Objavljeno
Komentari Nijedan

Najavljujemo još jedno večer vedske kulture, ovoga puta sa malom promjenom termina. Naime više termini neće biti subotom kao što smo svi navikli, nego nedjeljom. Znači program će biti u nedjelju, 7.9.2014. u “klasičnom” terminu u 17 sati na dobro nam znanoj lokaciji, ulica Dr. Ivana Novaka 38 (Čakovec) ili tzv. “Stari hrast” 1. kat.

U goste smo pozvali poznatog predavača iz Varaždina, Ritudvip Prabhua, koji će biti zadužen ne samo da nas obogati i poduči o temi Vedske kulture, šta je to kultura uopće, šta su to Vede i na kraju krajeva šta Vedska kultura zaista znači i predstavlja, nego je također zadužen i za glazbeni dio večeri, tzv. bhađane.
Na kraju, za završni dio večeri Vedske kulture za Vas smo pripremili vegetarijanske delicije!
Ulaz je naravno, kao i uvijek besplatan, svaka donacije je dobro došla.
Sve Vas srdačno pozivamo i nadamo se da ćete svojim dolaskom upotpuniti ovaj program!

Autor
Kategorije Večer vedske kulture

Objavljeno
Komentari Nijedan

Nastavljamo s diskutiranjem uputstava koja Šrila Narada Muni upućuje svom učeniku Šrila Vyasadevu kako bi ga inspirirao da za dobrobit svih živih bića sastavi Šrimad Bhagavatam.

Kako je unutarnje nezadovoljstvo njegovog učenika bilo neposredni povod za dolazak Šri Narade na ‘mjesto događaja’, bilo bi veoma počno proučiti metodologiju koju je Vyasadeva primijenio kako bi na odgovarajući način riješio svoj problem.

Naime, njegova analiza je npr. odmah eliminirala bilo kakav izvanjski element kao mogući uzrok njegovog problema koji se očitovao osjećajem praznine u srcu…

Iz tog razloga, nakon što završimo diskusiju Naradinih uputstava, nadamo1 se da ćemo imati vremena i za praktičnu radionicu u pokušaju da ovo veoma vrijedno znanje primijenimo na koristan način u svom vlastitom životu.

Stoga, dođite osobno i pozovite svoje prijatelje i rođake koji vole ‘praktičniji pristup’ na novo predavanje/radionicu u sklopu projekta Krema vedske mudrosti koju će održati/voditi Gour-Gadadhara Dasa u utorak, 26.8.2014.-e godine s početkom u 19 sati u prostorijama bivšeg GK (preko puta Pilke) na adresi A. Schulteissa 19, Čakovec.

1 To je već bilo u planu za prošli put, ali, opet, se pokazalo da stvari nisu pod našom kontrolom.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Jedna od tema koju smo diskutirali prošli put je bio tzv. “bridge preaching” odn. “most propovijedanje” gdje je ideja pokušati predstaviti “zapakiranu”1 verziju izvorne poruke koju želimo predstaviti u nadi da će to publika, na neki način, lakše “probaviti”. Jedan od problema takovog pristupa jest da time činimo suprotni efekt i slušatelja zapravo odvraćamo od istinske poruke.2

Najbolji primjer za to je i sam pokušaj Šrila Vyasadeva koji je podijelio izvorne Vede na više cjelina, sistematizirao znanje i pokušao ga približiti manje kvalificiranijim slojevima društva. No, rezultat tog njegovog uzvišenog pokušaja jest bio da je osjećao prazninu unutar svoga srca. Čudivši se u čemu je problem, počeo je dubokim promišljanjem svoje situacije…

Bivajući inteligentan, odmah je eliminirao bilo kakve izvanjske elemente kao uzrok svog (dubokog) nezadovoljstva, i, kako to obično biva, Svevišnji Gospodin Šri Krišna je na teren ubrzo poslao pomoć iskrenom tragaocu u vidu svog vjerodostojnog predstavnika odn. duhovnog učitelja!!

Pred nama je novo predavanje u ciklusu “Krema vedske mudrosti” u kojem ćemo nastaviti diskutirati uputstva Šrila Narade Munija koji postavlja savršenu dijagnozu za svoga učenika Šrila Vyasadeva.

Kako unutarnje nezadovoljstvo, praznina, otuđenost…nazovite to kako želite, nije nešto što je nepoznat pojam modernom čovjeku, željeli bismo iskoristiti ovaj dio Šrimad Bhagavatama i u rješavanju naših konkretnih problema.3

Iz tog razloga Vas pozivamo da nam se priključite u nastavku diskusije na peto poglavlje prvog pjevanja Šrimad Bhagavatama kroz predavanje “Uputstva Šri Narade (praktična primjena)” koje će Gour-Gadadhara Dasa održati u Čakovcu, u utorak, 12.8.2014.-e godine s početkom u 19 sati u prostorijama bivšeg GK (preko puta Pilke) na adresi A. Schulteissa 19.

