Objavljeno
Komentari Nijedan

Kao što je prošli put najavljeno na samom predavanju, obaveze predavača nije moguće odložiti, tako da za ovaj tjedan najavljujemo odmor od redovitog programa u sklopu projekta “Krema vedske mudrosti”, no, drago nam je čuti da postoji inicijativa za neformalno okupljanje bhakta, pa se možemo nadati da će se nešto poraditi i na domaćoj zadaći — to bi zaista bilo prikladno obzirom na nedavni početak školske godine.

Za one među Vama koji nisu toliko redoviti na našim programima, ukoliko ste planirali doći ovaj tjedan, ponovimo da ovog tjedna, u četvrtak, 7.9.2017.-e godine nema našeg redovitog programa!!

Kakve će okolnosti biti u narednom terminu još ne znamo, ne biti ćete pravodobno obaviješteni.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Sve što bismo mogli reći u najavi za naredni program koji se održava u četvrtak, 24.8.2017-e godine u standardnom terminu s početkom u 19 sati na uobičajenom mjestu, napisali smo u prošloj objavi…

Ono što je u ovom trenutku novost je da Vaš predavač ima ‘slobodan dan’, te je stoga u stanju održati predavanje što, najvjerojatnije neće biti moguće u narednom terminu1, no o svemu ćemo Vas obavijestiti na vrijeme.

Do tada, pripremimo se za “Arjuna uvaca (nastavak)” i (malo) promislimo kakve to sve veze ima s nama samima.

1 Naredni termin pada u četvrtak, 7.-og rujna 2017.-e.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Nastavljamo skupnim1 studiranjem Šrimad Bhagavatama, pa je stoga na redu novo predavanje u sklopu ciklusa “Krema vedske mudrosti” koje se održava u četvrtak, 10.8.2017.-e godine na našem uobičajenom mjestu, u već dobro poznato vrijeme.

Pred nama je novo/staro2 poglavlje gdje ćemo čuti imati priliku slušati nektar s usana Gospodinovog čistog bhakte…Naime, Arđuna će se prisjećati vrlo intimnih trenutaka svoga života u kojima je bio svjedokom iznimne milosti koju mu je podario njegov bliski prijatelj Šri Krišna, odn. sam Svevišnji Gospodin.

Za one koji nisu ljubitelji duhovnih tema odn. duhovne literature vjerojatno nema koristi objašnjavati važnost diskutiranja takve teme, dok pravim zaljubljenicima Bhagavata Purane ne treba nikakva dodatna pozivnica.

Vidimo se na predavanju “Arjuna uvaca”.

1 Prethodni termin predavanja je bio otkazan uz obaveznu domaću zadaću koju je svatko, nadamo se, ispunio samostalnim radom odn. studiranjem, a sada je pred nama opet prilika uživati u grupnoj diskusiji u društvu bhakta.

2 U skladu s prethodnom fusnotom, nadamo se da je svatko učinio određeni napor po pitanju domaće zadaće.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Radi osobne spriječenosti, nažalost, moram otkazati naredni program u sklopu projekta “Krema vedske mudrosti” koji se trebao održati u četvrtak, 27.7.2017.-e s početkom u 19 sati…

Nakon što smo prodiskutirali četrnaesto poglavlje Prvog pjevanja Šrimad Bhagavatama (“Odlazak Gospodina Krišne”), u nastavku je bilo planirano da započenemo studirati slijedeće poglavlje, tako da za sve Vas koji na neki način sudjelujete u našem izučavanju Bhagavata-purane, a da ne bismo (previše) žalili radi propuštena programa, predlažem domaću zadaću: uzmite knjigu u ruke i započnite s čitanjem petnaestog poglavlja i pokušajte proći prvih dvadesetak stihova u kojima slušamo Arđuninu refleksiju na temu milosti podarene mu sa strane samog Svevišnjeg Gospodina Šri Krišne.

Na taj način. bit ćemo spremniji za diskusiju u narednom terminu, a za sve Vas koji niste u mogućnosti biti uživo s nama, budite slobodni kontaktirati nas dijeleći s name spoznaje nastale tijekom čitanja/proučavanja gore spomenutih stihova.

Sa svoje strane obećajem da ću osobno odgovoriti na svaku poruku.

Vaš sluga,
Gour-Gadadhara Dasa

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Nekoliko prošlih predavanja diskutirali smo kako je kralj Judištir zamijetio dolazak doba Kali posmatrajući različite tendencije koje su postale prilično vidljive kako prema ponašanju Majke Prirode, a posebice kroz interakcije među ljudima.

Naposlijetku, Judištir je imao priliku vidjeti u kakvom se stanju iz Dvarake vratio njegov dragi brat Arđuna…i, pomno ga ispitavši, došao je do nedvojbenog zaključka[1.] što je “Korjenski uzrok Arđunine potištenosti”.

Naravno, kao i uvijek — sve to ima, dakako, mnoge poveznice s našim životima, pa je pred nama lijepa prilika detaljno istražiti sebe odn. prodrijeti u moguće uzroke vlastita nezadovoljstva, te poučeni primjerom Šrimad Bhagavatama, riješiti svoje egzistencijalne probleme jednom za svagda.

Novi program u ciklusu “Krema vedske mudrosti” održava se u četvrtak, 13.7.2017.-e godine s početkom u 19 sati na ustaljenom mjestu: prvi kat “Starog Hrasta”, Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

1 Nakon što je strpljivo ispitivao Arđunu i pri tome eliminirao mnoge moguće uzroke njegove potištenosti.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

← Starije Novije →