Objavljeno
Komentari Nijedan

Nakon privremene promjene lokacije, vraćamo se u naš stari prostor — prostorije bivšeg GK (preko puta Pilke) na adresi A. Schulteissa 19 gdje će se u utorak, 14.1.2014.-e s početkom u 19 sati održati naredno predavanje “Čisto predano služenje” u ciklusu Bhagavad-gita.

Pošto smo do sada ostali vjerni “našoj tradiciji”, nema razloga da išta mijenjamo, pa će zato i ovaj put predavanje održati Gour-Gadadhara Dasa, a cijenu ulaznice određujete Vi sami — Vašom proizvoljnom donacijom.

Prema tome kako sada stvari stoje, ovo će biti predzadnje predavanje u ciklusu koji je započeo još daleke 2011.-e godine. Kako smo pri samom kraju učenja Bhagavad-gite, razumno je očekivati da će nam Svevišnji Gospodin Šri Krišna predstaviti nešto što ćemo “zapamtiti zauvijek”.

Diskusija od prošli put nam je dala još jedan uvid u našu uvjetovanost trima gunama materijalne prirode koja je temelj podjele propisanih dužnosti u skladu s našom varnom odn. zanimanjem. Imali smo i domaću zadaću koju ćemo ovaj put i provjeriti.

No, siguran sam da će nas Krišnine riječi “izuti iz cipela” i da ćemo biti dovoljno inteligentni da razumijemo jasnu poruku Bhagavad-gite i prigrlimo jedini inteligentni put1 koji nam se nameće kao rješenje svih naših prošlih, sadašnjih, te budućih životnih problema.

U svakom slučaju, vrijedi doći, čuti i pokušati…

1 To je i praktični savjet, jer ćemo po završetku našeg studiranja Bhagavad-gite krenuti korak dalje, odn. “stepenicu više” započinjanjem novog ciklusa.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

Objavljeno
Komentari Nijedan

Ne znamo da li ste slijedili naše upute glede možebitne proslave Nove Godine, no moramo Vam priznati da je nama bilo veoma lijepo — vrlo ugodna atmosfera, društvo finih bhakta, veoma ukusan prasadam

No, idemo dalje, pred nama je prvi vikend u mjesecu i termin za našu tradicionalnu Večer vedske kulture. Ovaj put s Vama će biti staro društvo – Dharma-vatsalah Prabhu zadužen za bhađane kojem će se, nadamo se, pridružiti ‘stara ekipa’ – bhaktine Margarita i Tea, bhakta Zoran, te Gour-Gadadhara Dasa koji je zadužen za (filozofsko) predavanje.

Pošto smo na početku (kalendarske) godine, bilo bi zgodno čuti nešto poučno i praktično što bismo mogli (vrlo) brzo pretočiti u praktični život, te biti obogaćeni vrijednim realizacijama. U narodu se za to katkad koristi krilatica: “Po jutru se dan poznaje!”

To je, kako smo saznali iz dobro obaviještenih izvora, i namjera samog autora predavanja, ali i on je još uvijek “u procesu”, pa Vam za sada možemo otkriti samo naslov predavanja — “Jedan ulaz – dva izlaza”.

Netko bi mogao primijetiti da zvuči kao naslov za zadaćnicu (vjerojatno iz hrvatskog jezika), ali, budite uvjereni u pozadini svega se (ipak) krije filozofija.

Za sve Vas koji vrijedno čitate najave za naše programe, moramo Vas razveseliti da ovaj put imate privilegiju razmišljati čitave noći o tome što se krije iza naslova predavanja kako biste ipak, koliko-toliko, bili spremni dati odgovor na pitanje koje će autor predavanja postaviti na samom početku istoga.

Naravno, to nije sve…kao i uvijek imati ćete priliku kušati neke vegetarijanske specijalitete odn. prasadam, a sve to dolazi u prilično ‘lakom pakiranju’ – ulaz je slobodan, donacija je proizvoljna, a aktivno sudjelovanje na programu (na bilo koji način) je poželjno.

Započnite godinu čineći nešto za sebe, a nemojte zaboraviti niti svoje (najdraže) prijatelje, rođake i znance…pa ih zato povedite na Večer vedske kulture koja se održava u subotu, 4.1.2014.-e godine s početkom u 17 sati u prostorijama tzv. ‘multimedijalne dvorane’ na prvom katu zgrade poznate kao “stari Hrast” na adresi dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Autor
Kategorije Večer vedske kulture

Objavljeno
Komentari Nijedan

Kalendar je ove godine namjestio da se stalni termin seminara Bhagavad-gite podudara s dočekom Nove Godine.

Iako osobe koje prakticiraju duhovni život nemaju previše razloga slaviti prijelaz iz mjeseca prosinca u siječanj, odn. kraj jedne kalendarske godine i početak nove, ipak, za one koji su naučeni da krajem godine potroše više nego što je uobičajeno i koji žele nešto drugačije za dobar odn. sretan početak godine, imamo dobru/sretnu vijest.

Naime, ovaj put imat ćete priliku iskusiti nešto novo, a pri tome nećete morati potrošiti puno novaca, niti morate brinuti za svoju garderobu.

Kako ne bismo prekinuli naš neprekinuti niz predavanja na temu Bhagavad-gite, u utorak 31.12.2013.-e godine održat ćemo predavanje “Tri gune i propisane dužnosti” kojim nastavljamo diskutirati teme posljednjeg odn. osamnaestog poglavlja.

