Objavljeno
Komentari Nijedan

…koji će piscu ove najave pomoći u rješavanju jedne zagonetke…Naime, ovo je pokušaj da se uključimo u “potragu za izgubljenim vremenom” kako bismo razjasnili na što je predavač “utrošio” vrijeme prošli put kad je tijekom čitavog predavanja uspio pokriti samo prva tri stiha poglavlja koje govori o slavnim djelima cara Parikšita.

Ukoliko ste zainteresirani, budite slobodni kontaktirati nas…za sve ostale, recimo samo da ćemo na narednom programu “nastaviti” diskutirati o slavama cara Parikšita — utorak, 20.-og rujna 2016.-e godine, “Stari Hrast”, Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec, s početkom u 19 sati.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Napokon!!

Naše studiranje Šrimad Bhagavatama već traje određeno razdoblje i već smo u nekoliko navrata spominjali “početak Šrimad Bhagavatama”…

Naime, diskutirali smo o tome što je Šrimad Bhagavatam, koje se teme obrađuju…Nadalje, opsežno smo govorili o instrukcijama Šrila Narade Munija koji je podučavao svog učenika Šrila Vyasadeva u pokušaju da ga inspirira kako bi sastavio ovaj dragulj vedske mudrosti. Nismo bili lišeni niti uzvišenih razgovora između mudraca iz Naimišaranye te govornika — Šrila Šaunaka Rišija…

Dakako, nebrojeno smo puta spominjali činjenicu da je Šrimad Bhagavatam zapravo nastao kao posljedica lile koju je aranžirao sam Svevišnji Gospodin Šri Krišna učinivši da car/kralj Parikšit tijekom lova osjeti nesnosnu glad i žeđ koja ga dovodi do kolibe Šamike Rišija gdje započinje čitava drama koja u konačnici rezultira time da car Parikšit ponizno priđe Šrila Šukadeva Goswamiju moleći ga za instrukcije koje su relevantne za osobu koja se uskoro — za sedam dana — mora suočiti sa smrću…

Hajde da konačno čujemo i nešto više o caru Parikšitu, pa Vas ljubazno pozivamo na naredni program “Kreme vedske mudrosti”, u utorak, 6.-og rujna 2016.-e godine u “Stari Hrast”, Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec na predavanje “Rođenje cara Parikšita” odn. diskusiju Šrimad Bhagavatama, s početkom u 19 sati.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Drago nam je da Vas možemo obavijestiti da umjesto programa u skopu našeg projekta “Krema vedske mudrosti” koji se redovito održava u na prvom katu prostorija “Starog Hrasta” — adresa je Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec, ovaj put privremeno selimo u Hare Krišna centar u Lendavu…

Naime, imamo milost ugostiti Njegovu Svetost Kadamba Kanana Maharaja koji će održati večernje predavanje.

Prema obavijestima kojima raspolažemo, osim predavanja, čeka Vas također i kirtan, te prasadam.

Uzimajući u obzir da Maharađa nije čest gost u našim krajevima, nemojte propustiti ovaj program!!

Adresa na koju trebate doći jest Cankarjeva 6, Lendava (Slovenija) , a program počinje1 u 18 sati, ulaz je slobodan, donacija za propovjednika je proizvoljna…povedite još nekog sa sobom.

1 Utorak, 23.8.2016.-e

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Odnos Svevišnjeg Gospodina Šri Krišne s Njegovim kraljicama ili Njegov “porodični život” bila je tema prošlog predavanja. Naravno, kao i mnoge druge stvari povezane sa Šri Krišnom, niti ova tema nije prošla bez “upitnika” koji se s vremenom, nadam se, pretvaraju u uskličnike!

Možemo reći da je taj gore-spomenuti fenomen zapravo konstanta duhovnog života…Naime, dolazeći u kontakt s duhovnim znanjem nalik onom sadržanom u spisima poput Šrimad Bhagavatama, uopće nije čudno da naši bedemi materijalističke filozofije doživljavaju pravo opsadno stanje. U početku smo uglavnom ljuti i uplašeni dok nakon nekog vremena ne spoznamo da su tzv. “neprijatelji” zapravo naši “oslobodioci”…

Neke, pak, stvari ostaju misterija za duže vremena i niti naši najuporniji napori spoznavanja “viših istina” ostaju lišeni ikakvog rezultata prisiljavajući nas da potpišemo bezuvjetnu kapitulaciju — to je, dakako, vrijeme da se suočimo sa svojim stvarnim položajem koji nam nalaže da ključ istine potražimo u “srcima samospoznatih osoba” gdje se krije tajna vječnog života.

Uvjeren sam da mnogi od nas koje je sudbina zadesila ulogom muža/supruga, mogu, u povjerenju, priznati da (vrlo) često imamo problema “ući u cipele” naših supruga, pa, ako ništa drugo, to nam može biti olakšanje da razumjeti odnos Šri Krišne i Njegovih kraljica u Dvaraki nije u domeni običnih smrtnika…što ne znači da studiranje istoga nije ogromni blagoslov pomažući nam nadilaženje ovozemaljskih problema…

Nastavak diskusije uz naslov “On nije jedan od nas” slijedi u utorak, 9.8.2016.-e s početkom u 19 sati na “starom” mjestu — prvi kat “Starog hrasta”, Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Tehnički razlozi su bili razlog da je predavanje prošli put imalo ulogu “reprize”, iako bi bilo preciznije reći da se u stvari radilo o “majci znanja”.

U svakom slučaju bilo je zanimljivo (opet) diskutirati kako su stanovnici Dvarake priredili srdačan doček Svevišnjem Gospodinu Šri Krišni u Njegovoj prijestolnici, te kako je On uzvratio građanima na vrlo osoban način u skladu s položajem svake osobe.

Ukoliko se podsjetimo da Šrimad Bhagavatam nosi titulu “kralja sve literature” onda nije ništa neobično da imamo na raspologanju pregršt primjera koji nas uče najvažnijim načelima vedske kulture koji su i dan-danas vrlo prikladni, posebice za sve nas koji živimo svoje živote u okruženju tzv. “zapadne kulture”.

Naime, impersonalizam je bolest modernog čovjeka i zapadne civilizacije gdje u nedostatku kvalitetnih međuljudskih odnosa često pribjegavamo trikovima potrošačkog društva koje nas pokušava uvjeriti da će nam posjedovanje — gomile, često potpuno nepotrebnih — stvari pružiti utočište za kojim čeznemo u dubini svoje duše…

U svakom slučaju, diskusija odnosa između Šri Krišne i Njegovih vječnih djelića koji su u ovom slučaju “ilustrirani” zabavom koja se odvija u gradu Dvarake, može nam poslužiti kao svjetionik odn. putokaz u kojem smjeru se kretati ukoliko želimo obogatiti svoje živote kako ne bismo samo (p)ostali žrtve materijalističke “kulture”.

Ukratko: Šrimad Bhagavatam u svom elementu nudeći samo najbolje od najboljeg!

Tehničke pojedinosti: utorak, 26.-og srpnja, prvi kat “Starog hrasta”, Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec, s početkom u 19 sati.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

← Starije Novije →