Za one od Vas koji niste duže vremena s nama, napomenimo da Udruga za duhovnu kulturu “Atmarama” slijedi vedsku tradiciju prema kojoj se studentima ne naplaćuje za prijenos vedskog znanja, ali svatko od Vas je slobodan ostaviti proizvoljnu donaciju kojom pomažate rad odn. realizaciju ovog i drugih programa u sklopu programa naše udruge.

1 U praksi to vrlo često ispadne razvodnjena verrzija izvorne poruke.

2 Kao potvrdu ove teze, na predavanju ćemo čuti i izjavu samog Šri Narade Munija u svezi tog problema.

3 Da, takve stvari muče i osobe koje kreću putem duhovnog života.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Nakon kraće stanke nastavljamo s našim ciklusom predavanja “Krema vedske mudrosti”. Na redu je predavanje “Nezadovoljstvo Šrila Vyasadeva i uputstva Šri Narade” kojim se nastavlja diskusija o (povijesnom) kontekstu u kojem je Šrila Vyasadeva sastavio Šrimad Bhagavatam. Vrlo je zanimljivo čuti što je zapravo bio uzrok da je veliki mudrac sastavio svoje remek-djelo bivajući podučen od svog duhovnog učitelja Šri Narade Munija.

Ukoliko ste čuli predavanje Njegove Milosti Kratu Prabhua na našem prošlom programu, onda ste, bez sumnje, vrlo dobro upoznati s temom koja nas očekuje.

Lekcija koju nam Šrila Vyasadeva podaruje na ovim stranicama Šrimad Bhagavatama je veoma duboka i relevantna za svakog od nas tko (ponekad) osjeća nezadovoljstvo u svom životu, čak i nakon ostvarenja relativno značajnih stvari.

Duhovnom životu Šrila Vyasadeva nije manjkalo niti aktivnosti ni značajnih dosega — na kraju krajeva, sastavio je i podijelio Vede, Mahabharatu…obožavao duhovnog učitelja, vršio žrtvovanja. No, unatoč svemu tome “Osjećam se neispunjeno.”

Ukoliko se osoba takvog (duhovnog) kalibra osjeća nezadovoljno, prilično je naivno pomisliti da ćemo mi uspjeti u svojoj nakani — da postanemo sretni i zadovoljni — jednostavno time što zadovoljavamo svoja osjetila predmetima koje nam servira moderno potrošačko društvo uz svekoliku pomoć svim mogućih medija.

Zato, ako se još uvijek niste ‘predali’, dođite u utorak, 29.7.2014.-e u prostorije bivšeg GK (preko puta Pilke) na adresi A. Schulteissa 19 na naše novo predavanje koje će održati Gour-Gadadhara Dasa s početkom u 19 sati.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Ljetna sezona je uobičajeno vrijeme kad u naše krajeve stiže Njegova Milost Kratu Prabhu, no, stjecajem okolnosti odn. nakon objavljenog plana rasporeda njegove ovogodišnje turneje, pomislili smo da grad Čakovec ovaj put nema sreće ili da nas je Krišnina milost zaobišla lišavajući nas prilike da imamo sadhu sangu s našim dragim duhovnim učiteljem.

No, Šri Krišna je poznat po tome da vrlo često priređuje (ugodna) iznenađenja u životu svojih bhakta, pa imamo veliko zadovoljstvo saopćiti Vam veselu novost…

Njegova Milost Kratu Prabhu i njegova supruga — majka Amrita-keli — dolaze u Čakovec, ovog utorka — 15.7.2014.e- godine!! Program će se održati u terminu našeg uobičajenog programa “Krema vedske mudrosti”, ali s početkom u 18 sati u prostorijama bivšeg GK (preko puta Pilke) na adresi A. Schulteissa 19.

Tema će biti Bhagavat-katha odn. diskutiranje Šrimad Bhagavatama koji je i predmet naše uobičajene diskusije svakog drugog utorka.

Torta je slatka bez obzira s koje strane je kušate, pa zato nemojte propustiti društvo svetih osoba koje govore Šrimad Bhagatam jer to predstavlja rješenje svih naših materijalnih problema!!

Ovaj put, na programu ćete moći uživati i uz duhovnu glazbu odn. bađane, pa pozovite još nekog sa sobom da Vam pravi društvo ove transcendentalne večeri.

Vaši sluge iz Udruge za duhovnu kulturu “Atmarama”

Autor
Kategorije gosti

← Starije Novije →