Objavljeno
Komentari Nijedan

Što reći?

Samo onaj tko je bio prisutan na prošlom predavanju može pričati o tome…

Bilo smo veoma optimistični prije samog programa glede količine gradiva koju bismo mogli obraditi. U prethodnim najavama nagovještavali smo da nas čeka posebna čarolija Šrimad Bhagavatama u vidu molitvi kraljice Kunti. Drugim riječima, crème de la crème vedske mudrosti i onda nam se desi “pačja škola”.

Naime, prošli program je poslužio za dostizanje svojevrsnog rekorda koji se ogleda u broju diskutiranih stihova po predavanju odn. programu.1 Kako se bližilo vrijeme kraja programa, uspjeli smo sačuvati obraz pročitavši jedan jedini2 stih.

Iz tog jednostavnog razloga, sve Vas koji promišljate da li naredni3 program u sklopu projekta “Krema vedske mudrosti” zaslužuje Vašu pažnju odn. vrijeme, upućujemo Vas na tekst najave od prošlog puta.

Kva, kva…

1 Sva sreća da predavač ima fiksnu satnicu i da nije plaćen po učinku. :inocent:

2 Kažem ‘pročitavši’ što ne uključuje da smo ga i prodiskutirali.

3 Program se održava u standardnom terminu — utorak (24.3.2015.-e) u 19 sati na uobičajenom mjestu — multimedijalna dvorana na prvom katu “Starog hrasta” na adresi Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Upravo u trenutku kad se spremao krenuti Svojom kočijom prema kraljevstvu Dvarake, Svevišnji Gospodin Šri Krišna je bio ‘zaustavljen’ molitvama svog čistog bhakte — kraljice Kunti…

Već smo ranije na predavanjima napomenuli da molitve kraljice Kunti predstavljaju jedan vrlo poseban dio Šrimad Bhagavatama koji je vrlo drag Šrila Prabhupadi i može nam poslužiti kao prekrasna inspiracija za produbljivanje našeg odnosa sa Šri Krišnom.

U vrlo poniznom rasploženju kraljica Kunti nas podučava da je “Krišna neprepoznatljiv budalastom promatraču poput prerušenog glumca na sceni”. Podsjećajući se svega što je Svevišnji Gospodin učinio za njenu obitelju štiteći ih od razno-raznih opasnosti koje su im prijetile prije, nakon izgnanstva u šumu, te na bojnom polju Kurukšetre, Kunti se moli Šri Krišni da bude iznova i iznova izložena takvim nevoljama jer one predstavljaju mogućnost sjećanja na Njega.

Kako to shvatiti?

Živimo u vremenu žestoke propagande svih mogućih medija koji nam “prodavaju maglu” obećajući odsutnost nevolja, uživanje, zadovoljstvo, itd. ukoliko pristanemo konzumirati njihove ‘proizvode’.

Gomila tzv. new-age gurua reklamira kojekakve meditacije, mantre, yoge…sve s ciljem oslobođenja od stresa, dostizanje mira, sreće…a ovdje Krišnin čisti bhakta zaziva nevolje i probleme!?

Odgovor Kunti je duboko jednostavan…Naime, ona zna koja je prava cijena potrebna kako bismo pronašli svoje mjesto do Krišninih lotosovih stopala i ne želi ništa drugo umjesto toga.

Jesmo li i mi spremni “platiti cijenu”?

Odgovor na to možemo saznati na slijedećem predavanju “Tvam akincana-gocaram…” koje se održava u sklopu projekta “Krema vedske mudrosti” u organizaciji Udruge za duhovnu kulturu “Atmarama”, u utorak, 10.-og ožujka 2015.-e godine s početkom u 19 sati uz prezentaciju Gour-Gadadhara Dasa na adresi: “Stari hrast” (multimedijalna dvorana, I kat) , Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Iako je u prethodnoj najavi bilo nekih naznaka kako bismo mogli dodirnuti jedan poseban dio Šrimad Bhagavatama, ipak je prevladala ideja da napravimo radionicu koja je zapravo prerasla u pravi pravcati kviz.

Imali smo tri vrlo raspoložene ekipe, stručni žiri, a produkcija čitavog programa je osigurala i osobu koja je odigrala ulogu voditelja. Pobjednici zasigurno već uživaju u svojoj (doživotnoj) nagradi, a mi se vraćamo na “novo gradivo”.

Šri Krišna je praktički obavio čitav posao — rat na Kurukšetri je okončan, poginuli su sahranjeni uz odgovarajuće počasti, sinovi kralja Pandua na čelu s mudrim Yudištirom su ustoličeni na prijestolju, a posljednji muški potomak dinastije — kralj Parikšit je spašen u maternici svoje majke od gorućeg projektila brahmastre koju je odaslao Ašvatama…

No, kao što ćemo uskoro imati priliku vidjeti odn. čuti, bhakte Gospodina Krišne reagiraju na sebi svojstven način, tako da Šri Krišna još neće moći tako lako/brzo napustiti njihovo društvo.

