Objavljeno
Komentari Nijedan

Prošlo predavanje “Yoga — umjetnost sveg djelovanja” je imalo za cilj predstaviti tajnu kako djelovati u ovom materijalnom svijetu, obavljati svoje svakodnevne dužnosti i ostati slobodan od karmičkih posljedica. Drugim riječima, Šri Krišna je ohrabrio Arđunu da je moguće izvršiti svoju dužnost, uzeti učešća u ratu na Kurukšetri i ostati nedirnut griješnim posljedicama kojih se toliko plašio.

Znajući za pravu ‘formulu’ djelovanja odn. u kakvom stanju svijesti bismo trebali vršiti svoje propisane dužnosti, prirodno se nameće pitanje kako znati jesmo li uspješni u tome ili ne. Pored toga, bilo bi lijepo da smo upoznati s obilježjima koje krase osobu koja ne djeluje pod utjecajem triju vezujućih sila materijalne prirode (tzv. gune), odn. koja je transcendentalna i ne stvara karmu svojim aktivnostima.

Naročito danas, kada smo nazočni prisutnosti kojekakvih ‘yogija’ koji prodaju svoje “mačke u vreći” neupućenoj publici, dobro je znati što Šri Krišna — vrhovni autoritet po tom pitanju, ima za reći na tu temu.

Deseto predavanje “Obilježja transcendentalne osobe” u ciklusu “Bhagavad-gita” održat će se u utorak, 27.3.2012. godine u 19h u prostorijama bivšeg GK (preko puta Pilke), na adresi A. Schulteissa 19, Čakovec. Predavanje će održati Gour-Gadadhara Dasa, ulaz je besplatan, a donacija za pomaganje ovog projekta je proizvoljna.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

Objavljeno
Komentari Nijedan

Bhakta Mario je i dalje postojan u svojoj službi snimanja i uređivanje audio zapisa, pa zahvaljujući njemu možemo javiti da su dva nova predavanja (šesto i sedmo) iz ciklusa Bhagavad-gita dodana u našu arhivu.

Autor
Kategorije novosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Gospodin Šri Krišna nastavlja s podučavanjem Arđune. Lekcija koja slijedi je razotkriti svom učeniku kako je moguće djelovati u materijalnom svijetu i biti slobodan od reakcija koje nastaju kao plod tih aktivnosti.

Za mnoge osobe yoga podrazumijeva vježbanje neke od asana (kao npr. položaj lotosa na plakatu iznad), uključujući vježbe disanja poznate kao pranayama…

No, Gospodin Šri Krišna će nas još jednom iznenaditi otkrivajući što se zapravo skriva iza pojma yoga i dati nam uvid kako svatko od nas može postati yogi vršeći svoje svakodnevne aktivnosti u pravilnoj svjesnosti.

U svakom slučaju, nakon početnog podučavanja koje je imalo za svrhu dati određene teoretske postavke, Bhagavad-gita se nastavlja u veoma praktičnom duhu dokazujući da je njeno učenje namijenjeno za svako doba i za svaku osobu.

Predavanje će održati Gour-Gadadhara Dasa s početkom u 19h u prostorijama bivšeg GK (preko puta Pilke), na adresi A. Schulteissa 19, Čakovec, u utorak 13.3.2012.

Slijedeći vedsko načelo da se obrazovanje ne naplaćuje, ulaz na predavanje je besplatan, no, također u duhu vedske tradicije, svatko može ostaviti proizvoljnu donaciju kojom pomažete organizaciju i realizaciju ovog programa namijenjenog za dobrobit svekolikog pučanstva.

Dođite i pridružite nam se u pokušaju da sve naše aktivnosti postanu prava umjetnost.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

Objavljeno
Komentari Nijedan

Novo predavanje u ciklusu “Bhagavad-gita” održat će se u utorak, 28.2.2012. u 19h u prostorijama bivšeg GK (preko puta Pilke), na adresi A. Schulteissa 19, Čakovec.

Predavač je Gour-Gadadhara Dasa, ulaz je besplatan, a slobodni ste ostaviti proizvoljnu donaciju kojom pomažete rad naše Udruge za duhovnu kulturu “Atmarama”, te na taj način omogućujete financiranje ovog i sličnih programa namijenjenih za opće društveno dobro.

Tema predavanja je “Bori se…borbe radi” i predstavlja učenje koje je Gospodin Šri Krišna prenio Arđuni odmah nakon što mu je objasnio znanost o duši gdje je temeljito opisao proces reinkarnacije, odlike i simptome po kojima možemo razaznati prisutnost duše u tijelu. Šri Krišna je čak našao i vremena da ukratko spomene ‘filozofiju’ ateizma, stavljajući svog učenika u nezavidan položaj. Naime, Arđuna se treba boriti bez obzira da li je zagovornik filozofije o postojanju duše ili želi iskoristiti ateizam kao izgovor da izbjegne izvršiti svoju dužnost.

Koji su naši izgovori?

U svakom slučaju, Krišna je eliminirao prvi od pet Arđunih argumenata — samilost — zašto se ne boriti, a predavanje će nam otkriti što je slijedeće na dnevnom redu…

Dođite i slobodno nam se pridružite u našem istraživanju.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

Objavljeno
Komentari Nijedan

Gospodin Krišna je započeo podučavanje svog učenika…na početku, ukorivši ga za neodgovorno ponašanje jer se Arđuna stavio u ulogu osobe koja naizgled govori učene riječi, ali njihov sadržaj nije bila mudrost već neznanje.

Instrukcije Krišne u Bhagavad-giti su započete učenjem da je duša vječna i pojašnjavanjem pojma reinkarnacije odn. transmigracije duše iz jednog tijela u drugo.

Sad je na redu, daljnji nauk o duši, njenim odlikama, simptomima prisustva duše u našem tijelu (svjesnost)…Dođite i otkrijte tajne znanosti o duši na novom predavanju temeljenom na učenju Bhagavad-gite koje se održava u utorak, 14.2.2012. godine u 19h u prostorijama bivšeg GK (preko puta Pilke), na adresi A. Schulteissa 19, Čakovec.

Ulaz na predavanje je besplatan, no slobodni ste dati proizvoljnu donaciju. Predavanje će održati Gour-Gadadhara Dasa.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

← Starije Novije →