Objavljeno
Komentari Nijedan

Prošli program je na neki način obilježio stvarni početak Šrimad Bhagavatama, no, moramo odmah reći, Šri Krišna se uvijek pobrine da Njegovim bhaktama ne bude “dosadno”.

Naime, jedva da je završila krvava bitka na bojnom bolju Kurukšetre koju je Svevišnji Gospodin iskoristio kao mjesto gdje će izgovoriti besmrtnu Bhagavad-gitu i kad su se mnogi već ponadali da će nastupiti mirno razdoblje, još jednom smo uvjereni da je materijalni svijet mjesto gdje “opasnost vreba na svakom koraku”.

Netko se, s pravom onda može upitati da li naslovom “Gotovo je, gotovo…” kojim Vas pozivamo na naredni program u sklopu našeg projekta “Krema vedske mudrosti” koji će Gour-Gadadhara Dasa održati u utorak, 13.1.2015.-e s početkom u 19 sati na već dobro znanom mjestu — prvi kat zgrade “Stari hrast” na adresi Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec — aludiramo na netom okončane (političke) događaje koji su obilježili zadnjih mjesec i više dana u Republici Hrvatskoj…

Budite uvjereni da to nije tako1 i da ovdje mislimo na kraj jedne druge karijere…radi se naime o Ašvatami koji je nakon završetka bitke na Kurukšetri počinio odvratno zlodjelo i time potvrdio da nije dostojni sin brahmane2. Vidjevši bijesnog Arđunu kako hita prema njemu u želji za osvetom, počinio je još jednu glupost natjeravši time Arđunu da opet uzme u potpunosti utočište lotosovih stopala Šri Krišne koja jedina pružaju utočište svim živim bićima u ovom materijalnom svijetu.

Iz tog razloga, možemo sa sigurnošću reći da Ašvatama neće još dugo, a bit će izuzetno zanimljivo vidjeti kako će Arđuna razriješiti “gordijski čvor” koji je za “njegovo zadovoljstvo” pripremio Svevišnji Gospodin.

1 Protekli događaji koji su obilježili hrvatsku (političku) stvarnost bi mogli poslužiti kao predložak za osvrt na političku svakodnevnicu iz perspektive vedske filozofije i ne možemo obećati da se to neće desiti u skoroj ili daljnjoj budućnosti…no, prije toga imamo dosta posla oko unaprijeđenja naših web stranica kako bi mogle bolje služiti svima Vama…

2 Ašvatama je inače sin Drone koji je ugledni učitelj odn. brahmana koji je između ostalog podučavao i same Pandave vojnim vještinama.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Pred nama je posljednje predavanje ove kalendarske godine i poučeni iskustvom ‘izleta’ koji smo imali u Zagrebu u nedjelju, te pogledom na vremensku prognozu za ovaj tjedan neki bi možda pomislili da nije odgovarajući trenutak za pisanje najave za još jedan u nizu program u sklopu projekta Krema vedske mudrosti…

No, iz duhovne točke gledišta, stvari su (ponekad) potpuno drugačije, pa smo sretni obavijestiti1 vas da je pred nama Početak Šrimad Bhagavatama što god to značilo za svakoga od nas.

Iako smo najavu našeg slijedećeg predavanja koje će Gour-Gadadhara Dasa održati u utorak, 30.12.2014.e- godine s početkom u 19 sati unaslovili kao “Pozivnica bez pokrića”, recimo da se to odnosi samo na sve ono što Vas čeka2 prije odn. poslije samog programa koji se i ovaj put dešava na prvom katu zgrade “Stari hrast” na adresi Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Kada je u pitanju ono što Vas čeka tijekom samog programa/predavanja, situacija je dijametralno suprotna i na temelju autoriteta Šrila Vyasadeva, Šrila Šukadeva Goswamija, Šrila Prabhupade…možemo bez imalo ustrucčavanja reći: “Isplati se (doći)!”

1 Ovo se, naravno, ne odnosi na naše vjerne posjetioce koji dobro znaju koliko smo daleko dogurali prošli put.

2 Naime, Udruga za duhovnu kulturu “Atmarama” nije u mogućnosti nikome pokriti troškove koji mogu nastati uslijed lošeg vremena odn. hladnoće, ali se nadamo da svi koji su u ovoj zemlji zaduženi za to, marljivo rade svoj posao.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Ukoliko se sjećate1 diskusije s prošlog predavanja, vjerujemo da niste zaboravili prizor koji je Šrila Vyasadeva ugledao u svojoj meditaciji na Svevišnjeg Gospodina Šri Krišnu.

Pod dojmom te slike, postalo mu je sasvim jasno kako živo biće odn. mi postajemo uvjetovani utjecajem iluzorne energije što mu je dalo dodatni poticaj da sastavi, te predstavi Šrimad Bhagavatam koji smatra kao jedino rješenje za naše izbavljenje.

