Objavljeno
Komentari Nijedan

Početak mjeseca, odn. prva subota u mjesecu znači da je vrijeme za novi program u sklopu projekta “Večer vedske kulture”. S nama je opet Bhavada Prabhu koji sa sobom uvijek donese neku utjehu.

Mislimo da nema smisla da ga više stavljamo u kategoriju ‘gosti’ jer je često u našim krajevima, bez obzira da li u ‘glavnoj’ ili ‘sporednoj ulozi’.

Ovaj put se nadamo da dolazi s pojačanjem kako bi nas inspirirao jednom od najvažnijih stvari koju si može poželjeti svaki ‘duhovnjak’. Radi se, naravno, o duhovnoj zajednici izgrađenoj na zdravim temeljima.

U samoj Bhagavad-giti Svevišnji Gospodin progovara o varnašrama dharmi kao temelju na kojem bi trebala funkcionirati duhovna zajednica. Štoviše, možemo reći da čitava vedska kultura upravo daje naglasak na izgradnju duhovne zajednice koju krase istinski odnosi među svim njenim članovima koji se temelje na ljubavi, privrženosti i međusobnom služenju imajući pri tome zadovoljstvo Šri Krišne u prvom planu.

Drugim riječima, veoma ozbiljna i zahvalna tema za slušanje, pa stoga s nestrpljenjem očekujemo dolazak Bhavade Prabhua i njegove pratnje u grad Čakovec.

Ukoliko još ne znate, ovo je prekrasna prilika da se upoznate i s njegovim ekstatičnim bhajanima koji uvijek dopiru iz srca.

Sve se to odvija prostorijama tzv. ‘multimedijalne dvorane’ na prvom katu zgrade poznate kao “stari Hrast” u subotu, 7.12.2013.-e godine s početkom u 17 sati.

Nemojte se brinuti — nećete ostati gladni, a cijena je: “Prava prilika!”

Autor
Kategorije Večer vedske kulture

Objavljeno
Komentari Nijedan

Prije nešto više od dvije godine započeli smo ciklus predavanja na temu Bhagavad-gite, ne znajući kakav je put pred nama i koliko će nam otprilike vremena trebati da ustrajemo kako bismo zaokružili naše skromno studiranje.

plakat za predavanje "Savršenstvo odricanja (1. i 2. dio)", Čakovec, 3. i 17.12.2013.

Narednim predavanjem “Savršenstvo odricanja” ulazimo u posljednje poglavlje Bhagavad-gite i nakon još, nadamo se, nekoliko predavanja doći ćemo do neumitnog kraja i svojevrsnog rastanka s Bhagavad-gitom i njenim glavnim junacima – Svevišnjom Božanskom Osobom Šri Krišnom, te Njegovim dragim prijateljem, odn. učenikom, Arđunom.

Naravno, Bhagavad-gita vječno živi u srcima onih koji se njome nadahnjuju, a uskoro, točnije 12.12.2013.-e godine imati ćemo priliku proslaviti još jednu godišnjicu dana kada je Gita izgovorena na bojnom bolju Kurukšetre prije više od pet tisuća godina. To će biti još jedna prilika za one koji slijede zavjet ‘dva stiha dnevno’1 da se upuste u još jedno svakodnevno druženje s Bhagavad-gitom.

Još uvijek nismo 100% sigurni što ćemo odabrati za nastavak2 ciklusa predavanja, pa je stoga bolje da se za ovaj put vratimo na našu temu.

Na prošlom predavanju završavajući 17.-o poglavlje, naglasili smo da ono na neki način predstavlja kraj Bhagavad-gite, pa je zato posljednje poglavlje sažetak svih učenja koja su do sada predstavljena.

Zato, nemojte propustiti grand finale Bhagavad-gite i dođite u utorak, 3.12.2013.-e godine u 19 sati u prostorije bivšeg GK (preko puta Pilke) na adresu A. Schulteissa 19 na predavanje “Savršenstvo odricanja”.

Kako do sada nismo narušili našu tradiciju, to nećemo učiniti niti ovaj put – ulaz na predavanje je slobodan odn. proizvoljna donacija, a predavač je Gour-Gadadhara Dasa.

1 Naime, ukoliko pratimo ritam da svaki dan pročitamo u potpunosti dva stiha Bhagavad-gite, uključujući stih na sanskritu, prijevod riječ-po-riječ, prijevod stiha, te komentar Šrila Prabhupade, to znači da ćemo kroz čitavu godinu slijeđenja takvog ‘zavjeta’, od dana kada je Bhagavad-gita izgovorena, imati priliku u potpunosti pročitati čitavu knjigu!!!

2 Ukoliko imate neku ideju što bi moglo biti zanimljivo, slobodno nas kontaktirajte.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

Objavljeno
Komentari Nijedan

Mjesec Kartik je netom završio i nadamo se da je svatko iskoristio svoju priliku za odgovarajući duhovni napredak. Naša Udruga je, između ostalog, organizirala dolazak Gauranga-sundare Prabhua koji nas je posjetio sa svojom suprugom Ramani Devi Dasi, te smo imali priliku prisustvovati prekrasnoj promociji knjige “Prema Vilasa”.

