Objavljeno
Komentari Nijedan

U gradu je festivalsko raspoloženje, a Udruga za duhovnu kulturu “Atmarama” priprema ozbiljan program.

Naime, u goste nam stiže dragi Bhavada Prabhu koji je već jednom bio u ulozi glavnog gosta.

Ovog puta će se možda pojaviti i s pojačanjem, ali zasigurno tema je više nego li ozbiljna…

Dok se materijalna energija na sve načine trudi da protratimo svoje slobodno vrijeme, posebice tijekom sezone godišnjih odmora, na kojekakve “ljetne šeme”, istinski spiritualisti se, naprotiv, trude na najbolji način iskoristiti mogućnost za slušanje o slavama Svevišnjeg Gospodina Šri Krišne i Njegovih bhakta.

Mislim da nema potrebe previše govoriti o entuzijazmu Bhavade Prabhua kada su u pitanju bhađani i/ili kirtan, pa stoga nemojte propustiti pravo ‘ljetno osvježenje’.

Uz duhovnu muziku, ponudit ćemo Vam neke preparacije spravljene i s ljubavlju ponuđene Šri Krišni.

Imat ćemo, kao i obično, filozofski dio koji će biti ispunjen predavanjem na temu “Utjeha srcu u teškim vremenima” !!!

Ne treba biti veliki filozof, pa primijetiti da situacija u kojoj trenutno živimo nije nimalo blistava. Štoviše, bez obzira što nam tzv. lideri obećavaju, ne trebamo pasti u iskušenje pa da budemo lakovjerni i/ili naivni. Svaki pokušaj napretka koji se ne temelji na duhovnim načelima, unaprijed je osuđen na propast i ne mari za prognoze kojekavih (ekonomskih) analitičara.

Poslušajmo stoga otvorenog srca što je to što nam zaista može pomoći…

Program se održava u prostorijama tzv. ‘multimedijalne dvorane’ na prvom katu zgrade poznate kao “stari Hrast” u subotu, 3.8.2013.-e godine s početkom u 17 sati.

Ne znam što planirate, ali autor ove najave zna kako će i gdje provesti naredno subotno popodne.

Autor
Kategorije Večer vedske kulture

Objavljeno
Komentari Nijedan

Izgleda da nas vrućine još neće napustiti neko vrijeme, ali puno važnije pitanje jest kada će nas ‘napustiti’ utjecaj tzv. guna odn. odlika materijalne prirode.

Jedno od značenja riječi guna na sanskritu jest ‘konopac’ i ti ‘konopci’ nas — stanovnike duhovnog svijeta — drže čvrsto zarobljene u ovom materijalnom svijetu.

Najzanimljiva stvar jest da mi uglavnom uopće to niti ne primjećujemo i pritom pjevušimo pjesmice o nekoj tzv. ‘ slobodi’ i tome slično. Kakva je moć iluzije?!

Srećom po nas, ukoliko smo dovoljno mudri i inteligentni da to prepoznamo, Svevišnji Gospodin Šri Krišna ostavio nam je Bhagavad-gitu odn. znanje koje nam može pomoći da razumijemo kako dobrovoljno pristajemo biti svezani, no dano nam je i znanje kako se osloboditi tih ‘okova’.

U 14.-om poglavlju Bhagavad-gite, Šri Krišna nam daje uvid kako postajemo uvjetovani i detaljnu analizu kako svaka od te tri gune odn. odlike materijalne prirode djeluje, te kakva je njihova uloga u procesu ‘zarobljavanja’.

Skidajući veo s te misterije, Šri Krišna je odškrinuo vrate slobode za svakog iskrenog tragaoca…

To je nešto uistinu vrijedno, pa Vas iskreno pozivamo da nadvladate slabost vrućinu i dođete u utorak, 30.7.2013.-e godine na predavanje “Tri odlike materijalne prirode” koje će se održati s početkom u 19 sati u prostorijama bivšeg GK-a (preko puta Pilke) na adresi A. Schulteissa 19 (Čakovec).

Predavač je Gour-Gadadhara Dasa, a radi posebnih vremenskih (ne)prilika, ovaj put ne naplaćujemo ulaz na program.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

Objavljeno
Komentari Nijedan

Nadamo se da nam je diskusija na prošlom predavanju “otvorila oči” odn. da smo, barem u maloj mjeri, dožvijeli promjenu paradigme — shvatili što je neznanje koje se danas, uglavnom, prodaje pod znanjem, a zapravo nas samo “zapliće u interakciju 24 elementa”.

Razumijevanje procesa znanja omogućuje da nam da taj proces i započnemo primjenjivati u svom (duhovnom) životu.

Netko se može priupitati kako da znamo da li stječemo pravo znanje? Što je ‘lakmus test’ stvarnog znanja?

Na ova i slična pitanja Šri Krišna daje odgovor u drugoj polovici trinaestog poglavlja Bhagavad-gite…

Kao prvo, još nismo čuli odgovor na Arđunino pitanje “Što je predmet znanja?”, pa Svevišnji Gospodin ima malu dopunu na prva dva Arđunina pitanja.

Nadalje, ako budemo dovoljno pažljivi i usredsređeni, stići ćemo i do ‘krune’ koja će dati odgovor na pitanje kakva je Vizija realnosti osobe koja prakticira Proces znanja u skladu s učenjima Bhagavad-gite koja predstavlja vrhunac vedske mudrosti.

Stoga, ako si iz bilo kojeg razloga ne možete priuštiti odlazak na neku užarenu plažu gdje pokušavate pronaći komadić hlada i/ili tražite osvježenje u moru, a imate malo slobodnog vremena, Udruga za duhovnu kulturu “Atmarama” Vas poziva na predavanje “Vizija realnosti” koje se održava u utorak, 16.7.2013.-e godine u prostorijama bivšeg GK-a (preko puta Pilke) na adresi A. Schulteissa 19 (Čakovec) s početkom u 19 sati.