Projekt “Krema vedske mudrosti” kojim smo započeli studiranje Šrimad Bhagavatama “traje” već deset mjeseci, pa može izgledati pomalo čudno da je naslov narednog predavanja “Početak Šrimad Bhagavatama”.

Za one koji nam se još nisu pridružili, imate priliku doći na početak, dok našim vjernim ‘studentima’ možemo reći da je sve ovo do sada na neki način bio uvod odn. uvertira koja objašnjava što je predmet Šrimad Bhagavatama, kako je i zašto sastavljen, kome je namijenjen itd.

Zato Vas pozivamo da nam se (još jednom) pridružite u utorak, 16.12.2014.-e godine na prvom katu zgrade “Stari hrast” na adresi Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec gdje će Gour-Gadadhara Dasa održati još jedno predavanje s početkom u 19 sati.

1 Ovdje, naravno, mislimo na one među Vama koji su s nama bili uživo na programu, dok ostalima koji (željno) iščekuju da se predavanja Šrimad Bhagavatama pojave u našoj ‘online’ arhivi, poručujemo da intenzivno radimo na tome jer smo imali nekih kadrovskih rošada u našoj ekipi koja tek hvata zamah na putu do konsolidacije…Obećajemo da možete očekivati pozitivne rezultate u slijedećem kvartalu.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Pred nama je novi program u sklopu ciklusa “Krema vedske mudrosti” koji pada na svepovoljan dan kada je prije više od pet tisuća godina izgovorena Bhagavad-gita.

To je pravi trenutak da Vas podsjetimo da od utorka, 2.12.2014.-e godine započinjemo i novi ciklus “Dva stiha Gite dnevno” što u prijevodu znači da od narednog utorka — dana pojave Bhagavad-gite – dajemo svojevrsni zavjet da ćemo svakog dana pročitati dva stiha (s komentarima) iz te svete knjige i na taj način u nešto manje od godinu dana ćemo jednom proći kroz čitavu knjigu.1

Svakako ćemo iskoristiti priliku da stvari povežemo s Bhagavad-gitom, prije svega iz razloga jer je njen sastavljač Šrila Vyasaseva od prošlog puta ostao sam na sceni. Naime, njegov duhovni učitelj je otišao u nepoznatom pravcu ostavivši svom učeniku zadaću sastaviti Šrimad Bhagavatam.

Što je prethodilo tome i što je učinio Šrila Vyasadeva neposredno nakon odlaska svog duhovnog učitelje diskutirat ćemo na predavanju “Meditacija Šrila Vyasadeva” koje će Gour-Gadadhara Dasa održati s početkom u 19 sati na našem sad već uobičajenom mjestu — na prvom katu zgrade “Stari hrast” na adresi Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.2

1 Naravno da razumijemo da je Bhagavad-gita jedna od onih knjiga koje se nikada ne mogu pročitati bez obzira koliko puta pročitamo sve njene stihove, pa stoga predstavlja idealno štivo za cijeli život.

2 Datum je, naravno, utorak, 2.12.2014.-e

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Evo nas opet zajedno za još jednu najavu predavanja u sklopu ciklusa “Krema vedske mudrosti”, ovaj put u nešto gušćem terminu jer smo prošli put nadoknađivali propušteni termin s početka mjeseca…

Iako smo se potajno nadali da će nam nastavak diskusije o životu Šrila Narade Munija poslužiti kao predložak za moguću radionicu, to se nije ostvarilo iz jednostavnog razloga što (opet) nismo uspjeli završiti planirano.

No, za sve Vas koji (redovito) čitate ove najave, to više i nije neka novost.

Naredno predavanje koje će Gour-Gadadhara Dasa održati u utorak, 18.11.2014.-e godine s početkom u 19 sati nosi naslov: “Novi život Narade Munija” i bavit će se završnim instrukcijama koje će Šrila Vyasadeva dobiti od svog duhovnog učitelja prije nego li on misteriozno nestane sa scene. Nakon toga, Vyasadeva će biti ostavljen da nasamo uroni u meditaciju na Svevišnjeg Gospodina Šri Krišnu kako bi ispunio naredbu svog gurua i sastavio Šrimad Bhagavatam za dobrobit svih nas, a njemu samome to će pomoći da razriješi duhovnu krizu u koju je netom upao.

Naša duhovna kriza traje već (pre)dugo i trebamo se upitati što činimo da riješimo svoj korjenski problem?

Imamo li odn. da li istinski tražimo osobu – duhovnog učitelja – koja nam u tome može pomoći?

Da li ispunjavamo upute svetih osoba i jesmo li svjesni značaja koje iste imaju u našem duhovnom životu?

U redu, u redu…nećemo više s neugodnim pitanjima.

Pridružite nam se u našem studiranju Šrimad Bhagavatama na prvom katu zgrade “Stari hrast” na adresi Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec…i ponesite sa sobom malo entuzijazma koji otvara “duhovna vrata”. Vidimo se.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

← Starije Novije →