Objavljeno
Komentari Nijedan

Odnos Svevišnjeg Gospodina Šri Krišne s Njegovim kraljicama ili Njegov “porodični život” bila je tema prošlog predavanja. Naravno, kao i mnoge druge stvari povezane sa Šri Krišnom, niti ova tema nije prošla bez “upitnika” koji se s vremenom, nadam se, pretvaraju u uskličnike!

Možemo reći da je taj gore-spomenuti fenomen zapravo konstanta duhovnog života…Naime, dolazeći u kontakt s duhovnim znanjem nalik onom sadržanom u spisima poput Šrimad Bhagavatama, uopće nije čudno da naši bedemi materijalističke filozofije doživljavaju pravo opsadno stanje. U početku smo uglavnom ljuti i uplašeni dok nakon nekog vremena ne spoznamo da su tzv. “neprijatelji” zapravo naši “oslobodioci”…

Neke, pak, stvari ostaju misterija za duže vremena i niti naši najuporniji napori spoznavanja “viših istina” ostaju lišeni ikakvog rezultata prisiljavajući nas da potpišemo bezuvjetnu kapitulaciju — to je, dakako, vrijeme da se suočimo sa svojim stvarnim položajem koji nam nalaže da ključ istine potražimo u “srcima samospoznatih osoba” gdje se krije tajna vječnog života.

Uvjeren sam da mnogi od nas koje je sudbina zadesila ulogom muža/supruga, mogu, u povjerenju, priznati da (vrlo) često imamo problema “ući u cipele” naših supruga, pa, ako ništa drugo, to nam može biti olakšanje da razumjeti odnos Šri Krišne i Njegovih kraljica u Dvaraki nije u domeni običnih smrtnika…što ne znači da studiranje istoga nije ogromni blagoslov pomažući nam nadilaženje ovozemaljskih problema…

Nastavak diskusije uz naslov “On nije jedan od nas” slijedi u utorak, 9.8.2016.-e s početkom u 19 sati na “starom” mjestu — prvi kat “Starog hrasta”, Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Tehnički razlozi su bili razlog da je predavanje prošli put imalo ulogu “reprize”, iako bi bilo preciznije reći da se u stvari radilo o “majci znanja”.

U svakom slučaju bilo je zanimljivo (opet) diskutirati kako su stanovnici Dvarake priredili srdačan doček Svevišnjem Gospodinu Šri Krišni u Njegovoj prijestolnici, te kako je On uzvratio građanima na vrlo osoban način u skladu s položajem svake osobe.

Ukoliko se podsjetimo da Šrimad Bhagavatam nosi titulu “kralja sve literature” onda nije ništa neobično da imamo na raspologanju pregršt primjera koji nas uče najvažnijim načelima vedske kulture koji su i dan-danas vrlo prikladni, posebice za sve nas koji živimo svoje živote u okruženju tzv. “zapadne kulture”.

Naime, impersonalizam je bolest modernog čovjeka i zapadne civilizacije gdje u nedostatku kvalitetnih međuljudskih odnosa često pribjegavamo trikovima potrošačkog društva koje nas pokušava uvjeriti da će nam posjedovanje — gomile, često potpuno nepotrebnih — stvari pružiti utočište za kojim čeznemo u dubini svoje duše…

U svakom slučaju, diskusija odnosa između Šri Krišne i Njegovih vječnih djelića koji su u ovom slučaju “ilustrirani” zabavom koja se odvija u gradu Dvarake, može nam poslužiti kao svjetionik odn. putokaz u kojem smjeru se kretati ukoliko želimo obogatiti svoje živote kako ne bismo samo (p)ostali žrtve materijalističke “kulture”.

Ukratko: Šrimad Bhagavatam u svom elementu nudeći samo najbolje od najboljeg!

Tehničke pojedinosti: utorak, 26.-og srpnja, prvi kat “Starog hrasta”, Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec, s početkom u 19 sati.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Ako razmotrimo da je prošli termin ciklusa “Krema vedske mudrosti” bio ispunjen gostovanjem Njegove Svetosti Šrila Smita Krišna Maharaja, te da je večer protekla u neobičnom formatu1, smatram da tema narednog programa koji se održava u utorak, 12.-og srpnja 2016.-e s početkom u 19 sati2 neće biti niti previše strana, no niti (pre)bliska.

Naime, stjecajem okolnosti, predavač na seminaru je prošli put bio “osamljen” glede tehničke podrške koja u ovom slučaju znači snimanja programa za potrebe arhive kao i svih onih koji ne mogu (redovito) prisustvovati našim programima.

U čemu je stvar?

Vrlo jednostavno — tehnika je zakazala, pa iako je snimač bio aktivan čitavo vrijeme, došlo je do problema prilikom zapisivanja datoteke ne memorijsku karticu, te je čitav snimak na kraju ispao neupotrebljiv.

Da ne bismo čekali s reprizom dulje vrijeme, odlučili smo to učiniti odmah, tako da nas i ovaj put očekuje diskusija u svezi dočeka Gospodina Šri Krišne u Dvaraki.

1 Radi se o tome da smo imali grupnu radionicu ili tzv. “konstelaciju” na temu situacije u našoj zajednici sa željom da otkrijemo kako poboljšati stvari i krenuti dalje…

2 Adresa je: prvi kat “Starog hrasta”, Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Ovog puta u terminu našeg redovitog programa u sklopu projekta “Krema vedske mudrosti” imamo lijepo iznenađenje!!

Naime, u goste nam dolazi naš dragi duhovni učitelj — Smita Krišna Swami, no program se ovaj put održava s početkom u 18 sati i ne održava se na našoj uobičajenoj adresi u Čakovcu, već u prostoru Sankaršan Prabhua i njegove supruge Akšye…utorak, 28.6.2016.-e…

Pošto vaš vjerni autor nije niti sam u potpunosti siguran kako točno stići do tamo i treba svog Sherpu, mogu samo objaviti točnu adresu: Okrugli Vrh 78a — negdje u goricama u Gornjem Međimurju.

Autor
Kategorije gosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Nije prvi put, ali, bez brige, nije niti zadnji put da se moj zacrtani plan izjalovio na “bojnom polju”.

No, ono što me tješi da tome nije razlog nekakva učmalost, protraćeno vrijeme ili neka druga tzv “eskapistička aktivnost” jer materijalna energija — maja nudi u svom izlogu mnoge artikle.

Naprotiv, naše odstupanje od “plana” plod je čiste zainteresiranosti polaznika seminara “Krema vedske mudrosti” koji me često iznenade količinom i/ili kvalitetom svojih upita…

Kako god, opet nas čeka nastavak diskusije u svezi dočeka kojeg su stanovnici grada priredili svom najdražem Gospodinu Šri Krišni nakon Njegovog dužeg izbivanja iz Dvarake. Pokušajmo biti proroci predviđajući da bi neki od stihova i/ili komentara Šrila Prabhupada na nadolazeće stihove mogli izazvati vodopad pitanja, pa stoga budimo spremni na još jedno zakašnjenje u našem voznom redu.

Ukratko, nastavak diskusije slijedi u utorak, 14.-og lipnja 2016.-e na prvom katu “Starog hrasta”, Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

← Starije Novije →