Objavljeno
Komentari Nijedan

Repriza je prošla sasvim solidno s obzirom da (nadamo se) imamo dobro “prolazno vrijeme” i vjeru da ćemo ovog utorka na programu “Uputstva Šri Narade (reporiza)” biti u mogućnosti napraviti i malu demonstraciju praktične primjene ovih vrijednih uputa velikog sveca i mudraca Šri Narade.

Naravno svjesni smo da nas ovaj put očekuje obrada jedne vrlo relevantne teme koja samo potvrđuje da izazovi maye uglavnom pronalaze nove žrtve prodajući “isti sadržaj u novom pakiranju”. Stoga, trebali bismo još odlučnije prigrliti drevna učenja Šrimad Bhagavatama koja uistinu nadilaze okvire kako vremena, tako i prostora.

Pored toga, primjer ‘nezadovoljstva’ samog Šrila Vyasadeva bi trebao biti dovoljan razlog da mi sami ne pokušavamo izgraditi ‘most’ tamo gjde to nema smisla jer jer rijeka jednostavno presnažna.1

Drugim riječima, sve osim usredsređenosti uma na predano služenje Svevišnjeg Gospodina Šri Krišne, ostavit će naše srce praznim i neispunjenim bez obzira na količinu vjere koju polažemo u prolazne materijalne stvari i odnose…

Tko je zainteresiran… vrata su uvijek otvorena od nešto prije od 19 sati na adresi: prvi kat “Starog hrasta”, Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec, ovaj put u utorak, 15.12.2015.

1 Ovdje ne želimo niti spominjati da, s druge strane rijeke nema baš ništa što već nismo vidjeli ili čuili, pa zato nema smisla polagati nade u “pogrešive vojnike”

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Prošlo je dosta vremena otkako smo dotaknuli temu nezadovoljstva Šrila Vyasadeva, unatoč svim njegovim duhovnim postignućima.

Mogu reći da je taj dio učenja Šrimad Bhagavatama ostao duboko u mom srcu, ali, na neki način,1 izgleda i ne dovoljno duboko, pa zato ćemo naredni utorak — 1.12.2015.-e godine imati prilike vidjeti odn. čuti reprizu istog.

Vjerujemo da svi Vi koji nas pratite “online”,2 ćete razumjeti da smo se na ovaj korak odlučili prije svega radi Vas, pa se iz tog razloga nadamo da ćet nam oprostiti što Šrimad Bhagavatam još nije stavljen u arhivu…

Da ne zaboravim, repriza programa “Nezadovoljstvo Šrila Vyasadeva i uputstva Šri Narade” održava se na našem starom mjestu — 19 sati, na prvom katu “Starog hrasta” na adresi Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

1 Naš tehničar je već duže na neplaćenom godišnjem odmoru, a mi koji smo ostali nismo se dovoljno dobro re-organizirali, pa smo tijekom procesa uređivanja arhive primijetili da nam nedostaju snimke dva, za sad, predavanja.

2 Zaista se nadamo da će se Šrimad Bhagavatam pojaviti “online” u najkraćem mogućem roku…

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Jučer su vaišnave širom svijeta obilježavali dan odlaska Šrila Prabhuada, a sutra nas očekuju posljednji stihovi devetog poglavlja Prvog pjevanja Šrimad Bhagavatama koje se bavi učenjima i odlaskom djeda Bišmadeva…

S druge strane, mnogi su još u šoku glede nedavnih tragičnih događaja koji su se zbili u prijestolnici jedne od evropskih metropola i mediji ne štede tintu pokušavajući razumjeti odn. objasniti okolnosti koje su dovele do toga. No, mi ćemo ostati dosljedni vedskim učenjima odn. mudrosti Šrimad Bhagavatama i pokušati vidjeti koliko smo naučili od djeda Bišmadeva i provjeriti možemo li (i kako) to znanje iskoristiti u svakidašnjem životu, čak i u najekstremnijim situacijama poputt ove koja je zadesila čitav svijet ovog trenutka.

Ukratko, mudrost Šrimad Bhagavatama je zauvijek i za svakoga!!

Ne zaboravimo, utorak…17.11. (2015.)…19 sati…prvi kat…“Stari hrast”…Dr. Ivana Novaka 38…Čakovec…još uivjek se nalazimo u mjesesu Kartiku!!

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Nedavno smo pomaknuli kazaljke na svojim satovima i (možda) odspavali jedan sat duže na prelasku računanja s ljetnog na zimsko vrijeme. No, pravo pitanje je da li osjećamo neku promjenu u svome životu koju bismo mogli pripisati tom činu?

Osobno, mogu reći da primjećujem da je dan dosta kraći, odn. da je mrak postao snažniji, a unazad nekoliko dana, priključuje mu se i (djed) mraz.

Sve u svemu, ništa značajno što bi vrijedilo da potrošimo dodatne riječi na to…

S druge strane, djed Bišmadeva je, čak i u situaciji dok je ležao na postelji od strijela, bivajući istovremeno usredsređen na propovijedanju/poučavanju petorice sinova Pandua na čelu s kraljem Judištirom, bio u potpunosti svjestan protjecanja vremena, te je zato bio u mogućnosti primijetiti “kada stati”.

Iz tog razloga možemo s punom vjerom reći da je vrijedno slušati učenja djeda Bišmadeva koji nas poučava najvažnijim lekcijama našeg života — čak i u trenutku diskutiranja filozofije svjesnosti Krišne u kontekstu objašnjavanja dužnosti različitih duhovnih i društvenih redova1, znao je da postoji nešto više ili, bolje rečeno: najviše!!!

To je naravno čista predanost i usredsređenost uma na prekrasni oblik Svevišnjeg Gospodina Šri Krišne!2

Ukoliko imate interes za nešto od toga, pozivamo Vas da nam se pridružite, u utorak, 3.11.2015., tijekom najpovoljnijeg3 mjeseca u godini u diskutiranju Šrimad Bhagavatama kao i obožavanju Gospodina Damodara.4 Sve se odvija u “našem” starom prostoru kako i piše na gore prikazanom plakatu.

1 Glavna tema njegove prezentacije je bila varnašrama-dharma.

2 Trenutno je u tijeku mjesec Kartika kada bhakte širom svijeta nude lampice Gospodinu Damodaru.

3 Najpovoljnijeg za duhovne aktivnosti odn. za duhovni napredak.

4 Datum narednog programa u sebi “skriva” još jednu povoljnost, ali tome ćemo nešto reći na samom programu.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

…napisati najavu za naredni program u sklopu ciklusa predavanja/radionica pod nazivom “Krema vedske mudrosti”.

Naime, mimo naše kontrole, sudionici seminara su preuzeli stvar u svoje ruke, smjestili predavača u publiku, te “uzurpirali” svo vrijeme predviđeno za seminar.

Šalu na stranu, no radionica je prošli put zaista uzela maha, s lijepim i poučnim prezentacijama uz živu diskusiju čitavo vrijeme.

To znači da sve ono što smo planirali učiniti glede stihova Šrimad Bhagavatama nas očekuje ovaj put, pa Vas ljubazno molimo da (još jednom) pročitate najavu za prošli put.

Za ovaj put samo napomenimo da se program održava u utorak 20.10. s početkom u 19 sati na starom mjestu — prvi kat “Starog hrasta” — Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

← Starije Novije →