Objavljeno
Komentari Nijedan

Dana 30.8.2011. god. u okviru ciklusa “Uvod u drevnu filozofiju Veda”, predavanje je održao je gost iz Indije, Njegova Milost Kratu Prabhu.

Kratu Prabhu potječe iz aristokratske Gaudija Vaisnavske obitelji.

Već nas je samom svojom pojavom i toplim pristupom punim ljubavi nadahnuo i inspirirao.

Njegovo predavanje se temeljilo na Svetim spisima, Vedama, a, ponajviše na Bhagavad-giti kao i na osobnim realizacijama. Prvi dio predavanja odnosio se na samo predavanje, a drugi dio je bio rezerviran za forum, pitanja i odgovori.

“Mi nismo ovo tijelo već duhovna duša” , kažu Sveti spisi. Kratu Prabhu je dodao da zbog te pogrešne koncepcije nastaju sve nevolje i bijede u našim životima. Rekao je da smo mi izvorno, puni znanja i blaženstva, a bijede, poput rođenja starosti, bolesti i smrti nastaju samo zbog odvojenosti od Svevišnjeg Gospodina i našeg poistovjećivanja sa materijalnim tijelom (grubim i suptilnim), jer su te bijede povezane s njim, a ne sa dušom.
Dodatni paket su i bijede koje nastaju od uma, drugih živih bića i prirodnih nepogoda utjecanih od viših bića.

“Duša se ne rađa, niti umire…” kaže Krišna u Bhagavad-giti.

Atma je dio Paramatme, odnosno, Nadduše, Krišne.

Ako želimo biti sretni, biti u blaženstvu tada trebamo prihvatiti i shvatiti da smo duhovne duše, da smo djelići Krišne i da Gospodina Krišnu trebamo služiti jer je to naš izvorni položaj.

Kratu Prabhu je rekao da ako duhovna duša ne služi Krišnu, tada je osoba u bolesnom stanju, odnosno u uvjetovanom stanju egzistencije. To je stvar inteligencije.

Dobili smo recept za sreću, recept koji daju Sveti spisi, a to je da trebamo pjevati Gospodinova Sveta imena. Dodao je da smo dobili Sveto Ime Hare Krišna koja je najveća dobrobit u našim životima, jer ako Ga služimo, Krišna će nas voljeti.

U praktičnom smislu, to znači da možemo imati brojanicu i na njoj pjevati Gospodinova Sveta Imena.

Čuli smo i nešto i iz ”engleske mudrosti” — “ako voliš psa, on će te voljeti, a ako voliš Boga, On će te voljeti.”

Na kraju je Kratu Prabhu izjavio da je Krišna dizajnirao ljudsko tijelo kao nešto jedino iz kojega Mu se možemo vratiti, tijelo kojim Ga možemo služiti.

Autor
Kategorije gosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Velika nam je čast da Vas možemo pozvati na predavanje koje će se održati u Čakovcu, 30.8.2011. u prostorijama bivšeg GK (preko puta Pilke). Točna adresa je: A. Schulteissa 19.

Posebni gost predavač je Njegova Milost Kratu Prabhu, duhovni učitelj i putujući propovjednik.

Više informacija o Kratu Prabhuu možete pronaći ovdje.

Ulaz je slobodan.

Autor
Kategorije gosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Naslov trećeg predavanja iz ciklusa “Uvod u drevnu mudrost Veda” je “Percepcija: stvarnost ili iluzija”.

Na drugom predavanju smo ukratko razmotrili kao je svijest svakoga od nas pod utjecajem triju vezujućih sila materijalne prirode koje se na sanskrtu nazivaju gune. Pored toga kratko smo naveli glavne metode spoznaje znanja.

Sada je vrijeme da se detaljnije upoznamo s procesom spoznaje znanja i možda dođemo do zapanjujućeg otkrića da nije sve baš onako kako izgleda.


Predavanje će se održati u utorak, 16.8.2011. u prostorijama bivšeg “GK” s početkom u 19h.

Ulaz je slobodan, a predavač je Gour-Gadadhara Dasa.

Dobrodošli!

Autor
Kategorije Uvod u drevnu mudrost Veda

Objavljeno
Komentari Nijedan

U utorak 2. kolovoza 2011. god. u Čakovcu je održano drugo predavanje ciklusa “Uvod u drevnu mudrost Veda” predavača Gour-Gadadhara Dasa.

Unatoč “špice” ljetnih godišnjih odmora i čakovečke manifestacije “Porcijunkulovo” okupilo se preko dvadeset entuzijasta koji su željeli čuti vječnu duhovnu mudrost Veda.

Nakon kratkog uvodnog ponavljanja s prvog predavanja podsjetili smo se da su opći činioci nekog uspjeha:

  • koncentrirani um,
  • odlučan napor i
  • volja Gospodina.

U ovom drugom predavanju uslijedio je ulazak u svijet filozofije, za početak, uvodne terminologije…

Saznali smo kako stječemo znanje; preko osjetila — osjetilnom percepcijom (pratyakša), mentalnim zaključivanjem hipoteza i teorija (anumana) i preko transcendentalnog zvuka, savršene vibracije, mantre (šabda).

Predavač se dotaknuo Darwinove teorije evolucije koju je razumno i s lakoćom pobio pričitavši odlomak — antidokaz iz knjige “Ljudska devolucija” znanstvenika Michaela Crema.

Čuli smo o tri nivoa egzistencije, te elementima koji čine ovaj materijalni svijet.

Demonstrirana nam je bila mini radionica sudionika predavanja “tri energije (gune) materijalne prirode”, te lutka (marioneta) koja je u nama pobudila sažaljenje.

Posebno je bilo zanimljivo čuti odlike pojedine energije materijalne prirode pod čijim utjecajem je cijeli ovaj svijet, pa tako i mi.

Kulminacija je uslijedila razinama svijesti:
  1. anna-maya (“jedem, dakle postojim”)
  2. prana-maya (“radim, dakle jesam”)
  3. jnana-maya (“mislim, dakle jesam”) koje su prevladavajuće u filozofijama zapada. Ostale dvije razine ulaze u duhovnost, a to su:
  4. vijnana-maya (realizirano znanje, dolazi do oslobođenja od patnji)
  5. ananda-maya (duh, prisutan je odnos s Bogom).

Zaključili smo da je zadatak svakog pojedinca kao odgovorne osobe, podići svoju svijest što će se rezultirati i na kolektivnoj svijesti, a to će biti doprinos čitavom čovječanstvu.

Na kraju programa svim posjetiteljima su poslužene slatke kuglice i sok.

Autor
Kategorije Uvod u drevnu mudrost Veda

Objavljeno
Komentari Nijedan

Pred nama je drugo predavanje iz ciklusa “Uvod u drevnu mudrost Veda” pod nazivom “Razine svijesti”.

Nakon uvodnog predavanja gdje smo se upoznali s djelićem bogatstva vedske mudrosti, ovo predavanje zadire u praktične sfere s ciljem da nas upozna o različitim razinama svijesti, pomogne nam otkriti gdje se mi trenutno nalazimo, te nam da uputstva kako da uzdignemo razinu svoje svijesti.

Predavanje će se održati u utorak, 2.8.2011. u prostorijama bivšeg “GK” s početkom u 19h.

Ulaz je slobodan, a predavač je Gour-Gadadhara Dasa.

Veselimo se Vašem dolasku i druženju s Vama.

Autor
Kategorije Uvod u drevnu mudrost Veda

← Starije Novije →