Objavljeno
Komentari Nijedan

Ako se već ne sjećate što je bio predmet prošle diskusije na našem redovnom terminu, nadamo se da Vas još drži duhovna inspiracija.

No, vjerujemo da se (barem) sjećate poante da u duhovnom životu ne vrijedi krilatica “Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane”, već da je samo pitanje kakva je nečija “zora”.

Stanovnici Dvarake konačno su dočekali svojih “pet minuta”, te su Svevišnjem Gospodin Šri Krišni priredili srdačan doček. Nešto o tome smo čuli prošli put, dok nas ovaj put čekaju “zaostali” stihovi koji se na neki način nisu mogli uklopiti u prošlom terminu.1

Drugim riječima, pred nama je još jedna diskusija za “kulturološke sladokusce” koja nam otkriva neke od čari bezvremenske vedske kulture koja je uvijek svježa i relevantna — na nama samima je samo do odlučimo do koje mjere je želimo implementirati u svojim životima danas kako bismo požnjeli nektarske plodove.

Spomenimo još samo tehnikalije: utorak, 31. svibnja 2016.-e, 19 sati, prvi kat “Starog hrasta”, Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec, Gour-Gadadhara Dasa, slobodan ulaz…

1 Uvjeren sam da za to nije više potrebno trošiti riječi jer se zapravo radi o već dobro poznatoj pojavi s gotovo regularnim ciklusom pojavljivanja.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Nadopuna: Dobre vijesti…Candramauli Mahraja će produžiti svoju turneju i počastiti nas svojim prisustvom u našem redovitom terminu predavanja u ciklusu “Krema vedske mudrosti”!!!

Stoga, ne propustite doći u utorak, 17.6. u 19 sati naoružani pitanjima na večer Šrimad Bhagavatama — prvi kat “Starog hrasta” — Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec!

U goste nam dolazi Njegova Svetost Candramauli Swami koji će tijekom svoje male turneje održati nekoliko programa u našem kraju, pa Vas pozivamo da pravilno, te pravodobno isplanirate svoje slobodno vrijeme.

Za one koji još ne poznaju našeg gosta-propovjednika, evo nekoliko riječi:

Njegova Svetost Candramauli Swami misionar je i duhovni učitelj bhakti-yoge – tisućljetne tradicije vedskog duhovnoga znanja kakvo je predstavljeno u Bhagavad-giti, drevnoj riznici mudrosti, knjizi koja je oduševljavala ljude poput Alberta Einsteina, Schopenhauera, Nikole Tesle, Goethea, H.D. Theureaua i mnogih drugih. Bhakti-yogu prakticira duže od 40 godina, služi u Indiji, Europi i USA, a u posljednjih ga se desetak godina često može vidjeti u zatvoru – naime kao začetnik i idejni vođa projekta ISKCON Prison Ministry održava duhovne programe po zatvorima svijeta, šireći ovu mudrost i razveseljavajući zatvorenike. Učenik je Njegove Božanske Milosti A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada čijom je zaslugom mudrost Bhagavad-gite poklonjena zapadu.

Prvi na redu je Varaždin — gdje u petak 13.-og svibnja Njegova Svetost Candramauli Swami gostuje na javnom programu u varaždinskoj Gradskoj športskoj dvorani, Arena (Vip, 1. kat; Šetalište Franje Tuđmana 1) u 18:30 sati.
Program će se sastojati od meditativne glazbene točke i predavanja s naslovom „Kako pronaći znanje koje donosi istinsku sreću u naš život?“

U subotu možete navratiti u “Namaste” centar u Varaždinu (ulica Ivana Milčetića 2) gdje Vas očekuje “klasičniji” program s početkom u 17 sati.

Nedjelja je rezervirana za posjet Hare Krišna kulturnom centru gdje će Candramauli Maharaja biti gost na tradicionalnoj nedjeljnjoj gozbi s početkom u 17 sati. Adresa centra je Cankarjeva 6, Lendava (Slovenija).

Na kraju turneje naša Udruga za duhovnu kulturu “Atmarama” organizira u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Mladen Kerstner u Ludbregu predavanje na temu “Kako pronaći znanje koje donosi istinsku sreću u naš život?“

Pozivamo Vas da se odazovete u što većem broju, na što više programa i dohvatite “Duhovnu inspiraciju”!

Ulaz na sve programe je, kao i Vaša donacija, slobodan.

Autor
Kategorije gosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Drago nam je da Vam možemo predstaviti jednu novinu u aktivnostima naše Udruge za duhovnu kulturu “Atmarama”…proširujemo mrežu svojih aktivnosti s ciljem da predstavimo različite aspekte duhovne kulture kroz predavanja, slajd i video projekcije, otvorene tribine i sl. Mogli bismo reći da je to i svojevrsni pokušaj da projekt Večer vedske kulture izvedemo izvan granica grada Čakovca. To će također biti lijepa prilika da se više naših članova još aktivnije uključi u rad Udruge.

Prva od takvih programa održat će se u četvrtak, 5.-og svibnja 2016.-e godine, gdje će se u suradnji s lokalnom knjižnicom i čitaonicom “Mladen Kerstner” održati promocija knjige “Kako se topilo srce”, s početkom u 19:30 sati.

