Objavljeno
Komentari Nijedan

Unatoč vremenske nestabilnosti, te službenog početka ljeta koji se desio u međuvremenu, nastavljamo u normalnom radnom ritmu s našim ciklusom “Krema vedske mudrosti”. Naredni program se održava u redovitom terminu — četvrtak, 29.-og lipnja 2017.-e godine s uobičajenim početkom u 19 sati (prvi kat “Starog Hrasta”, Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec).

Ovaj put nas, nadamo se, očekuje završni dio analize kralja Judištira koji promatra (ne)uobičajene simptome doba Kali očekujući povratak svog brata Arđune, pokušavajući pri tom odgonetnuti što je uzrok tome…

Kao i uvijek, Šrimad Bhagavatam koristi životne primjere Gospodinovih bhakta kako bi nas poučio vrlo vrijednim lekcijama primjerenim našim svakodnevnim situacijama, odnosno interakcijama s drugim živim bićima.

O čemu se radi?

Dođite i otkrijte sami u našem društvu.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Naredni termin predavanja u sklopu našeg ciklusa “Krema vedske mudrosti” podudara se s državnim praznikom — Tijelovo, no kako se radi o duhovnoj svetkovini, radosni smo da ćemo i mi biti u prilici diskutirati Šrimad Bhagavatam.

Znači, vidimo se u četvrtak, 15. lipnja 2017.-e s početkom u 19 sati1 na nastavku diskusije o znamenjima doba Kali — ovaj put nas čeka Arđunin izvještaj nakon njegova posjeta Dvaraki…

1 Mjesto radnje je prvi kat “Starog Hrasta”, Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Kralj Judištir je prilično zabrinut što je razlog da se njegov mlađi brat Arđuna toliko dugo zadržao u Dvaraki. Uz to, primjetivši dosta nepovoljnih znamenja doba Kali, s pravom sumnja da je uzrok svega toga da je njegov prijatelj – Svevišnji Gospodin Šri Krišna – okončao Svoje zemaljske zabave vrativši se u izvorno prebivalište u duhovnom svijetu.

Upravo u tom stanju glasnog razmišljanja, odnosno tijekom razgovora s Bhimom, zatekne ih povratak Arđune…

U svakom slučaju, pred nama je jedna vrlo zanimljiva epizoda Šrimad Bhagavatama, pa Vas ljubazno pozivamo da nam se se pridružite u nastavku diskusije tijekom koje “Judištir opaža znakove doba Kali”. Program se održava 1.6.2017.-e godine na prvom katu “Starog Hrasta”, Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec, s početkom u 19 sati.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Tema prošle diskusije na našem seminaru je bila poprilično relevantna za naš život jer smo razgovarali o nekim pojavama s kojima se susrećemo gotovo svakodnevno. Naime, predmet diskusije su bila neka od obiliježja doba (Kali) u kojem živimo, kao npr. sklonost varanju koje, kao što kaže/predskazuje Šrimad Bhagavam, prožima sve odnose među ljudima u današnjem svijetu…čak i u porodičnim sferama — odnosi između očeva, majki i sinova, među braćom, čak i među bračnim partnerima.

Bez sumnje, nitko ne može uputiti niti najmanju kritiku na račun vjerodostojnosti šastra, jer svatko od nas dijeli komadić bolnih iskustava uslijed razočaranja doživljenih u odnosu s najbližima.

Naravno, ovdje ne želimo kukati i jadikovati nad svojom sudbinom odn. proklinjati mrak doba Kali u kojem živimo, već želimo iskoristiti Bhagavata-puranu kako bismo razumjeli uzrok uslijed kojeg smo danas skloniji postati žrtve poroka poput pohlepe, ljutnje, ponosa i sl., te, shodno tome, prigrliti rješenja koja nam nudi Šrimad Bhagavatam.

Naredni program “Judištir opaža znakove doba Kali” održava se u četvrtak, 18.5.2017. s početkom u 19 sati na uobičajenom mjestu i nastavit ćemo diskutirati različite znakove doba Kali koje kralj Judištira opaža željno očekujući povratak svog brata Arđune koji se nalazi u posjetu Dvaraci.

1 svetih spisa

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Konačno smo uspjeli…završiti diskusiju na trinaesto poglavlje Prvog pjevanja Šrimad Bhavatama!! Trajalo je poprilično — još tamo od konca prošle godine, ali nadamo se da je bilo korisno odnosno inspirirajuće s mnoštvom korisnih instrukcija spremnih za praktičnu primjenu u svakodnevnom životu…

Pred nama je novo poglavlje “Odlazak Gospodina Krišne” koje će se pozabaviti događajima na koje su već posredno ukazali kako mahatma Vidura, tako i Šrila Narada Muni. Ne znajući koliko ćemo vremena utrošiti na možebitno ponavljanje starog gradiva, odn. koliko ćemo moći zagrabiti tijekom uvodne diskusije novog poglavlja Šrimad Bhagavatama, recimo samo da se naredni program održava na starom mjestu1, u četvrtak 4. svibnja 2017.-e s uobičajenim početkom u 19 sati.

Neki odlasci koji se dešavaju u našoj svakodnevnici zasigurno ne zaslužuju previše naše pažnje s obzirom da njihovi “glavni glumci” ne zaslužuju niti mrvicu svjetlosti reflektora koji ih obasjavaju u nedostatku nečeg bolje, ali Šrimad Bhagavatam nas podsjeća da:

Ova Bhagavata Purana briljantna je poput Sunca i nastala je neposredno nakon odlaska Gospodina Krišne u Njegovo prebivalište, popraćena religijom, znanjem itd. Osobe koje su izgubile svoju viziju zbog guste tame neznanja u dobi Kali će dobiti svjetlost iz ove Purāne. (SB-1.3.43)

Zato, nemamo pravo na izgovor govoreći da “nema alternative”.

1 prvi kat “Starog Hrasta”, Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

← Starije Novije →