Objavljeno
Komentari Nijedan

Nakon prekrasne meditativne večeri nastavljamo s ciklusom predavanja na temu Bhagavad-gite. Ovaj puta na rasporedu je veoma intrigantna tema naslova “Pobožni i nepobožni” u kojem Svevišnji Gospodin Šri Krišna daje uvid u različite kategorije osoba koje su ‘kvalificirane’ dobiti Njegovu milost.

Dobro je također znati kakve ‘odlike’ mogu biti prepreka u našem pokušaju duhovnog napretka, te nas naposlijetku svrstavaju u kategorju “nepobožnih” osoba, što se, naravno, prilično razlikuje od koncepta koji se primjenjuje u svakodnevnom životu. Pored toga biti svrstan “na pravoj strani” također znači biti (posebno) drag Šri Krišni.

O čemu se radi?

Dođite u utorak, 6.11.2012.-e godine na Sajmište — A. Schulteissa 19 (Čakovec) i saznajte.

Početak je u 19 sati, ulaz je slobodan, a predavanje će održati Gour-Gadadhara Dasa, a imamo i malo iznenađenje na kraju programa s obzirom da smo zašli u mjesec Kartik.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

Objavljeno
Komentari Nijedan

Prije neki dan, točnije u utorak, 30.10.2012.-e godine započeo je mjesec Kartik koji je najpovoljnije vrijeme tokom čitave godine za prakticiranje duhovnih aktivnosti. Zato ćemo ovu pogodnost iskoristiti da program u okviru projekta “Večer vedske kulture” donese svima nama najviše duhovnih blagoslova.

O čemu se radi?

Program smo nazvali “Meditativna večer” i omogućit će nam da zajedno prakticiramo najviše oblike duhovne prakse koji su posebno preporučeni za ovo doba. Naime, radi se o pjevanju Svetih Imena Svevišnjeg Gospodina Šri Krišne odn. meditaciji na tzv. maha-mantru ili:

Hare Krišna Hare Krišna Krišna Krišna Hare Hare
Hare Rama Hare Rama Rama Rama Hare Hare

Svi ćemo na početku programa imati kratko vrijeme za individualnu meditaciju ili tzv. japu. Nakon toga čuti ćemo nešto o posebnostima i duhovnom značaju mjeseca Kartika.

Program će se nastaviti s meditativnom glazbom odn. grupnom meditacijom na Hare Krišna maha-mantru, a stanke između bhajana upotpunit ćemo kratkim čitanjem o važnosti pjevanja Gospodinovih Svetih Imena koje je najvažnija metoda samospoznaje u dobu u kojem živimo. To će nam pružiti korisne informacije kako bismo bili upoznati zašto uopće pjevati odn. meditirati na Sveta Imena Šri Krišne, te nam omogućiti da zaronimo dublje u samu meditaciju.

Pred kraj programa čeka nas malo iznenađenje, a imat ćemo i “šlag na torti” prigodnom vegetarijanskom zakuskom.

Ako niste preveliki ljubitelj filozofije, onda je ovo jedinstvena prilika za sve meditatore.

U suprotnom, dobro će Vam doći mali odmor od filozofije u vidu meditacije + meditativnog čitanja iz Svetih spisa.

Program se održava na prvom katu prostorije poznate kao “stari Hrast” — adresa je: dr. Ivana Novaka 38, Čakovec — u subotu 3.11.2012.-e godine s početkom u 18 sati. Ulaz je slobodan, a Vaša donacija je proizvoljna.

Autor
Kategorije Večer vedske kulture

Objavljeno
Komentari Nijedan

Prošlim predavanjem Znanje o Apsolutu zakoračili smo u novu dimenziju Bhagavad-gite…počevši od prvog predavanja u ciklusu Bhagavad-gita koje je održano prije gotovo godinu dana, sve teme koje je Gospodin Šri Krišna diskutirao sa Arđunom, uglavnom spadaju u domenu karma-yoge.

