Objavljeno
Komentari Nijedan

Nakon tjedna duhovne ekonomije u kojem smo imali priliku ugostiti Dhanešvaru Prabhua, učenika Šrila Prabhude, koji nam je dao uvid u pogled na modernu ekonomiju iz perspektive Bhagavad-gite, vraćamo se našem ustaljenom projektu “Krema vedske mudrosti” predavanjem “Vladavina kralja Judištira” koje se u utorak, 9.-og veljače održava u Čakovcu, na prvom katu “Starog hrasta” — Dr. Ivana Novaka 38 s početkom u 19 sati.

Sve ono što smo čuli protekli tjedan o tome kako bi trebala izgledati “humana ekonomija” odn. ekonomija u guni vrline koja se temelji na načelu davanja i zbrinjava svako živo biće, je upravo opisana u stihovima Šrimad Bhagavatama koji slijede u našoj diskusiji…

Gospodin Šri Krišna se sprema napustiti dvor kralja Judištira svakog trenutka, a mi imamo priliku kroz Šrimad Bhagavaram dobiti detaljne informacije o ekonomskom modelu kojem bismo trebali težiti. Ista stvar vrijedi i za svaki drugi aspekt praktičnog života jer Šrimad Bhagavatam je enciklopedija duhovnog znanja, pa obuhvaća sve što nam je potrebno kako bismo uspješno odradili ovu “zemaljsku lekciju”, te slijedili primjer velikih autoriteta nalik djedu Bišmadevu.

Ukoliko ste bili nazočni nekom od javnih predavanja na temu “duhovne ekonomije”, sada je prekrasna prilika1 čuti nešto o tome na temelju Šrimad Bhagavatama.

Naravno, cijena ulaznice je još uvijek jednaka kao i ranije, ali uvijek možete razmisliti o tome da bi bilo lijepo još nekoga dovesti sa sobom, naravno, ukoliko smatrate da ono što sami slušate/radite ima (neku) vrijednost u našem vlastitom životu.

1 Naravno, radi se o pukoj “slučajnosti” da nas gore navedeno ‘gradivo’ čeka netom nakon mini-turneje Dhanešvare Prabhua posvećene temi “Duhovna ekonomija”.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Vrlo smo sretni pišući najavu za tri naredna programa koja se u našem kraju održavaju u organizaciji Udruge za duhovnu kulturu “Atmarama” u narednom tjednu. Radi se, naime o mini-turneji Dhanešvare Prabhua kojeg smo već imali prilike ugostiti prošlog “ljeta:“http://www.atmarama.org/blog/gost-dhanesvara-prabhu.

Ovaj put počašćeni smo s nekoliko programa, odn. predavanja/promocije njegove knjige “Duhovna ekonomija”.

Prvo od njih održat će se u ponedjeljak, 1. veljače 2016.-e godine s početkom u 19 sati, a mjesto održavanja programa je Gradska knjižnica i čitaonica u Ludbregu — Trg Sv. Trojstva 19.

Nakon toga slijedi program u Čakovcu — utorak, 2.2.2016.-e na našoj staroj adresi — prvi kat “Starog hrasta”, Dr. Ivana Novaka 38, s početkom u 19:15 sati.1 Konačno, Dhanešvara Prabhu će završiti kratko gostovanje u našoj regiji programom koji se održava u srijedu, 3.2.2016.-e godine u dvorani Mjesnog odbora “Banfica” — adresa je Dravska 7b, Varaždin, s početkom u 18 sati.

Vaš autor je pročitao knjigu “Duhovna ekonomija” i bio nazočan na njegovom predavanju prošle godine i malo je ako kažem da sam oduševljen. Praktičnost vedske filozofije na najvišoj razini!!

U današnje vrijeme mnogi političari i/ili ekonomisti nude različite ideje kao pokušaj objašnjenja uzroka ekonomskih problema koji su danas prisutni u čitavom svijetu, a posebno se mogu osjetiti u zemljama poput Hrvatske.

Dhanešvara Prabhu britkim jezikom daje potpuno drugačije viđenje ekonomskog problema koristeći vječnu mudrost vedskih spisa, a posebice Bhagavad-gite. Prije nekog vremena imao sam priliku za kratko pokazati knjigu “Duhovna ekonomija” jednoj učenoj osobi koja je komentirala: “Filozofija neće riješiti ekonomski problem!”

