Objavljeno
Komentari Nijedan

S obzirom na opsežnost teme nije ni čudno da smo prošli put uspjeli samo ovlaš dodirnuti “odlike civiliziranih osoba”, te smo stoga namjerno ostavili diskusiju za naredni program “Odlike civiliziranih osoba i varnašrama-dharma” u utorak, 25.-og kolovoza s početkom u 19 sati, na starom mjestu — na prvom katu zgrade “Starog hrasta” — Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

O varnašrami1 je svaki posjetilac/slušalac naših seminara imao prilike čuti podosta informacija tijekom naših programa, počevši od Uvoda u drevnu mudrost Veda, preko Bhagavad-gite te, naravno, uključujući Šrimad-Bhagavatam koji smo tek dodirnuli…2

Unatoč svega toga, mnoge osobe, čak i duhovni praktikanti na putu predanog služenja Svevišnjeg Gospodina imaju sumnju da li je moguće uspostaviti sustav varnašrama-dharme danas, pogotovo na Zapadu.

Bez da ulazim u puno polemike, barem na ovom mjestu, citirati ću samo jednu rečenicu Šrila Prabhupade iz komentara na Šrimad-Bhagavatam 1.9.26:3

Varnašrama_dharma je propisana za civilizirano ljudsko biće samo da ga istrenira kako bi uspješno okončao ljudski život.”

Sapienti sat…

1 Varnašrama-dharma zasigurno predstavlja jednu od omiljenih tema za diskutiranje Vašeg predavača, barem glede njene relevantnosti i/ili praktičnosti za svakidašnji (duhovni) život.

2 Naime, u okviru našeg projekta “Krema vedske mudrosti” nalazimo se negdje na polovici prvog pjevanja Šrimad-Bhagavatama od ukupno njih dvanaest!

3 Komentar se odnosi na stih čiji smo komentar samo “načeli” tijekom diskusije na prethodnom programu…

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Prilikom razmišljanja koji bi naslov bio odgovarajući za naredno predavanje u ciklusu “Krema vedske mudrosti” koji se održava u utorak, 11. kolovoza s početkom u 19 sati, na starom mjestu — na prvom katu zgrade “Starog hrasta” — Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec, imao sam dvije vrlo dobre mogućnosti izbora…Nažalost postojao je samo jedan zajednički problem za obje, a to je da sam ih već iskoristio prije ne toliko puno vremena.

Jedna1 se odnosila na učenja djeda Bišmadeva, dok je druga mogućnost2 ipak sezala u malo daljnju prošlost.

Poštujući svoju publiku odn. svoje studente, nisam želio staviti na kušnju njihovu moć pamćenja, iako, budimo iskreni, trenutni “toplinski val” zasigurno ima utjecaja na funkcionalnost naše “sive materije”.

Pustimo na stranu naše sjećanje i podsjetimo se da Svevišnji Gospodin Šri Krišna nema takvih problema, te nije zaboravio Svog bhaktu, odn. ukazao je milost djedu Bhišmi bivajući osobno prisutan u posljednjim trenucima njegove ovozemaljske egistencije.

Naravno, to nije promaklo čistom bhakti Gospodina koji je izrazio da je njegova jedina želja da Šri Krišna u svom obliku Gospodina Narayana3 bude uz njega u trenutku kada bude napuštao svoje tijelo.

U skladu s učenjima Bhagavad-gite4, biti u mogućnosti usredsrediti svoj um na oblik Svevišnjeg Gospodina u trenutku smrti predstavlja savršenstvo našeg života i omogućuje osobi da po napuštanju tijela dosegne prebivalište Svevišnjeg Gospodina Šri Krišne!

Nadam se da Vam je ovo dovoljna ‘pozivnica’ za naš naredni program…ahh, zaboravio sam jednu sitnicu —- naslov narednog predavanja je “Odlike civiliziranih osoba”.

1 Ovaj naslov je iskorišten, ni manje ni više, nego li prošli put.

2 Izgleda da se ne možemo tako lako rastati od djeda Bišmadeva, pa se iz tog razloga njegov odlazak još uvijek nije desio, niti možemo sa sigurnošću utvrditi da će se to desiti i ovaj put. Razumnije je stoga objaviti da je djed Bišmadeva besmrtan i da živi vječno u svojim uputstvima!!

