poglavlja da je Svevišnja Božanska Osoba Šri Krišna “konačni predmet sveg znanja”, da je “svrha svih žrtvovanja zadovoljiti Njega”. “Yoga je namijenjena spoznaji Njega”…i konačno, “On je vrhovni cilj života”.

U ovom trenutku možemo prirodno postaviti pitanje tko je zapravo Šri Krišna i treće poglavlje “Šri Krišna je izvor svih inkarnacija” će nas dovesti do tog vrlo važnog zaključka koji bi trebao usmjeriti sve naše kako materijalne, tako i napore na duhovnom putu.

Vrlo vjerojatno, obujam ‘gradiva’ će biti pregolem da bismo ga savladali u jednom ‘zalogaju’, ali u svakom slučaju pred nama je jedno od temeljnih poglavlja Šrimad Bhagavatama. Dođite i uronite u nektar — utorak, 3.6.2014.-e godine u prostorijama bivšeg GK (preko puta Pilke) na adresi A. Schulteissa 19, Čakovec — s početkom u 19 sati.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

← Starije Novije →