Objavljeno
Komentari Nijedan

Temeljna tema našeg nastavka studiranja Šrimad Bhagavatama u sklopu projekta „Krema vedske mudrosti” jest „Razgovor između Dharme i Bhumi” odn. između osobnosti koja predstavlja religiozna načela i utjelovljena je u tijelu bika, te Majke Zemlje u tijelu krave.

Pomnom analizom njihovog razgovora možemo dobiti vrlo precizne odgovore uzroka stanja u kojem se danas nalazi čovječanstvo. Gomila nekvalificiranih političara koji zanemaraju i/ili uništavaju brahmansku kulturu zajedno sa zaštitom krava, izravni su, prema Šrimad Bhagavatamu, krivci za dva najveća problema današnjice: loše upravljanje i svađa.

Našom slobodnom voljom možemo odlučiti želimo li i nadalje biti (samo) žrtve trenutno uspostavljenog sistema koji je produžena ruka Kali ili hoćemo nešto učiniti po pitanju uspostave kulture koji štiti brahmane, krave, žene, djecu, te starije osobe…

Diskusija se nastavlja u četvrtak, 8.-og veljače s početkom u 19:151 sati u prostoriji 39/40 (hodnik lijevo nakon ulaza) na adresi: A. Schulteissa 19 — GK (pored Pilke), Čakovec.

1 Vremenske (ne)prilike nisu razlog kasnijeg početka programa, već samo osobna spriječenost predavača da se pojavi ranije. :sad:

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Pred nama je termin za novo predavanje u ciklusu projekta „Krema vedske mudrosti” koje će zapravo biti nastavak onog što smo započeli prošli put. Također nas očekuje vrlo zanimljiv razgovor između krave i bika koji predstavljaju osobnost Zemlje i Dharme.

Program se održava u četvrtak. 25.1. u našem novom prostoru1 u okviru GK (pored Pilke) na adresi: A. Schulteissa 19, Čakovec. Napomenimo da radi osobne spriječenosti predavača, program će započeti negdje oko 19:15.

1 u prostoriji 39/40 — hodnik lijevo nakon ulaza

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Probili smo led započevši novu/staru priču u GK, a pored toga započeli smo i diskusiju o aktivnostima kralja Parikšita i njegovog „dočeka” doba Kali…

Nove prostorije naše Udruge za duhovnu kulturu „Atmarama” su, prema vlastitu iskustvu autora ovog teksta, vrlo prikladne da nam pomognu u ostvarivanju ciljeva koje smo si zadali još davne 2000.-e godine kada je Udruga izvorno i osnovana. Također se nadamo da će prostor još dobiti karakterističan „potpis” članova Udruge, te svih onih koji daju podršku našem radu.

Vratimo se našem junaku — kralju Parikšitu koji je prošlog puta imao neugodan susret s osobom „nižom od šudre, prerušenom u odoru kralja…” Tim riječima je Šrila Suta Goswami opisao temeljni problem Kali-yuge, a Šrila Prabhupada je u tekstu svog komentara pridodao da doba Kali u kojem živimo karakterizira „loše upravljanje i svađa”, a korjenski uzrok tih problema jest u tome što „niskoklasne osobe bez ikakvih viših ambicija u životu dolaze na vrhovne položaje upravljanja”.

Ovom nije potreban nikakv komentar, ali je pitanje što svatko od nas čini u skladu s time…jesmo li odustali od toga da može biti bolje, prepuštamo li se neizvjesnoj budućnosti, očekujemo li da netko drugi učini posao za nas ili, pak, možda ipak smatramo/vjerujemo da se i „nas nešto pita”?

Naravno, pita nas se kakve su naše ambicije u životu i sve dok budemo zadovoljni s filozofijom „u se, na se i poda se”, uzalud je nadati se dolasku kralja Parikšita koji svojim mačem može dovesti u red doba Kali…

U svakom slučaju, ako nam ova tema nije zanimljiva…za one koji misle i/ili osjećaju drugačije, recimo da se naredno predavanje u sklopu projekta „Krema vedske mudrosti” održava u četvrtak, 11.1.2018.-e godine s početkom u 19 sati u prostoriji 39/40 — hodnik lijevo nakon ulaza, u našem novom prostoru u okviru GK (pored Pilke) na adresi: A. Schulteissa 19, Čakovec.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

19.7.2011.-e započeli smo s predavanjima u prostorima bivšeg GK i eto, početkom nove 2018.-e godine vraćamo se na staro mjesto…No, ovaj put u malo drugačijem izdanju.

Kao što smo obznanili prošli put, vodstvo Udruge za duhovnu kulturu „Atmarama” je uspjelo srediti papirologiju kako bismo dobili na korištenje svoj prostor u okviru GK (pored Pilke) na adresi: A. Schulteissa 19, Čakovec. Prostor se nalazi odmah nakon ulaza s lijeve strane1 i doveden je u red zahvaljujući radnoj akciji i donacijama naših članova i nalazi se u najmu od prosinca prošle godine. Razlog zašto nismo ranije krenuli s programima jest da je bilo potrebno učiniti određene radove na adaptaciji, a nakon toga smo morali riješiti pitanje opreme interijera kako svi zajedno ne bismo morali sjediti na golome podu.

To je sada riješeno2 i sezonu nove kalendarske godine u novom/starom prostoru otvaramo novim poglavljem Šrimad Bhagavatama koje će se pozabaviti aktivnostima novo-ustoličenog kralja Parikšita. Program će se održati u četvrtak, 4.1.2018.-e, kao što je uobičajeno, s početkom u 19 sati.

Nadamo se da ćemo svi zajedno iskoristiti milost Svevišnjeg Gospodina Šri Krišne koji nam je ukazao priliku da pospješimo kvalitetu dosadašnijh projekata, te da započnemo nove projekte u skladu s programom i ciljevima Udruge: promicanje duhovne kulture u društvu!

Novi prostor će, naravno, zahtijevati dodatne aktivnosti glede održavanja, pa, je stoga svaki doprinos dobrodošao!

Više o načinima na kojima nam možete pomoći u jednom od narednih postova.

1 broj prostorije je 39 odn. 40.

2 detalji o tome tko je sve pomogao i na koji način, nekom drugom prilikom.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Prošlim predavanjem zavšili smo diskusiju još jednog poglavlja Šrimad Bhagavatama kojim smo „ispratili” odlazak Pandava u duhovni svijet. Time je također završena priča koja je prožimala događaje neposredno nakon bitke na Kurukšetri, odnos između Gospodina Šri Krišne i sinova Pandua, odlazak Dhritaraštre i Gandhari s dvora, opažanje simptoma početka doba Kali, uključujući i „nestanak” Yadu dinastije.

Pred nama je novo poglavlje Šrimad Bhagavatama koje će se u potpunosti baviti novo ustoličenim carem svijeta – kraljem Parikšitom, no radi osobne spriječenosti Vašeg autora odnosno predavača, naredno predavanje će morati sačekati dolazak Nove Godine…kad nas također očekuje još jedna novina. Naime, naša Udruga za duhovnu kulturu „Atmarama” se vraća na staro mjesto – GK (preko puta Pilke), ali ovaj put u novi prostor!

Novo vodstvo Udruge je naporno radilo, te upsjelo ishoditi novi prostor koji će biti u potpunosti na raspolaganju za potrebe aktivnosti naše Udruge.

No, malo više o svemu, uz detalje i raspored novih aktivnosti, bit će raspoloživo početkom 2018.e- godine!

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

← Starije Novije →