To je možda istina ukoliko pod filozofijom razmatramo različite teorije koje nikad nisu zaživjele u praksi, no autor knjige nam daje uvid da je današnji ekonomski problem zapravo posljedica pokušaja određenih “ekonomskih institucija” da ga riješi (na teret siromašnih), dok je istinsko rješenje ekonomije raspoloživo već tisućama godina, ukoliko smo ga spremni prihvatiti.

Uvjeren sam da nije moguće u potpunosti opisati sreću da ovako uvaženi gost zalazi u naše krajeve, pa Vas stoga pozivamo da se odazovete i sa sobom povedete još poneku sretnu dušu.

Napomenimo da je ulaz na sva predavanja slobodan, ali Vas molimo da dođete naoružani pitanjima.

1 Dvorana je zauzeta do 19 sati, pa stoga ne možemo započeti u našem uobičajenom terminu.

Autor
Kategorije gosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Nadam se da smo se konačno riješili “zaostataka prošlosti” i da smo sada u potpunosti spremni okrenuti se budućnosti.

Ukoliko ste možda propustili nedavnu obavijest, želim Vas i ovom prilikom informirati da je naša arhiva osvježena prvim skupom predavanja iz trenutno aktivnog ciklusa “Krema vedske mudrosti” koji pokriva prva četiri poglavlja prvog pjevanja Šrimad Bhagavatama.

Nakon ponavljanja rasprave između Šrila Narade Munija i njegovog učenika Šrila Vyasadeva kojom je dokazana neprikosnovena potreba za sastavljanjem Bhagavata Purane1 unatoč golemoj literaturi koju je sin Parašare Munija ranije sastavio i sistematizirao, učinit ćemo “kvantni skok” kako bismo se vratili u prijašnji kontekst.

U ovom slučaju, (za)stali smo u trenutku kad se Gospodin Šri Krišna konačno odlučio napustiti društvo Pandava i krenuti putem Dvarake…Program “Odlazak Gospodina Krišne za Dvaraku” koji se održava, u utorak, 26.-og siječnja 2016.-e s početkom u 19 sati, trebao bi nas upoznati s događajima koji su se odigrali neposredno nakon napuštanja tijela djeda Bhišmadeva i tik pred odlazak Gospodina Šri Krišne iz Hastinapura2 ka Njegovom kraljevstu u Dvaraci.

Kao i obično, Gour-Gadadhara Dasa će biti voditelj programa koji se odigrava na prvom katu “Starog hrasta” na adresi Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

1 Bhagavata Purana je drugo ime za Šrimad Bhagavatam.

2 Hastinapura je staro ime za današnji New Delhi.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Ako pogledate neke od naslova u našem blogu u posljednje vrijeme, mogli biste (možda) pomisliti da kod nas nije sve na mjestu od gomile reprize i nadoknada.

No, čini nam se da je istina zapravo drugačija i da ćemo uskoro “uskočiti u sedlo” i nastaviti po dobro utvrđenom planu studiranja Šrimad Bhagavatama.

Sveti spisi nas uče da nije moguće vratiti izgubljeno vrijeme, pa tako niti mi nismo bili u mogućnosti nadoknaditi dva “izgubljena” predavanja, pa nas stoga ovogj utorka, 19.og siječnja 2016.-e godine, čeka još jedna “repriza” kojom se, najtoplije nadamo, treba završiti “ponavljanje” Šrimad Bhagavama.

Ukoliko nam ostane ponešto slobodnog vremena, budite uvjereni da ćemo se potruditi iskoristiti ga na najbolji odn. najkorisniji mogući način.

Vidimo se, na prvom katu “Starog hrasta” na adresi Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec, s početkom u 19 sati na “Nadoknadi reprize”.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Za naše posjetitelje koji su možda smetnuli s uma…da je termin našeg održavanja programa promijenjen, da Vas podsjetimo da će naredno predavanje u sklopu projekta “Krema vedske mudrosti” umjesto danas, 12.1. biti odžano slijedeći utorak, odn. 19.1.2016.e- godine, na istom mjestu i u isto vrijeme.

Autor
Kategorije novosti

← Starije Novije →