Objavljeno
Komentari Nijedan

Sjeća li se netko gdje smo prošli put stali u našoj diskusiji Bhagavad-gite?

(glas šaptača):“Nismo na Bhagavad-giti, već na prvom pjevanju Šrimad Bhagavatama!!”

Šalu na stranu, no pauza je bila duža nego što je uobičajeno, a nema nikakve veze s ‘praznikom’ na koji pada termin našeg slijedećeg predavanja.

“Nakon mog odlaska…” će se održati u utorak, 11.11.2014.-e godine s početkom u 19 sati na prvom katu zgrade “Stari hrast” na adresi Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec u izvedbi Gour-Gadadhara Dasa.

Što nas očekuje ovaj put?

Pa, Šrila Narada Muni će u detalje opisati iskustvo svog duhovnog uspinjanja koje je uslijedilo kao posljedica napuštanja tijela njegove majke…događaj koji bi mnogi protumačili kao vrlo neugodno iskustvo, no sveti mudrac je u tome vidio milostivu ruku Svevišnjeg Gospodina Šri Krišne.

Put kojim je nastavio nije bio posut laticama crvenih ruža i bio je prožet mnogim testovima. Narada je uspješno položio sve ispite i praktično pokazao svom učeniku – Šrila Vyasadevu – i svima nama kako se nositi s nedaćama života i dostići konačni cilj života – čistu ljubav prema Šri Krišni!!

Nadamo se da će nam/Vam diskusija o uspinjanju svetog mudraca poslužiti kao uspješni predložak za možebitnu radionicu s temom iz našeg vlastititog života.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Kaže se da “Čudni su putevi Gospodnji”, pa to možemo primijeniti i na naše studiranje Šrimad Bhagavatama…Naime, prošli put smo nakanili pozabaviti se detaljima života Šrila Narade Munija, sve u pokušaju da se malo utješimo da niti njemu nisu uvijek cvale ruže. Ali, kao što to već obično biva, Svevišnji Gospodin nam je još jednom ukazao na tu vrlo važnu činjenicu da se stvari ne odvijaju pod našom već Njegovom kontrolom.

Iz tog razloga, najava za naše naredno predavanje “Razgovor između Narade i Vyasadeva” praktički ne bi niti bila potrebna, ali Vaš autor je pisanje iste prihvatio kao svoju stalnu obavezu i dok ne pronađemo1 nekog drugog, nastaviti ćemo sa svojom službom.

Gdje smo ono stali…aha, naredno predavanje će (opet) održati Gour-Gadadhara Dasa u utorak, 21.-og listopada 2014.-e godine s početkom u 19 sati na prvom katu zgrade “Stari hrast” na adresi Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Prošlo predavanje je bilo veoma živo i obilovalo je mnogim pitanjima. Možemo reći da smo nekima od Vas ostali i dužni, stoga ćemo ovaj put pokušati ispraviti stvar. Oni koji nisu (bili) s nama se, s pravom, mogu zapitati što je bilo toliko zanimljivo ili intrigantno?

Pa, Narada muni je dao slijedeću izjavu:

Dok obavlja svoje dužnosti u skladu s uputama Šri Krišne, Svevišnje Božanske Osobe, osoba se stalno sjeća Njega, Njegovih imena i Njegovih odlika.

Pitanje je bilo: “Kako?”

Diskusija koja je uslijedila je samo ovlaš dotaknula odgovor, a za ostatak moramo strplivo nastaviti sa slušanjem Šrimad Bhagavatama…

1 Ne brinite, naučili smo lekciju, pa želimo reći: “Dok Svevišnji Gospodin ne pošalje novu osobu…”

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Ukoliko Vas je zaintrigirala životna priča Šrila Narade Munija koja opisuje način kako postati uspješan na duhovnom putu, onda imamo dobre novosti…

Naime, pred nama je nastavak diskusije u kojoj ćemo čuti kako je Šrila Vyasadeva u potpunosti iskoristio prisustvo svog duhovnog učitelja kako bi u detalje saznao sve pojedinosti njegovog životnog puta.

Biti ćemo u prilici čuti da niti Naradi Muniju nije u životu teklo samo “med i mlijeko”, pa stoga ne trebamo očekivati niti da će naša životna priča biti značajnije drugačija.