No, kao i u ‘običnom’ životu, nema previše vremena živjeti na staroj slavi, pa stoga moramo ići naprijed.

Ovaj put, pred nama je drugo predavanje u ciklusu Bhagavad-gita koje se bavi tematikom sedamnaestog poglavlja pod nazivom “Vrste vjere”.

Prvo predavanje nam je dalo uvid u jednu vrlo važnu spoznaju:

“Odlika materijalne prirode pod čijom se kontrolom nalazimo, definira vrstu vjere koju posjedujemo!”

Zahvaljujući tom znanju možemo razumjeti odakle dolazi raznolikost u ovom svijetu…neke stvari, poput vrsta hrane, načina vršenja žrtvovanja i strogosti…smo spomenuli prošli put.

Predavanje “Vrste vjere (2. dio)” koje će Gour-Gadadhara Dasa održati s početkom u 19 sati u prostorijama bivšeg GK (preko puta Pilke) na adresi A. Schulteissa 19 uvest će nas u nastavak diskusije. Pored toga, možemo reći da sedamnaestim poglavljem, na neki način, završava Bhagavad-gita, pa zato nemojte propustiti predavanje u utorak, 19.11.2013.-e godine.

Niti ovog puta Vas, nadamo se, nećemo neugodno iznenaditi — naime, cijena ulaznice je još uvijek nepromijenjena, a možda Vas čeka i sitno iznenađenje.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

Objavljeno
Komentari Nijedan

Završili smo diskusiju šesnaestog poglavlja Bhagavad-gite u kojem smo diskutirali o božanskim i demonskim odlikama. Zaključak čitave diskusije je bio da osnovni odn. jedini kriterij koji razlučuje te dvije kategorije jest (ne)slijeđenje uputstava svetih spisa poput Bhagavad-gite…

Sada je na redu sedamnaesto poglavlja u kojem će Šri Krišna objasniti kako utjecaj triju guna materijalne prirode određuje u što/koga osoba polaže svoju vjeru.

Osim toga, čuti ćemo mnoge druge detalje o klasifikaciji različitih stvari poput hrane, žrtvovanja, strogosti, milostinje itd. u skladu s vezujućim silama materijalne prirode.

Predavanje “Vrste vjere” će održati Gour-Gadadhara Dasa u utorak, 5.11.2013.-e godine s početkom u 19 sati u prostorijama bivšeg GK (preko puta Pilke) na adresi A. Schulteissa 19.

Ulaz na program je još uvijek besplatan, a vaša je donacija proizvoljna.

Srdačno Vas pozivamo na još jedno druženje u toku mjeseca Kartika.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

Objavljeno
Komentari Nijedan

Prošli program u sklopu projekta “Večer vedske kulture” imao je za cilj malo nas pobliže upoznati s veličanstvenošću mjeseca Kartika — najpovoljnijeg razdoblja u toku čitave godine za prakticiranje duhovnog života…

Naredni program se održava tijekom mjeseca Kartika i za ovaj put imamo zaista posebni sadržaj — u goste nam iz Rijeke stiže Gauranga-sundara Prabhu sa svojom suprugom mataji Ramani Devi Dasi. Dugogodišnji bhakta, te autor više knjiga, Gauranga-sundara Prabhu je također poznat kao prevodilac djela vaišnavske literature na hrvatski jezik.

Na programu koji se održava u subotu, 2.11.2013-e godine s početkom u 17 sati, imati ćemo posebnu priliku da nam bude predstavljeno hrvatsko izdanje knjige “Prema Vilasa”!!!

Autor izvorne knjige je učenik Jahnava Mate (supruga Nityananande Prabhua) poznat po imenu Nityananda Dasa i opisuje živote vaišnavskih acarya poput Šrinivasa Acarye, Narottama dasa Thakure, te Šyamananda Prabhua.

Više o samoj knjizi, naravno, iz usta samog prevodioca.

Gauranga-sundara Prabhu će također biti zadužen za podizanje naše svjesnosti na transcendentalnu razinu uz pomoć duhovne glazbe odn. bhađana…a neće izostati niti prasadam.

Sve se odigrava u prostoriji tzv. ‘multimedijalne dvorane’ na prvom katu zgrade poznate kao “stari Hrast”, dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Napomenimo, da imamo priliku družiti se s našim gostima i narednog dana kada će Gauranga-sundara Prabhu biti gost na nedjeljnom programu u Hare Krišna centru na adresi: Cankarjeva 6, Lendava (Slovenija) s početkom u 17 sati.

Ulaz na oba programa je besplatan, no rado ćemo prihvatiti Vašu prozvoljnu donaciju namijenjenu našem dragom gostu propovjedniku.

Autor
Kategorije Večer vedske kulture

← Starije Novije →