Objavljeno
Komentari Nijedan

Ukoliko ste bili fizički, a po mogućnosti i na druge načine prisutni na prošlom predavanju, možda gore navedeni naslov1 budi u Vam neke asocijacije što bi mogla biti tema diskusije.

Ukoliko bih Vas upitao što možemo očekivati ako temeljito (ili čak vrlo površno) promiješamo dobro nam poznati špil karata, duboko sam uvjeren da bi većina ispitanika hrabro odgovorila da se neće desiti ništa…odn. izvlačeći pojedinačne karte iz čitavog snopa, i dalje ćemo biti u društvu starih, dobro nam poznatih “lica”.2

Kako onda protumačiti činjenicu da previše ljudi vjeruje u “čudo”, da će se u našim životima nešto promijeniti, ukoliko ne učinimo “drastične rezove” u našoj svjesnosti?

Da je to uistinu tako potvrđuje i izjava Alberta Einsteina koji je rekao: “Ne možemo riješiti probleme koristeći isti način razmišljanja kojim smo ih i stvorili.” Drugim riječima, za rješenje problema potrebna je promjena u razmišljanju odn. promjena svjesnosti. Diskutirajući teme Šrimad Bhagavatama na prethodnom predavanju čuli smo da je smisao transcendentalne literature “dovesti do revolucije u bezbožnim životima krivo usmjerene civilizacije”.

Što to praktično znači?

Odgovor je da rješenje postoji, ali samo za one koji su spremni platiti cijenu promjene

Isti predavač, gotovo ista publika, ista knjiga, isto mjesto programa3…repriza reprize svega do što smo već toliko puta vidjeli odn. čuli. Kako u datim okolnostima iznjedriti ikakvu promjenu?

Vrlo jednostavno: trebamo samo otvoriti srce i dopustiti Šrila Vyasadevi, Šri Naradi Muniju, Šrila Prabhupadi da nam podare svoju milost kako bismo bili u stanju čuti “revolucionarnu poruku” koja mijenja našu svjesnost i/ili način razmišljanja…

Dođite i probajte!!

1 Da iskoristim priliku: “Repriza reprize” ja naslov slijedećeg predavanja u ciklusu “Krema vedske mudrosti” koji se održava u utorak, 29.12.2015. godine s početkom u 19 sati na adresi koja je navedena na plakatu kojeg možete uočiti u okviru ovog posta.

2 Ponizni autor ovog teksta, nažalost ima iskustvo različitih kartaških igri koje uključuju nestandardne vrste karata.

3 Ohh…ovaj put imamo jednu ‘promjenu’ — u utorak je dan odlaska Šrila Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakura (99-a obljetnica) — i malo iznenađenje.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Ne znam da li se slažete s naslovom, ali nadamo se da ćete i dalje ostati s nama “online”.

Eto, opasno smo se približili dvogodišnjici početka ciklusa predavanja “Krema vedske mudrosti” koji ima za cilj predstaviti vječna učenja Šrimad Bhagavatama, ali smo ipak uspjeli osvježiti našu ustajalu arhivu…

Bilo je dosta problema s (re)organizacijom naše arhive, ali smo optimisti da će stvari krenuti na bolje.1

Za sada, zavirite u novu “sobu” naše arhive gdje Vas očekuje prvih deset predavanja.2

1 U planu je da u skoroj budućnosti učinimo kozmetički zahvat na našim web stranicama koji bi trebao omogućiti lakše pronalaženje i, nadamo se, bogatije i ljepše iskustov. Pored toga, plan je pojednostaviti i kreiranje samog sadržaja, pa možete uskoro očekivati i više informacija, članaka i sl.

2 Ovo je svojevrsni poklon povodom sutrašnjeg zavšetka tzv. “Katyayani-vrate”’, punog Mjeseca, rođendana, praznika, okončanja izbora itd.

Autor
Kategorije novosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Repriza je prošla sasvim solidno s obzirom da (nadamo se) imamo dobro “prolazno vrijeme” i vjeru da ćemo ovog utorka na programu “Uputstva Šri Narade (reporiza)” biti u mogućnosti napraviti i malu demonstraciju praktične primjene ovih vrijednih uputa velikog sveca i mudraca Šri Narade.