No, ovaj put program će se održati u Prelogu kod naše domaćice – Lila-vilase – na adresi Vinka Žganca 28.1

[1] molimo Vas da unaprijed najavite Vaš dolazak na telefon 095 852 82 56 kako bi se domaćini mogli prikladno pripremiti

Potruditi ćemo se da predavanje ne bude previše ‘teško’, pa ćemo stoga nastaviti s radionicom od prošli put koja će biti nadopunjena vrlo značajnim uputstvima Svevišnjeg Gospodine Šri Krišne o tome kako Ga možemo obožavati odn. služiti jednostavnim vršenjem svojih propisanih dužnosti.

U svakom slučaju, nešto što bi bilo lijepo pokušati staviti u praksu od samog početka godine.

Nadamo se da će izneseno znanje također biti korisno da nam pomogne u pronalaženju naše prave prirode odn. razumijevanja propisanih dužnosti koje su dovoljne da nas učine savršenim u obožavanju Šri Krišne!!

Za sve Vas koji iz bilo kojeg razloga niste u mogućnosti biti s nama na ispraćaju Stare Godine, želimo Vam uspješnu i sretnu Novu 2014.-u Godinu.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

Objavljeno
Komentari Nijedan

…novim predavanjima koje je brižni bh. Mario pripremio koristeći vrhunsku tehnologiju i top-brand računalo.

No, kao što vjerojatno već znate, to nije dovoljno da bi se audio zapisi predavanja našli i na Internetu.

Webmaster je, kao i uvijek prilično zauzet1, ali, eto, ipak, prije kraja kalendarske godine i što je još važnije, prije samog kraja ciklusa predavanja na temu Bhagavad-gite, svi Vi koji nemate priliku biti u našem fizičkom društvu i pratiti predavanja ‘uživo’, a znamo da ste s nama u Vašoj meditaciji, prihvatite nadopunu naše audio arhive kao mali i skromni poklon sa strane naše Udruge za nadolazeće blagdane.

Ukoliko, kojim slučajem, na današnji dan slavite rođendan, neka nova2 predavanja dodana u arhivu, budu naša iskrena čestitka kojom Vam želimo sve najbolje u nadi da nalazite neko duhovno zadovoljstvo u skromnom pokušaju predstavljanja Šrile Prabhupadove “Bhagavad-gite kakva jest”.	

Vaši sluge,
iz Udruge za duhovnu kulturu “Atmarama”

1 Ahh, ti dosadni i izlizani izgovori

2 dodano je predavanje na nastavak 14.-og poglavlja, te sva ostala predavanja koja pokrivaju poglavlja 15-17.

Autor
Kategorije novosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Jedna od najvažnijih stvari koja nam je mogla ostati s prošlog predavanja je tzv. “‘čarobna formula uspjeha” koju nam je dao Svevišnji Gospodin Šri Krišna kako bi nam pomogao u našim nastojanjima da dođemo do uspjeha u svim aktivnostima kojima se bavimo.

plakat za predavanje "Savršenstvo odricanja (1. i 2. dio)", Čakovec, 3. i 17.12.2013.

Ponovno smo dobili vrlo jasan ‘podsjetnik’ što to zapravo znači biti uistinu odvojen odn.da li to podrazumijeva odvojenost od aktivnosti ili odvojenost od plodova rezultata nastalih našim djelovanjem.

Svatko od nas tko pokušava izbjeći vršenje svojih propisanih dužnosti uz pomoć aduta zvanog ‘duhovni život’, ‘samospoznaja’ i sl. sigurno je ostao razočaran jer je Šri Krišna, koristeći argument Vedanta-sutre, vrlo direktno pojasnio da poznavalac “čarobne formule uspjeha” odn. ona osoba koja vrši svoje propisane dužnosti vođena uputama Nad-duše ne biva utjecana reakcijama svojih aktivnosti.

Drugim riječima: “Dragi moj Arđuna, ne moraš se brinuti da ćeš svojim učešćem u borbi biti žrtva bilo kakvih griješnih posljedica kojih si se toliko bojao na početku Bhagavad-gite!!”

Kako se bližimo kraju našeg studiranja Bhagavad-gite, postojala je ideja da nakon okončanja ovog posljednjeg poglavlja, napravimo mali sažetak (u nekoliko predavanja) gdje bismo prošli kroz sva najvažnija učenja Bhagavad-gite.

No, autor ovog teksta odn. predavač na seminaru je objasnio da osamnaesto poglavlje predstavlja sažetu studiju čitavog teksta, pa, stoga, nakon završetka ovog seminara, moći ćemo krenuti na nešto “novo” odnosno staro.

Do tada, čeka nas još malo posla, a prva stvar koja je pred nama je kratka studija tri gune materijalne prirode u namjeri da nam pomogne pronaći “svoje mjesto pod suncem” odn. da nam donese spoznaju da naša točka viđenja realnosti možda i nije sve u svemu. Drugim riječima, pokušaj da razumijemo “da smo onakvi kakvi jesmo” samo iz razloga “što smo uvjetovani onako kako jesmo”.

O čemu se zapravo radi možete saznati u utorak, 17.12.2013.-e godine u 19 sati na predavanju “Savršenstvo odricanja (2. dio)” koje će Gour-Gadadhara Dasa održati u Čakovcu u prostorijma bivšeg GK (preko puta Pilke) na adresi A. Schulteissa 19. U tijeku je blagdanski popust na cijenu ulaznice.

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

← Starije Novije →