3 Četveroruki oblik Gospodina Narayana je, inače, obožavano Božanstvo djeda Bišmadeva.

4 Pogledaj npr. stih 8.5 iz Bhagavad-gite…

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Nakon kraće stanke vraćamo se našem ustaljenom programu — projektu “Krema vedske mudrosti” odn. sustavnom proučavanju Šrimad Bhagavatama…

Podsjetimo se ukratko gdje smo stali prošli put — djed Bhišma je uspio svojim vještim govorom umiriti bolom shrvanog kralja Judištira ukazujući mu da sve što se je desilo — bitka na Kurukšetri — kao i ono što ga očekuje — preuzimanje kraljevskog trona odn. briga za podređene građane — spada u dio plana Svevišnjeg Gospodina Šri Krišne. Drugim riječima svako živo biće u čitavom univerzumu je u svakom pogledu potpuno pod utjecajem neizbježnog vremena koje predstavlja jednu od energija Svevišnjeg Gospodina.

Iz tog razloga, kralj Judištir shvaća da je bolje da iskoristi još ono malo vremena koje djed Bhišmadev planira1 provesti u materijalnom univerzumu kako bio dobio važna uputstva koja će mu biti od suštinske važnosti za pravilno izvršavanje dužnosti koja ga očekuju u skoroj budućnosti.

O čemu se radi, nadamo se, biti ćemo u mogućnosti saznati na programu “Učenja djeda Bišmadeva” koji se održava u utorak, 28.-og srpnja 2015.-e godine. Po već ustaljenom običaju održava se na prvom katu zgrade “Starog hrasta” — Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec s početkom u 19 sati.

1 Djed Bhišmadeva je dobio blagoslov da može odrediti trenutak napuštanja tijela po svom nahođenju.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Drago nam je da za naredni program u sklopu projekta Krema vedske mudrosti koji se održava u utorak, 14.og srpnja 2015.-e godine, s početkom u 19 sati možemo najaviti da nam u goste stiže Dhanesvara Prabhu, učenik Njegove Božanske Milosti Šrila Prabhupade.

Nemamo više informacija o njemu osim da Vas uputimo na slijedeću poveznicu, ali u svakom slučaju program ima etiketu: “Ne propustiti!”.

Mjesto održavanja programa jest prvi kat zgrade “Starog hrasta” — Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Autor
Kategorije gosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Moramo reći da je "povijesna lekcija":http://www.atmarama.org/blog/mala-lekcija-iz-duhovne-povijesti prošla dosta dobro ako uzmemo u obzir da smo čak bili u mogućnosti započeti diskutirati uputstva koja djed Bhišma upućuje kralju Judištiru. Čitav aranžman je savršeno izrežiran sa strane Svevišnjeg Gospodina Šri Krišne koji Je želio proslaviti djeda Bišmu dajući mu kredit kao jedinoj osobi koja će biti u mogućnosti utješiti tugom shrvanog kralja...Iz tog razloga bilo je prekrsno slušati pomno birane riječi odn. "strategiju" koju Bišmadeva koristi kako bi s leđa "polomljenog" kralja skinuo težak teret osjećaja krivice kojeg si je najstariji sin Pandua tako nemilosrdno natovario nakon krvave bitke odn. rata na bojnom bolju Kurukšetre.

Ukoliko nešto od ove posebne teme odzvanja u Vašem srcu, smatramo primjerenim da nije potrebno reći puno više nego li da ste srdačno pozvani da nam se priključite na događaju kojim slavimo "Odlazak djeda Bišmadeva" koji se odvija u nazočnosti petorice sinova Pandua, mnoštva mudraca koji su se tim povodom okupili iz čitava univerzuma, te prisustva samog Šri Krišne.

Mjesto, vrijeme, okolnosti kao i do sada: prvi kat zgrade “Starog hrasta” — Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec, utorak, 30.6.2015.-e godine s početkom u 19 sati, u društvu bhakta.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

← Starije Novije →