Još uvijek postoje vrijedne stvari koje ne koštaju mnogo — ulaz na program je besplatan… , a predavanje će održati Gour-Gadadhara Dasa.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

Objavljeno
Komentari Nijedan

Udruga za duhovnu kulturu “Atmarama” ne pomišlja na godišnji odmor. Nastavljamo s ciklusom programa u sklopu projekta “Večer vedske kulture”…

Pjevanje Svetih Imena Gospodina je preporučeni proces samospoznaje za ovo doba, pa stoga nećemo iznevjeriti tradiciju naših programa, te će program započeti duhovnom glazbom pod vodstvom Dharma-vatsalah Prabhua.

To je dobra prilika da se uzdignemo s tjelesne razine i nadvladamo vrućinu koja nas može očekivati na programu. No, nakon bhađana, za ovaj put Gour-Gadadhara Dasa je spremio malo iznenađenje.

Naime, nakon kratkog (filozofskog uvoda), očekuje nas video projekcija kojom želimo potaknuti sve posjetioce na malo razmišljanja, a nadamo se, da ćemo uspjeti i napraviti malu tribinu na temu “(ne)Zahvalnost”, posebice u kontekstu duhovne prakse.

Iskreno Vas pozivamo da nam se pridružite u što većem broju, povedite sa sobom svoje prijatelje, rodbinu…jer bez Vašeg prisustva ne možemo realizirati ovaj zanimljivi program.

Da ne zaboravimo, sve se odigrava u ‘multimedijalnoj dvorani’ zgrade poznate kao “stari Hrast”, dr. Ivana Novaka 38, Čakovec, u subotu 6.7.2013.-e godine s početkom u 17 sati.

Ulaz na tribinu je besplatan, a za sve (aktivne) sudionike u diskusiji podijelit ćemo i nešto Gospodinove milosti u obliku prasadama.

Autor
Kategorije Večer vedske kulture

Objavljeno
Komentari Nijedan

Na prošlom predavanju započeli smo diskutirati odgovor na jedno od Arđuninih pitanja koga zanima što je znanje odn. proces znanja. U ovom drugom dijelu pokušati ćemo prihvatiti Krišninu definiciju znanja koja, zasigurno, nikoga ne može ostaviti ravnodušnim…

O čemu se radi?

Da bismo shvatili što se tu krije, ključ razumijevanja leži u tzv. “promjeni paradigme” koja za mnoge osobe jednostavno predstavlja nepromostivu prepreku.

Živimo u vremenu koje odlikuje mnoštvo informacija slobodno raspoloživih putem Interneta. Čini nam se da ne postoji išta što ne bismo mogli pronaći odn. naučiti ukoliko upregnemo svoj preglednik ili tzv. ‘browser’ i malo proguglamo.

No, za divno čudo, Šri Krišna nema tu kategoriju u Svojoj definiciji znanja, već, naprotiv, proglašava da je to zapravo neznanje.

Šrila Prabhupada na početku komentara na odgovarajuće stihove iz Bhagavad-gite (13.8—12) daje lucidno objašnjenje koje nije lako ‘probaviti’. Naime, on objašnjava da proces znanja ne uključuje “interakciju 24 elementa”, već znanje zapravo znači naučiti “način kako se iskobeljati iz zapletenosti tim elementima” !!!

Ako samo malo promislimo o gornjoj izjavi, neće nam trebati puno vremena da shvatimo da počevši od osnovnih škola, preko srednjo-školskog obrazovanja i/ili gimnazija s mnoštvom predmeta, pa sve do visoko-školskog obrazovanja uključujući i postdiplomske studije — sve to uključuje samo različito ‘znanje’ o tome kako funkcionira interakcija materijalnih elemenata u svrhu kako bismo ih mogli (bolje) iskoristiti za svoje osjetilno uživanje.

Nižim životnim vrstama poput životinja nije potrebno Guglati za ostvarenje osnovnih životnih potreba — jedenja, spavanja, branjenja, razmnožavanja — kako nas uče vedski spisi.

Upravo suprotno, analiza života modernog čovjeka pokazuje da nismo sposobni nositi se s tolikom količinom informacija koja ostaje ‘neprobavljena’ u našim umovima, život nam postaje ovisan o toliko mnogo naprava/uređaja/strojeva i umjesto da naša egzistencija bude u duhu “jednostavno življenje — visoko razmišljanje!”, mi smo stvorili sve samo ne to.

Ne, ulazak u EU neće učiniti niti najmanji mogući pomak u pravom smjeru, jer još uvijek ostajemo zapleteni u domeni “interakcije 24 elementa” koji su, možda, samo malo finije upakirani.

Da bismo se pomakli, moramo dobiti znanje od nekog tko ga uistinu posjeduje!

Naravno, bez ikakvih pretenzija da smo mi osobno u toj kategoriji, želimo Vas samo pozvati da poslušate mudrost Svevišnjeg Gospodina Šri Krišne uz prekrasne komentare A.C. Bhaktivedanta Swami Šrila Prabhupade i na svojoj koži osjetite što znači pravo znanje…jer “nikada nije prekasno!”

Predavanje “Proces znanja (2. dio)” održava se u utorak, 2.7.2013.-e godine s početkom u 19 sati u prostorijama bivšeg GK-a (preko puta Pilke) na adresi A. Schulteissa 19 (Čakovec), a predavač je Gour-Gadadhara Dasa.

Najbolje stvari u životu jednostavno nemaju cijenu — ulaz na program je besplatan — stoga Vama prepuštamo da sami odredite koliko vrijedi znanje.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

← Starije Novije →