Objavljeno
Komentari Nijedan

Već dulje vrijeme prateći poglavlja Šrimad Bhagavatama imamo priliku u velikoj mjeri diskutirati značajke doba Kali u kojem živimo. Sve je počelo još otkad je kralj Judištira zamijetio različito znamenje posumnjavši pritom da uzrok tome mora biti da je Gospodin Šri Krišna okončao Svoje zemaljske zabave. I tako iz stranice u stranicu, niže se oštra analiza degradirajućeg stanja čovječanstva vođenog „niskoklasnim šudrama” nedoraslim položaju koji im je dodijeljen ili su se na neki način izborili za nj.

No, uz sve to, povlači se jedno prikladno pitanje: „Tko/što je uzrok patnje?”, prije svega ovdje mislimo na sve ono što se događa nama samima…Mnogi, doduše, smatraju da je odgovor na ovo pitanje vrlo teško dati ili da ga je nama — običnim smrtnicima — nemoguće dokučiti. Neki, naravno imaju jednostavno objašnjenje pri čemu upiru kažiprst od sebe prema drugima, zaboravljajući da tri naredna prsta polustisnute šake upućuju na suprotnu stranu.

Kojoj god kategoriji pripadamo, uvjereni smo da neće izostati zanimljiva diskusija, a možda, milošću Krišne, i dođemo do pravog odgovora.

To je, vjerovali ili ne, tema diskusije našeg narednog programa u ciklusu „Krema vedske mudrosti” koji se održava u četvrtak, 19.-og travnja 2018,-e godine s početkom u 19 sati.1

1 prostorija broj 39/40 (hodnik lijevo nakon ulaza) na adresi: A. Schulteissa 19 — GK (pored Pilke), Čakovec

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Redovni termin za novo predavanje u sklopu našeg studiranja/diskutiranja Šrimad Bhagavatama je pred vratima i naredno predavanje koje se održava u četvrtak, 5.4.2018.-e godine s početkom u 19 sati1 predstavlja nastavak prošlog predavanja gdje smo svjedoci razgovora između kralja Parikšita koji tješi kravu i bika…

Čitavo poglavlje obiluje filzofijom koja nam daje uvid u stanje u kojem se trenutno nalazi čovječanstvo vođeno nekvalificiranim liderima koji su vođeni sebičnim interesima bez ikakve namjere zaštiti opću populaciju, a što da kažemo o drugim nevinim živim bićima poput krava i bikova koji se svakodnevno nemilosrdno šalju u klaonice diljem svijeta. No, pomno proučavajući ovaj dio Bhagavata-purane možemo vrlo jasno razumjeti tko su danas ustvari agenti Kalija, te koji je efikasni način borbe protiv njega.

Za one u kojima još tinja duh revolucije, pozivamo Vas da nam se pridružite…

1 prostorija broj 39/40 (hodnik lijevo nakon ulaza) na adresi: A. Schulteissa 19 — GK (pored Pilke), Čakovec

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Nastavljamo diskusiju Šrimad Bhagavatama — poglavlje u kojem je opisano kako je kralj Parikšit zatekao kravu i bika u jadnom stanju bivajući ugnjetavani sa strane niskoklasnog šudre koji ih je nemilice udarao po nogama.

Kao pravi vladar, Pariškit je odmah potegao oružje spreman na doličan način kazniti zlikovca i potom je utješio zlostavljana stvorenja…Zvuči kao neka bajka/basna ili priča iz dječjih slikovnica, no u pozadini se nalazi vrhovna filozofija dajući objašnjenja trenutnog svjetskog poretka i našeg mjesta u tome.

Nažalost, postoje mnogi bez vjere u Šrimad Bhagavatam koji su uvjereni kako nema Boga, te da je znanstveni napredak sve u svemu. No, njih ćemo trenutno ostaviti po strani, a za ljubitelje vedske misli nastavljamo s projektom Krema vedske mudrosti narednim programom „Parikšit tješi kravu i bika” koji se održava 22.-og ožujka 2018.-e godine s početkom u 19:151 sati u prostorijama2 Udruge za duhovnu kulturu „Atmarama”.

1 Predavač ima neizostavne obaveze, pa možete očekivati „akademsku četvrt”.

2 prostorija broj 39/40 (hodnik lijevo nakon ulaza) na adresi: A. Schulteissa 19 — GK (pored Pilke), Čakovec.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Iako smo u prošloj najavi bili prilično entuzijastični glede „akcijskog plana”, naš osobni entuzijazam nas je još jednom dokrajčio, pa tako nismo bili u mogućnosti završiti niti tekuće poglavlje, a kamoli se dotaknuti narednog.

Stoga, recimo samo da se naredni program „Kažnjavanje Kali (nastavak)” uistinu kani pozabaviti temom iz naslova, a održat će se, iznimno1, u utorak, 6.-og ožujka s početkom u 19 sati u (novim) prostorima Udruge za duhovnu kulturu „Atmarama” — prostorija broj 39/40 (hodnik lijevo nakon ulaza) na adresi: A. Schulteissa 19 — GK (pored Pilke), Čakovec.

1 radi spriječenosti predavača

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Pred nama je naredni program u sklopu projekta „Krema vedske mudrosti” i plan je završiti diskusiju tekućeg — 16.-og poglavlja Šrimad Bhagavatama, te krenuti u diskusiju narednog poglavlja.

Da se malo podsjetimo, trenutna tema naše rasprave je Razgovor između Dharme i Bhumi u kojem možemo vrlo dobro prepoznati značajke doba Kali u kojem trenutno živimo. Dakako, Šrimad Bhagavatam nam nudi i rješenje za sve probleme „modernog” čovjeka, ali previše često nemamo vjeru u drevne razotkrivene spise, zaboravljajući tko je njihov stvarni autor, odnosno da se ne dešava ništa što već davno ranije nije predskazano…

Ukoliko sve bude teklo prema planu, trebali bismo započeti s poglavljem iz kojeg možemo naučiti kako se pravi lider kojem je uistinu stalo do njegovih podređenih nosi s nepravilnostima u društvu, bez obzira na cijenu. Stoga, možemo vidjeti — analizirajući odlike današnjih osoba koje obnašaju funkcije vladanja odnosno upravljanja državom koliko smo zapravo daleko od pravog rješenja.

Izreka kaže: „Svaki narod ima onakvu vlast kakvu zaslužuje!”, a mi bismo dodali: „Kralj Parikši će se pojaviti onog trenutka kad ga uistinu budemo željeli!”

Da zaključimo, „Kažnjavanje Kali” u četvrtak, 22.-og veljače 2018.-e s početkom u 19 sati u novim prostorima Udruge za duhovnu kulturu „Atmarama”…1

1 Prostorija broj 39/40 (hodnik lijevo nakon ulaza) na adresi: A. Schulteissa 19 — GK (pored Pilke), Čakovec.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

← Starije Novije →