Za one od Vas koji su čitali Šrimad Bhagavatam smatramo da nije potrebna nikakva posebna pozivnica za naredni program u sklopu projekta “Krema vedske mudrosti”, već je dovoljno reći da će Gour-Gadadhara Dasa prezentirati “Molitve kraljice Kunti” u utorak, 24.2.2015.-e godine s početkom u 19 sati na, nadamo se, starom mjestu — multimedijalna dvorana na prvom katu “Starog hrasta” na adresi Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Ukoliko bi ovo predavanje predstavljalo početak upoznavanja s ovim remek djelom vedske književnosti, onda nema bolje prilike započeti s uranjanjem u nektar Šrimad Bhagavatama od slušanja molitvi Gospodinovog čistog bhakte — kraljice Kunti!!

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Prošli put smo najavili da “nikad nije gotovo”, no, kao i više puta do sada, najava programa nije bila u potpunosti s onim što se dešavalo na samom mjestu događaja.

Iz tog razloga recimo da neće biti na odmet da pročitate prethodni tekst ako Vas istinski zanima što se može očekivati na našem slijedećem predavanju “Parikšit spašen” u ciklusu “Krema vedske mudrosti” koji se, možemo reći, odvija u već dobro poznatom prostoru na prvom katu “Starog hrasta” na adresi Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec s početkom u 19 sati u izvedbi Gour-Gadadhara Dasa.

Kako bismo ovu najavu učinili kraćom za čitanje s mogućnošću ponekog iznenađenja na samom programu, napisat ću da bismo mogli napraviti neku radionicu ili čak dodirnuti jedan od Šrila Prabhupadi najdražih dijelova Šrimad Bhagavatama…

O čemu se radi možete saznati ukoliko se odlučite provesti jedno zimsko večer s članovima i simpatizerima Udruge za duhovnu kulturu “Atmarama” diskutirajući Bhagavata Puranu.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Primjer Ašvatame koji smo prošli put diskutirali zorno je pokazao što može učiniti osoba nekontroliranog uma…iako je bitka na Kurukšetri okončana i mnogi su morali svojom glavom platiti ponašanje Durjodhane i njegove strane, to nije spriječilo degradiranog sina brahmane da (po)čini gnjusno djelo.

No, niti takav čin nije bio ‘dovoljan’ da majka Draupadi poželi osvetu i dopusti Arđuni da ispuni svoje obećanje i skrati nitkova za glavu, pa smo stoga bili svjedoci vrlo zanimljive moralno-religiozne rasprave između više članova Pandava koji su zagovarali da Ašvatama treba biti pošteđen, te npr. Bhime, s druge strane, kojem nije bilo jasno zašto ukazati milost takvom zločincu, bez obzira na njegovo visoko porijeklo.

U svakom slučaju, mogli smo se uvjeriti da nije (uvijek) baš lagano primijenjivati načela spisa u svakodnevnom životu, odn. da to iziskuje poprilično mudrosti i inteligencije koju moramo dobiti od Svevišnjeg Gospodina.

Kao što več vjerojatno znamo, Arđuna je predani bhakta Šri Krišne, pa je stoga uspio genijalnim manevrom riješiti cjelokupnu situaciju tzv. “win/win”1 rješenjem.

Nakon što je Ašvatama protjeran, svi ožalošćeni članovi obje strane su krenuli izvršiti posljednje obrede u čast svih poginulih u Kurukšetra ratu…

Sve to nas upućuje da nas konačno očekuje mirno razdoblje koje će biti obilježeno pravednom vladavinom sinova Pandava na čelu s veličanstvenim Judištirom koji je oličenje morala, no “Nikad nije gotovo…” predavanje koje će Gour-Gadadhara Dasa održati u utorak 27.1.2015-e godine s početkom u 19 sati uvjerit će nas da je bolje tu ideju izbaciti iz našeg uma…

Pored redovitog predavanja u sklopu projekta “Krema vedske mudrosti” u organizaciji naše Udruge za duhovnu kulturu “Atmarama”, ovaj program će obilježiti jednu, za nas, vrlo značajnu godišnjicu, pa stoga za sve Vas koji se odlučite provesti večer u našem društvu, pripremamo jedno, nadamo se, vrlo ugodno odn. ukusno iznenađenje.

Kao i do sada, sve se to odvija na prvom katu “Starog hrasta” na adresi Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

1 Naime, Arđuna je uspio razmrsiti čitavu situaciju na način da fizički život Ašvatame bude sačuvan na zadovoljstvo Draupadi, Judištira, Šri Krišne i ostalih, a da, također, i Bhima dobije svoju zadovoljštinu.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

← Starije Novije →