Vrlo je važno da razumijemo da sve dok imamo tzv. “tjelesnu koncepciju” života ne možemo očekivati da ćemo kušati istinsku sreću. Naprotiv, sve ono što smatramo srećom i zadovoljstvom je samo, kao što smo diskutirali prije neki dan na “Večeri vedske kulture”, privremeno skretanje koje u konačnici uopće ne pridonosi rješavanju naših istinskih problema.

Kako to rade ‘istinski majstori’ možemo naučiti slušajući duhovne veličine poput Šrila Narade Munija, pa Vas zato pozivamo da nam se pridružite u utorak, 7.-og listopada u 19 sati na prvom katu zgrade “Stari hrast” na adresi Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec gdje će Gour-Gadadhara Dasa održati nastavak predavanja “Moja životna priča”.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Nastavak radionice koju smo održali prošli put uzeo je svo vrijeme predviđeno za naš program u sklopu projekta “Krema vedske mudrosti”. (Opet) smo čuli da se nekima od Vas zaista sviđaju ove radionice o čemu smo i diskutirali na našoj redovitoj sangi. No, kako bi naše radionice imale ‘dovoljno teksta’ odn. kako bi zaista bile ispunjene, vrlo je važno da nastavimo s diskusijom Šrimad Bhagavatama.

Naime, (opet) se nije ispunilo optimistično predskazanje da će nam ostati nešto ‘viška’ slobodnog vremena, pa tako sve ono što je bilo u ‘rezervi’ prošli put, sada dolazi ‘na naplatu’

U ovom slučaju čeka nas jedna istinita životna priča koja je nalik “slici koja govori više od tisuću riječi…”

Šrila Narada Muni žarko želi da njegov učenik Šrila Vyasadeva ispuni instrukciju i sastavi Šrimad Bhagavatam za zadovoljstvo Svevišnjeg Gospodna Šri Krišne te duhovnu dobrobit svih živih bića, pa stoga priprema ‘injekciju inspiracije’.

O čemu se radi?

Narada Muni će ispričati svoju životnu priču koja na najbolji mogući način ilustrira duhovnu moć slušanja tema o Apsolutnoj Istini koje dolaze s usana pročišćenih duša, te služenja istih…Iako nije imao početak koji bismo mogli poželjeti, sveti mudrac Narada je živi dokaz što u našem životu može značiti milost bhakta

Ostaje samo jedno pitanje: jesmo li spremni za nju?

Možda nam ispovijest Šrila Narade Munija ponudi odgovor, pa Vas stoga pozivamo da dođete na predavanje “Moja životna priča” koje će Gour-Gadadhara Dasa održati u novom/starom prostoru — 1. kat zgrade “Stari hrast” na adresi Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec, u utorak, 23.9.2014.-e godine s početkom u 19 sati.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Prošli put započeli smo radionicu s ciljem da pokušamo primijeniti metodologiju Šrila Vyasadeva u rješavanju naših konkretnih problema s kojima se suočavamo u svakodnevnom (duhovnom) životu.

Nadamo se da ćemo uspješno završiti radionicu za koju smo dobili pozitivne komentare za prvi dio.

Ukoliko budemo efikasni, možda nam ostane i nešto vremena da nastavimo s diskusijom petog poglavlja prvog pjevanja Šrimad Bhagavatama u kojem Šrila Narada Muni priča svoju životnu priču…

Naime, dijeleći svoje osobno životno iskustvo želi inspirirati svog učenika Šrila Vyasadeva da ustraje u pokušaju ispunjenja njegovog uputstva da za dobrobit svih živih bića sastavi Šrimad Bhagavatam opisujući transcendentalne zabave Svevišnjeg Gospodina Šri Krišne.

No, to nije sve i za ovaj put imamo malu novinu — od ovog puta programi Udruge za duhovnu kulturu “Atmarama” se u potpunosti sele u prostore multimedijalne dvorane na 1. katu zgrade “Stari hrast” na adresi Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Ono što ostaje po starom jest da je ulaz na program slobodan odn. slobodni ste ostaviti svoju proizvoljnu donaciju, a predavanje odn. radionicu će održati/voditi Gour-Gadadhara Dasa s redovitim početkom u 19 sati.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

← Starije Novije →