Početak sedmog poglavlja daje nam nagovijestiti da nas očekuje nešto posebno u ovih ‘srednjih’ šest poglavlja koje obrađuju temu bhakti-yoge. Naravno, podrazumijeva se da jesmo ili želimo u svome životu primijeniti nešto od onoga što nam je Svevišnji Gospodin savjetovao da učinimo.

No, bez obzira na to, jedna od najvažnijih instrukcija koju je Šri Krišna dao na samom početku jest ona o važnosti slušanja o Njemu što nam omogućuje da Ga u potpunosti spoznamo!!! Pored toga, čuli smo, na temelju učenja Šrimad Bhagavatama, u čemu se sastoji ta misterija slušanja o transcendentalnim temama koja temeljito čisti naše srce.

Naredno predavanje “Znanje o Apsolutu (2. dio)” otkrit će nam neke nove tajne vezane uz Svevišnjeg Gospodina, te neke koje su vezane uz nas same.

Predavanje će održati Gour-Gadadhara Dasa u utorak, 23.10.2012.-e godine na Sajmištu — A. Schulteissa 19 (Čakovec) s početkom u 19 sati, a ulaz je slobodan.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

Objavljeno
Komentari Nijedan

Imamo posebnog gosta!!!

Veoma smo sretni da ćemo ove nedjelje — 14.10.2012.-e godine moći ugostiti Njegovu Svetost Candramauli Swamija koji nam dolazi is SAD-a (Chicago), a već podulje vrijeme se nalazi na prostorima Hrvatske.

Program će se sastojati od:

  • bhajana — tradicionalne duhovne glazbe
  • predavanja koje će Njegova Svetost Candramauli Swami održati na temu “Materijalni problemi — duhovna rješenja”
  • vegetarijanske zakuske

Ovo je jedna od rijetkih prilika da u Čakovcu imamo gostovanje svetih osoba, pa zato iskoristite priliku čuti o načinima kako rješiti materijalne probleme uz pomoć duhovnih rješenja. To je također izvrsna mogućnost da se ‘naoružamo’ pitanjima kako bismo uništili sumnje koje koče naš duhovni razvoj.

Ulaz na program je — u skladu s vedskom tradicijom — besplatan, a svatko je slobodan pomoći u pokrivanju troškova ovog programa svojom proizvoljnom donacijom koja će biti uručena našem dragom gostu.

Vidimo se u nedjelju, 14.10.2012.-e godine u 17 sati na Sajmištu — A. Schulteissa 19 (Čakovec).

Autor
Kategorije gosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Prošlim predavanjem Dhyana-yoga zavšili smo prvu trećinu Bhagavad-gite odn. prvih šest poglavlja u kojima je prominentna tema karma-yoga.

Šesto poglavlje je dalo malo širi uvod u aštanga-yogu, a Svevišnji Gospodin Šri Krišna je zaključio poglavlje slijedečim riječima:

Onaj tko s velikom vjerom uvijek prebiva u Meni, tko u sebi uvijek misli na Mene i transcendentalno me služi s ljubavlju najprisnije je sjedinjen sa Mnom u yogi i najviši je od svih yogija. To je moje mišljenje. (Bhagavad-gita:6.47)

Naravno, svatko ima pravo na svoje mišljenje, no za one (sretne) duše koje imaju vjeru u Krišnine riječi, Svevišnji Gospodin započinje drugu trećinu odn. sedmo poglavlje Bhagavad-gite znanjem o Apsolutu. Drugim riječima, Arđuna ima priliku čuti kako dostići stanje svjesnosti koje krasi “najvišeg od svih yogija”.

Zajednička tema srednjih šest poglavlja Bhagavad-gita je suština ove vječne mudrosti i poznata je pod terminom bhakti-yoga, pa Vas pozivamo da nam se pridružite u izučavanju “najveće od svih tajni”.

Prvo predavanje koje zadire u sam nektar Bhagavad-gite i nosi naslov “Znanje o Apsolutu” održat će se u utorak 9.10.2012.-e godine na Sajmištu — A. Schulteissa 19 (Čakovec) s početkom u 19 sati.

Predavanje će održati Gour-Gadadhara Dasa, a ulaz je, u skladu s vedskom tradicijom, slobodan.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

← Starije Novije →