Objavljeno
Komentari Nijedan

Ovaj vikend u naše krajeve nam dolazi veoma draga osoba — Njegova Svetost Candramauli Swami koji će održati 3 programa:

 • Mini ‘turneja’ započinje u petak, 17.5.2013.-e godine programom s početkom u 18 sati u Hare Krišna centru na adresi: Cankarjeva 6, Lendava (Slovenija).
 • Nakon toga slijedi javni program u Varaždinu koji se održava u subotu, 18.-og svibnja 2013.-e godine s početkom u 19 sati u dvorani “Foto Fan” (iznad Podravske banke) — adresa je Trg slobode 2.
  Program se sastoji od:
  • bađana (meditativna glazba)
  • filozofskog predavanja na temu “Vedska kultura / Moderna civilizacija” koje će održati naš gost is SAD-a Njegova Svetost Candramauli Swami i
  • vegetarijanskog domjenka spravljenog od nekih specijaliteta vedske kuhinje
 • turneja završava u Čakovcu, u nedjelju (19.5.2013.-e godine) programom koji započinje u 19 sati u prostorijama bivšeg GK-a (preko puta Pilke) na adresi A. Schulteissa 19.

Ovo je veoma lijepa prilika da iskoristimo sadhu_sangu1 koja je od neprocjenjive vrijednosti za duhovni napredak. Možemo čak reći da bez milosti svete osobe nije niti moguće započeti stvarni duhovni život.

Pored toga, imati ćemo priliku čuti što nam danas nudi drevna vedska kultura u usporedbi s tzv. ‘modernom civilizacijom’ koja nije u mogućnosti zadovoljiti niti najosnovnije čovjekove potrebe…

Ako nas pitate za savjet za koji program da se odlučite, naš odgovor je: “Sva tri!”

Ulaz na program je, kao i obično (u skladu s vedskom tradicijom) besplatan, a svatko je slobodan pomoći u pokrivanju troškova ovih programa svojom proizvoljnom donacijom koja će biti uručena našem dragom gostu propovjedniku.

Organizatori programa su Udruga za duhovnu kulturu “Atmarama” i Udruga Vamana.

1 društvo svete osobe

Autor
Kategorije gosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Kraj jedanaestog poglavlja Bhagavad-gite nam je donio Krišninu formulu kako Ga je moguće dostići.

U dvanaestom poglavlju, Šri Krišna je u potpunosti raščistio dilemu koji put – između impersonalizma i predanog služenja – smatra superiornijim i lakšim za prakticiranje. Sapienti sat!

Nakon toga Svevišnji Gospodin je pojasnio progresivne razine devocije, počevši od najviše, te nam na taj način dao do znanja da na putu predanosti ima mjesta za svakoga.

Preostaje nam da čujemo samo još jednu stvar…i druga trećina Bhagavad-gite čija je centralna tema bhakti-yoga ili predano služenje biti će u potpunosti obrađena.

Ono što nedostaje jest mjerilo koje nam može pomoći otkriti koliko smo daleko/blizu cilja.

Svatko od nas teži tome da stekne privrženost neke drage osobe – roditelja, rođaka, bračnog druga, prijatelja… To je nešto vrlo prirodno. Pored toga, znatiželjni smo i voljni saznati što nas može učiniti takvima odn. želimo znati kakvo ponašanje i/ili odlike će pobuditi privrženost prema nama kod druge drage osobe.

Kakva sreća da je Svevišnji Gospodin Šri Krišna također osoba koja nam u Bhagavad-giti daje jasno do znanja na kakvim odlikama trebamo poraditi ukoliko želimo doći u kategoriju onih koji su “Mi veoma dragi”.

Zato smatramo da slijedeće predavanje “Onaj tko…Mi je veoma drag” ne treba više ‘propagandnih poruka’, pa ćemo stoga samo reći: utorak, 7.5.2013.-e godine s početkom u 19:30 sati na Sajmištu — A. Schulteissa 19 (Čakovec).

Predavač će i ovaj put biti Gour-Gadadhara Dasa.

Ispravka: Predavanje započinje u 19 sati, a ne u 19:30 kao što je prvobitno objavljeno. Ispričavamo se radi moguće zbunjenosti.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

Objavljeno
Komentari Nijedan

Praznik rada je iza nas, a nova subota u mjesecu donosi novi program u sklopu projekta “Večer vedske kulture”.

Ovaj put gost nam dolazi iz susjedne Slovenije, a radi se o Lakšminatha Prabhuu koji je voditelj Hare Krišna centra u Lendavi.

Kada kažemo ‘gost’ mislimo na to da će on održati predavanje u sklopu programa, a inače je gotovo redovito prisutan na našim programima, vrlo često u ulozi svirača mridange.

Na programu će opet pomoći Dharma-vatsalah Prabhu koji je zadužen za vođenje bađana, a naslov predavanja je “Posebna svrha pokreta svjesnosti Krišne”.

O čemu se radi?

