Objavljeno
Komentari Nijedan

“Ono što je noć za sva bića vrijeme je buđenja za samoovladanu osobu, a ono što je vrijeme buđenja za sva bića noć je za introspektivnog mudraca.” (Bhagavad-gita-2.69)

S jedne strane, to nas upućuje na činjenicu da se približavamo polovici našeg ciklusa, ali možda još važnije, ulazimo u treće od šest poglavlja koja predstavljaju srž Bhagavad-gite prezentirajući bhakti-yogu kao primarnu temu.

U svakom slučaju, ako početak nove kalendarske godine ne nosi preveliku težinu u Vašem životu, te stoga niste primorani ‘slaviti’ prijelaz iz jedne noći u novi, sasvim obični dan, pozivamo Vas da nam se pridružite u diskutiranju “Najpovjerljivijeg znanja”.

Početak predanja je u 19 sati na starom mjestu — A. Schulteissa 19, Čakovec (na Sajmištu). Predavač je Gour-Gadadhara Dasa, a kako još uvijek nismo obveznici uvođenja fiskalnih blagajni, to znači da je ulaz na program slobodan isto kao i Vaša donacija.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

Objavljeno
Komentari Nijedan

Osmo poglavlje Bhagavad-gite započelo je s važnim pitanjima Arđune, na koja Svevišnji Gospodin daje sažete odgovore. No, jedno važno pitanje zahtijeva više pažnje…Radi se o Arđinoj sumnji kako je moguće za one koje su uključeni u predano služenje Svevišnjeg Gospodina sjećati se Šri Krišne u trenutku smrti?

Šri Krišna je naveo više načina kako je moguće sjećati se Njega, ta kakva dobrobit očekuje one koji to čine. Meditacija na Svevišnjeg Gospodina uz izgovaranje sloga om, odvojenost od osjetila, celibat…i osoba može dosegnuti duhovne planete na kraju života.

No, oni koji predano služe Šri Krišnu dostižu još i više i to na jednostavniji način…

Što je materijalni, a što duhovni svijet? Kada je najbolje vrijeme za napustiti ovaj svijet? Da li je to pod našom kontrolom i trebamo li brinuti o tome?

Dođite u utorak, 18.12.2012.e godine na novo predavanje “Dostizanje Svevišnjeg (2.1. dio)” i saznajte što Bhagavad-gita kaže o toj temi.

Adresa je A. Schulteissa 19, Čakovec (na Sajmištu) s početkom u 19 sati, a predavač je Gour-Gadadhara Dasa.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

Objavljeno
Komentari Nijedan

Diskusija na prošlom predavanju je uzela više vremena nego što je bilo predviđeno, pa smo stoga početak osmog poglavlja Bhagavad-gite odložili za ovo predavanje.

Napomenuli smo u prethodnoj najavi da nas zanima kakva pitanja zaokupljaju Arđunu i saznamo kako je moguće sjećati se Svevišnjeg Gospodina Krišne u svim okolnostima. Naime, Šri Krišna je na kraju sedmog poglavlja ohrabrio svog učenika kako je to moguće učiniti čak i u trenutku smrti koja je ‘stalni pratilac’ vojnika na bojnom polju.

Šri Krišna će, na početku ovog poglavlja, dati odgovore na veoma važna pitanja koja mu postavlja Arđuna, a odgovori na njih omogućuju osobi da na kraju života dostigne Svevišnjeg Gospodina.

Otkrijte o čemu se radi i da li Vam može koristiti za prevladavanje jednog od najvećih strahova koji muče modernog čovjeka…Predavanje se održava u utorak, 4.12.2012.-e godine na Sajmištu — A. Schulteissa 19 (Čakovec) s početkom u 19 sati.

Predavač je Gour-Gadadhara Dasa, a ulaz na predavanje je slobodan kao i Vaša donacija.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

Objavljeno
Komentari Nijedan

Početak je novog mjeseca, prva subota…i to je termin za novi program u sklopu projekta “Večer vedske kulture”.

Kao i obično, očekuje Vas duhova muzika, a za ugodnu atmasferu je zadužen Dharma-vatsalaha Prabhu kojem će se pridružiti njegova standardna ekipa.

Gost-predavač je ovog puta Yugala-kišora Prabhu kojeg već dugo vremena nismo čuli, ali Vam svejedno nećemo otkriti što nam je pripremio za ovaj put.

Ako budemo entuzijastično plesali, na kraju programa očekuju nas neki vegetarijanski specijaliteti vedske i/ili domaće kuhinje.

Kako je tek prije neki dan završio mjesec Kartika, ovo je lijepa prilika da se svi zajedno okupimo i razmijenimo realizacije koje su, nadamo se, obogatile naš duhovni život.

Program se održava u subotu, 1.12.2012.-e godine, s početkom u 18 sati u prostorijama tzv. ‘multimedijalne dvorane’ na prvom katu zgrade poznate kao “stari Hrast”.

Vaša donacija za pokrivanje troškova održavanja ovog programa je proizvoljna, ali Vaš dolazak je obavezan.

Autor
Kategorije Večer vedske kulture

Objavljeno
Komentari Nijedan

Prošlo predavanje dalo nam je uvid u različite kategorije osoba koje se ne žele predati Svevišnjem Gospodinu Šri Krišni. Radi se o ‘uzorcima’ ponašanja koji nas sprečavaju da duhovno napredujemo, te nam znanje o njima može pomoći da otkrijemo te ‘unutarnje demone’.

Puno optimizma mogli smo dobiti kroz diksusiju o četiri vrste osoba koje, na neki način, prilaze Krišni. Iako se ne radi o potpuno čistim motivima, On je veoma milostiv i svejedno ih smatra velikim dušama.

No, također smo mogli čuti tko Mu je najviše drag, što nam daje smjernice kako pravilno napredovati.

Ostaje nam, u sedmom poglavlju, da još prodiskutiramo o onim vrstama osoba koje do sada nisu bile dotaknute i čujemo što Šri Krišna misli o njima…

Nakon toga, vrijeme je da krenemo na osmo poglavlje “Dostizanje Svevišnjeg” Bhagavad-gite, čujemo kakva pitanja zaokupljaju Arđunu i saznamo kako je moguće sjećati se Krišne, te kakav blagoslov očekuje takvu osobu koja je u stanju to činiti.

Kao i do sada, predavanje će se održati na Sajmištu — A. Schulteissa 19 (Čakovec) s početkom u 19 sati, datum predavanja je utorak, 20.11.2012-e godine, a predavač je Gour-Gadadhara Dasa.

Ulaz je besplatan — dođite na zadnje predavanje u ovom mjesecu Kartiku.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

← Starije Novije →