Naravno svjesni smo da nas ovaj put očekuje obrada jedne vrlo relevantne teme koja samo potvrđuje da izazovi maye uglavnom pronalaze nove žrtve prodajući “isti sadržaj u novom pakiranju”. Stoga, trebali bismo još odlučnije prigrliti drevna učenja Šrimad Bhagavatama koja uistinu nadilaze okvire kako vremena, tako i prostora.

Pored toga, primjer ‘nezadovoljstva’ samog Šrila Vyasadeva bi trebao biti dovoljan razlog da mi sami ne pokušavamo izgraditi ‘most’ tamo gjde to nema smisla jer jer rijeka jednostavno presnažna.1

Drugim riječima, sve osim usredsređenosti uma na predano služenje Svevišnjeg Gospodina Šri Krišne, ostavit će naše srce praznim i neispunjenim bez obzira na količinu vjere koju polažemo u prolazne materijalne stvari i odnose…

Tko je zainteresiran… vrata su uvijek otvorena od nešto prije od 19 sati na adresi: prvi kat “Starog hrasta”, Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec, ovaj put u utorak, 15.12.2015.

1 Ovdje ne želimo niti spominjati da, s druge strane rijeke nema baš ništa što već nismo vidjeli ili čuili, pa zato nema smisla polagati nade u “pogrešive vojnike”

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Prošlo je dosta vremena otkako smo dotaknuli temu nezadovoljstva Šrila Vyasadeva, unatoč svim njegovim duhovnim postignućima.

Mogu reći da je taj dio učenja Šrimad Bhagavatama ostao duboko u mom srcu, ali, na neki način,1 izgleda i ne dovoljno duboko, pa zato ćemo naredni utorak — 1.12.2015.-e godine imati prilike vidjeti odn. čuti reprizu istog.

Vjerujemo da svi Vi koji nas pratite “online”,2 ćete razumjeti da smo se na ovaj korak odlučili prije svega radi Vas, pa se iz tog razloga nadamo da ćet nam oprostiti što Šrimad Bhagavatam još nije stavljen u arhivu…

Da ne zaboravim, repriza programa “Nezadovoljstvo Šrila Vyasadeva i uputstva Šri Narade” održava se na našem starom mjestu — 19 sati, na prvom katu “Starog hrasta” na adresi Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

1 Naš tehničar je već duže na neplaćenom godišnjem odmoru, a mi koji smo ostali nismo se dovoljno dobro re-organizirali, pa smo tijekom procesa uređivanja arhive primijetili da nam nedostaju snimke dva, za sad, predavanja.

2 Zaista se nadamo da će se Šrimad Bhagavatam pojaviti “online” u najkraćem mogućem roku…

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Jučer su vaišnave širom svijeta obilježavali dan odlaska Šrila Prabhuada, a sutra nas očekuju posljednji stihovi devetog poglavlja Prvog pjevanja Šrimad Bhagavatama koje se bavi učenjima i odlaskom djeda Bišmadeva…

S druge strane, mnogi su još u šoku glede nedavnih tragičnih događaja koji su se zbili u prijestolnici jedne od evropskih metropola i mediji ne štede tintu pokušavajući razumjeti odn. objasniti okolnosti koje su dovele do toga. No, mi ćemo ostati dosljedni vedskim učenjima odn. mudrosti Šrimad Bhagavatama i pokušati vidjeti koliko smo naučili od djeda Bišmadeva i provjeriti možemo li (i kako) to znanje iskoristiti u svakidašnjem životu, čak i u najekstremnijim situacijama poputt ove koja je zadesila čitav svijet ovog trenutka.

Ukratko, mudrost Šrimad Bhagavatama je zauvijek i za svakoga!!

Ne zaboravimo, utorak…17.11. (2015.)…19 sati…prvi kat…“Stari hrast”…Dr. Ivana Novaka 38…Čakovec…još uivjek se nalazimo u mjesesu Kartiku!!

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

← Starije Novije →