Mnoge osobe su čule za Hare Krišna pokret, vrlo često u svezi s dijeljenjem transcendentalne literature i/ili pjevanja svetih imena Svevišnjeg Gospodina koje članovi pokreta vrše u javnosti.

No, postoji i nešto što bismo mogli nazvati ‘posebnom svrhom’ pokreta za svjesnost Krišne koja možda nije toliko očigledna ili mogli bismo reći da čak predstavlja povjerljivu tajnu koja se ponekad krije iza površinske koreografije aktivnosti Hare Krišna pokreta.

Ukoliko Vas zanima da skinete veo s te misterije, pozivamo Vas da nam se pridružite u subotu, 4. svibnja 2013.-e godine u 17 sati u ‘multimedijalnoj dvorani’ na prvom katu zgrade poznate kao “stari Hrast” (dr. Ivana Novaka 38, Čakovec).

Autor
Kategorije Večer vedske kulture

Objavljeno
Komentari Nijedan

Šri Krišna je ispunio sve želje Arđuni — prvo mu je pokazao Svoj kozmički oblik koji je ga je uplašio i uznemirio. Nakon toga, Arđuna je poželio vidjeti četveroruki oblik Višnua, da bi naposlijetku ponovno imao priliku vidjeti svog dragog prijatelja Šri Krišnu u Njegovom izvornom obliku s dvije ruke.

Potom su uslijedile prekrasne molitve Arđune koje imaju snagu da nas dirnu u srce, ali također su veoma poučne dajući nam uputstva kako uspostaviti pravilan odnos sa Svevišnjim Gospodinom. Također smo čuli da je dvoruki oblik Šri Krišne Njegova najpovjerljivija forma koja je vidljiva samo onim posebnim dušama koje su uključene u Njegovo čisto predano služenje.

Šri Krišna nam je također podario posebni dar u vidu ‘formule’ koja definira što je predano služenje pomoću kojeg osoba “može doći k Meni”.

Pred nama je finale suštinskog dijela Bhagavad-gite (7.—12.-o poglavlje) čija je centralna tema bhakti odn. predano služenje.

Naravno, s jedne točke gledišta, to je tema čitave Bhagavad-gite, ali u ovom dijelu, predano služenje je posebno naglašeno i konačno nas dovodi do dvanaestog poglavlja “Predano služenje” što je i naslov narednog predavanja u ciklusu Bhagavad-gita.

Nemojte propustiti slušati što će Šri Krišna reći u završnici druge trećine Bhagavad-gite na temu predanog služenja.

Program se, kao i obično, održava na Sajmištu — A. Schulteissa 19 (Čakovec), u utorak 23.4.2013.-e godine s početkom u 19:30 sati, a ovaj put predavač je Gour-Gadadhara Dasa.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

Objavljeno
Komentari Nijedan

Iako osobno nije bio zainteresiran, Arđuna je zamolio Šri Krišnu da mu pokaže kozmički oblik kako bi svakog od nas spasio od raznoraznih varalica koji se pojavljuju ili će se tek pojaviti s namjerom da nasamare neuke slijedbenike uvjeravajući ih kako su baš oni neka posebna božanska inkarnacija.

Na sreću, Šri Krišna je postavio standard koji nalaže da takva ‘samozvana’ inkarnacija mora biti u stanju pokazati svojim sljedbenicima kozmički oblik.

Prošli put smo diskutirali što je sve Arđuna vidio u tom obliku — počevši od čitavog univerzuma (iako je bio stacioniran na jednom mjestu), cijele svite polubogova, svih mogućih mudraca…

Ono što je veoma važno jest da je Arđuna imao priliku vidjeti budućnost koja je zorno prikazala kako su svi oni vojnici do kojih mu je bilo stalo, zapravo već osuđeni na smrtnu kaznu odn. da njegova odluka da se bori ili ne bori ne može utjecati na njihovu sudbinu.

Bivajući u potpunosti preplavljen vizijom kozmičkog oblika, Arđuna je postao uznemiren i tom stanju uma se raspituje kod Šri Krišne o Njegovom identitetu.

Izjava: “Ja sam vrijeme, razoritelj svijeta!” Arđuni ne ostavlja previše prostora, te mu stoga Šri Krišna savjetuje “…budi samo instrument u Mojim rukama…!”

Što nama preostaje činiti u datoj situaciji?

Možda da pokušamo slijediti primjer Arđune o kojem ćemo imati priliku čuti na predavanju “Arđunine molitve” koje će se održati u utorak 9.4.2013.-e godine s početkom u 19:301 sati na Sajmištu — A. Schulteissa 19 (Čakovec).

Predavač je Gour-Gadadhara Dasa, a ulaz je slobodan.

1 Pomak termina početka predavanja nije posljedica prelaska na ljetno radno vrijeme, već zauzetost prostora u kojem Udruga za duhovnu kulturu “Atmarama” održava svoje programe.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

← Starije Novije →