Objavljeno
Komentari Nijedan

Izuzetno nam je drago da se naš drugi program u ciklusu “Večer vedske kulture” podudara s danom pojave Gospodina Narasimhadeva ili tzv. Narasimha Ćaturdaši.

Imati ćete priliku slušati izvođenje tradicionalne duhovne glazbe koje će predvoditi Dharma-vatsalah Prabhu. Ovog puta, zasigurno će naglasak biti na pjevanju mantri koje slave jednu od inkarnacija Svevišnjeg Gospodina koja je poprimila poseban oblik polu-čovjeka–polu-lava kako bi zaštitila svog predanog slugu — malog dječaka po imenu Prahlada.

Predavač je Yugala-kisora Prabhu koji uz predavanje sprema i zanimljivu slajd projekciju.

Sljedbenici vedske kulture na ovakve posebne dana slijede post koji u ovom slučaju traje do sumraka kada ćemo ga prekinuti ukusnim preparacijama.

Dođite i pridružite nam se da zajedno uputimo molitve Gospodinu Narasimhi da na našem duhovnom putu ukloni sve prepreke, da nas ispuni snagom i neustrašivošću da se suočimo sa svim našim slabostima, da ojača našu vjeru i zaštiti ono što nam je najmilije.

Program se održava u subotu, 5.-og svibnja 2012. godine s početkom u 17h na prvom katu prostorije poznate kao “stari Hrast”. Adresa je: dr. Ivana Novaka 38, Čakovec. Ulaz je slobodan.

Autor
Kategorije Večer vedske kulture

Objavljeno
Komentari Nijedan

Na prošlom predavanju Etika žrtvovanja objašnjeno je da vedska kultura podrazumijeva da svaki pojedinac daje svoj doprinos boljitku čitavog društva tako što čini određenu vrstu ‘žrtvovanja’ odn. tzv. yajnu. Da bi pojasnio dilemu svog učenika koji (još) nije siguran zašto se treba boriti, Šri Krišna mu je objasnio da je načelo vršenja žrtvovanja prisutan čimbenik materijalnog svijeta od samog početka kreacije.

Pored toga, jasno je ukazano da se od svakog od nas očekuje da djeluje u skladu sa svojom prirodom, jer se lažna odvojenost žestoko osuđuje. Ne samo to — realnost je da svatko treba djelovati, ako ni zbog čega drugoga, onda radi održavanja svog fizičkog tijela.

S pravom se možemo upitati da li je to sve u svemu?

Bhagavad-gita nas uči da Svevišnji Gospodin Šri Krišna ima šire poglede i očekuje od svog učenika da bude primjer drugima…

Ako Vas zanima što to zapravo znači i da li je prikladno za naš osobni život, pozvani ste da nam se pridružite na narednom predavanju u ciklusu “Bhagavad-gita” koje će se održati u utorak 24.4.2012. godine u 19h na adresi A. Schulteissa 19, Čakovec u prostorijama bivšeg GK (preko puta Pilke).

Predavanje će održati Gour-Gadadhara Dasa, a ulaz je slobodan.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

Objavljeno
Komentari Nijedan

Naša Udruga za duhovnu kulturu “Atmarama” pokreće novi projekt pod nazivom “Večer vedske kulture” u kojem ćemo pučanstvu pokušati predstaviti nešto iz velike i bogate riznice vedske kulture.

Programi će se održavati svake prve subote u mjesecu …

Program se sastoji od izvođenja izvorne duhovne glazbe gdje nam se možete pridružiti svojom meditacijom ili aktivno sudjelujući u pjevanju. Nakon toga, uslijedit će predavanje na neku od tema iz vedske filozofije. Čitav program ćemo začiniti servirajući vegetarijanske preparacije.

Slijedi slobodno druženje tijekom kojeg se možete pobliže upoznati s nekim od aspekata vedske kulture, izmijeniti iskustva i sl.

S vremenom planiramo program obogatiti dodatnim sadržajima poput duhovnog plesa, slajd & video projekcija itd. zavisno od interesa i sklonosti posjetilaca.

Ulaz na program je besplatan, a svatko je slobodan pomoći realizaciju ovog projekta svojim dragovoljnim prilogom.

Veselimo se Vašem dolasku u nadi da ćemo zajedno provesti ugodnu subotnju večer.

Autor
Kategorije Večer vedske kulture

Objavljeno
Komentari Nijedan

Prošlim predavanjem Obilježja transcendentalne osobe završili smo s proučavanjem drugog poglavlja Bhagavad-gite koje je svojevrsni sažetak čitavog teksta.

Šri Krišna je dao opis obilježja osobe koje je utemeljena u transcendentalnoj svjesnosti. Čuli smo kakve odlike krase takvu osobu, te način na koji se ona nosi s uzmemirenjima koje donosi svakodnevni život. Ne samo to, Šri Krišna je također objasnio kako je takva osoba sposobna odoljeti izazovima svojih osjetila kada to nije povoljno za njegovanje transcendencije. No, vrlo je važno spomenuti da to također ne znači živjeti život u nekoj osami, pa smo također mogli naučiti kako transcendentalna osoba aktivno djeluje u ovom svijetu.

Takva umjetnost sveg djelovanja daje garanciju dostizanja stvarnog mira i omogućuje nam ulazak u Božje kraljevstvo po napuštanju ovog tijela.

Iako može izgledati da je u ovom trenutku sve postalo vrlo jasno, Arđuna otvara treće poglavlje Bhagavad-gite veoma značajnom dilemom omogućujući svom duhovnom učitelju da predstavi jedno od najvažnijih načela na kojem se zasniva čitava vedska kultura.

Slijeđenje tzv. “Etike žrtovanja” neophodan je čimbenik na putu ostvarenja sreće, kako na osobnoj, tako i na kolektivnoj razini.

Ukoliko Vas zanima o čemu se radi, navratite u ponedjeljak, 9.4.2012. u 19h na adresu A. Schulteissa 19, Čakovec u prostorije bivšeg GK (preko puta Pilke). Ulaz je besplatan, predavač je Gour-Gadadhara Dasa, a slobodno možete ostaviti donaciju ukoliko ste inspirirani pomoći održavanje ovog projekta.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

Objavljeno
Komentari Nijedan

Bhakta Mario radi prekovremene smjene u namjeri da nas u vrlo skoroj budućnosti sustigne i prestigne.

U arhivu su upravo dodana još dva predavanja:

  • Bori se…borbe radi i
  • Yoga — umjetnost sveg djelovanja

Autor
Kategorije novosti

← Starije Novije →