Autor knjige je moja majka — Padmavati Devi Dasi1, a knjiga zapravo predstavlja prvi dio njene autobiografije.

Na programu ćete imati priliku čuti neke od dijelova knjige koji opisuju kako je i gdje započeo njen duhovni put koji još uvijek aktivno traje. Nadamo se da će otkrovenje njenog “križnog puta” izazvati empatiju u svima Vama i biti lijepa inspiracija da još neku dušu ponuka da svoj život učini ispunjenijim bez obzira na životnu dob.

1 To je njeno ime nakon duhovne inicijacije.

Autor
Kategorije Večer vedske kulture

Objavljeno
Komentari Nijedan

Prošli put smo imali provjeru znanja u vidu ponavljanja dosad prodiskutiranih deset poglavlja Prvog pjevanja Šrimad Bhagavatama, za što nam je inače trebalo nešto više od dvije godine…

U svakom slučaju, vrijeme je da krenemo dalje i čeka nas jedno vrlo zanimljivo poglavlje koje se bavi dolaskom Gospodina Šri Krišne u “Njegov” grad Dvaraku nakon dužeg izbivanja uzrokovanog “poslovima” koje Je morao obaviti.

Vrlo vjerojatno ste upoznati s poslovicom “Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane” koju smo upotrijebili za naslov narednog predavanja u ciklusu Krema vedske mudrosti koje se s početkom u 19 sati održava na sad već ustaljenom mjestu — prvi kat “Starog hrasta” — Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec, u utorak, 3.-eg svibnja 2016.-e godine.

Materijalistički gledano, ispada da mudrost poslovice zaista funkcionira u praksi, pa bi se netko čak mogao usuditi povući paralelu s događajima u Šrimad Bhagavatamu analizirajući situaciju stanovnika Dvarake koji su morali iskušavati “bijedu” odvojenosti od Svevišnjeg Gospodina tijekom Njegove odsutnosti koja je dala priliku Pandavama da u potpunosti kušaju nektar druženja s Njim.

Sada, pak, izgleda da će stanovnici Hastinapure “zamijeniti uloge” s građanima Dvarake koji nestrpljivo očekuju povratak Šri Krišne…No, na duhovnoj razini stvari se odvijaju na poprilično drugačiji način, te odsustvo i/ili prisustvo Svevišnjeg Gospodina samo čine razliku u načinu odn. intenzitetu ljubavi koja preplavljuje Gospodinove čiste bhakte.

Iz gore navedenog razloga, ovo je lijepa prilika da nakon mnogih lekcija koje su nam podarili stanovnici Hastinapura na čelu s petoricom braće Pandava, vidimo još jedne ‘majstore’ na djelu — stanovnike Dvarake koji nam pokazuju kako prirediti dobrodošlicu Gospodaru našeg srca — Šri Krišni!

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

“Ja znam da ništa ne znam” je jedna od najpoznatijih izreka grčkog filozofa Sokrata koju ćemo staviti “na kušnju” tijekom našeg narednog programa “Što znam?” koji se održava u utorak, 19.-og travnja 2016.-e godine s početkom u 19 sati na, nadamo1 se, našem starom mjestu — prvi kat “Starog hrasta” — Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Nakon prilično poteškoća ili, ako Vam je draže, nakon dosta diskusije, završili smo diskusiju glede Krišninog boravka u Hastinapuri nakon okončane bitke na Kurukšetri, napuštanja tijela djeda Bišmadeva…tu smo još imali i molitve kraljice Kunti…

Uglavnom, nakon nešto više od dvije godine kako smo započeli s projektom sustavnog proučavanja Šrimad Bhagavatama, prodiskutirali smo prvih deset poglavlja Prvog pjevanja. Moram priznati da u fazi dok smo se nalazili u “posljednjoj trećini” Bhagavad-gite rađala se ideja o novom projektu koji je konačno začet kao “Krema vedske mudrosti” i prvobitna ideja je bila: “Jedno predavanje — jedno poglavlje!”.

Siguran sam da Vam nije potreban doktorat iz matematike da izračunate kojeg datuma smo trebali završiti diskusiju prvih deset poglavlja uz uvjet redovitih predavanja svakog drugog utorka.

No, “teorija je jedno, a praksa (sasvim) nešto drugo”, pa smo se već više puta uvjerili da nije do nas da u praksi sprovedemo čak i vrlo jednostavne planove. Nekima bi zasigurno odgovarao prvobitno zacrtani plan, ali moje skromno mišljenje odn. uvjerenje je da je ovo što imamo danas u skladu s voljom Svevišnjeg Gospodina.2

Ovako, naredni program ćemo iskoristiti kao priliku da na sokratovski način pokušamo dokučiti što zapravo “znamo” nakon prvih deset poglavlja ili je vrhunac naše spoznaje iskoristiti mudru izreku drevnog filozofa kao otrcani alibi.

1 Naime, prošli put smo imali određenih poteškoća glede prostora i/ili stolica, pa smo gotovo završili na drugom mjestu.

2 Vaš autor ima, naravno, ideju kako bismo mogli “ubrzati” sadašnji ritam, ali on uključuje gušći raspored — npr. jednom tjedno i sl., ali nikako “trčati brže”, no za tako nešto nam je vjerojatno potreban “stabilniji prostor” i/ili želja samih sudionika…

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

← Starije Novije →