Objavljeno
Komentari Nijedan

Započeo je novi projekt Krema vedske mudrosti i nakon uvodnog predavanja krećemo na stvar. U uvodnom dijelu čuli smo neke od slava Šrimad Bhagavatama — kralja vedske literature, te rekli nešto o metodologiji koju ćemo pratiti tijekom naših izlaganja. Kako ne bismo produživali vrijeme samog predavanja odn. seminara, molimo Vas da, po mogućnosti, dođete pravodobno da započnemo u točno dogovoreni sat i, shodno tome, završimo prema planu — 20:30 sati.

Pred nama je prvo poglavlje, prvog pjevanja koje predstavlja invokaciju čitavog djela. Ono nam također daje uvid u povijesni kontekst u kojem je Šrimad Bhagavatam izgovoren kralju Parikšitu od Šukadeve Goswamija odn. kako su ga mudraci u Naimišaranyi čuli u izvedbi Sute Goswamija.

Ovo je vrlo važan trenutak za svakog od nas tko želi razumjeti važnost odn. relevantnost Šrimad Bhagavatama za današnje doba u kojem živimo. Naime, često puta neki ljudi doživljavaju svete spise kao knjige koje sadrže zanimljivu mudrost koja možda i nije baš praktična za čovjeka koji živi u 21.-om stoljeću.

No, istina je potpuno drugačija – Šrimad Bhagavatam je upravo i izgovoren za nas kako bi nam dao baklju znanja koja jedino može raspršiti mrak željeznog doba Kali u kojem živimo.

Uvjereni smo da putem različitih medija poput štampe, TV-a, Interneta itd. imate priliku dovoljno čitati/slušati/gledati o mračnim aktivnostima suvremenog čovjeka. No, sve to nam, nažalost, ne može donijeti niti radost niti rješenje naših problema.

Zato Vas pozivamo da pokušate s “alternativom” — dođite u utorak 25.2.2014-e u 19 sati u prostorije bivšeg GK (preko puta Pilke) na adresi A. Schulteissa 19 i priključite nam se u kušanju transcendentalnog nektara “koji jedini može zadovoljiti našu dušu”.

Također se nadamo da među našim stalnim posjetiteljima ima i onih koji žele unaprijediti svoj status posjetitelja/polaznika, te da je netko barem bacio pogled na stihove/komentare koji nas očekuju tijekom diskusije na programu “Pitanja mudraca”.

Ukoliko posjedujete primjerak prvog pjevanja Šrimad Bhagavatama, nemojte ga zaboraviti ponijeti kako ostali ne bi morali brinuti.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Pred nama je treći vikend u mjesecu što znači ništa posebno glede aktivnosti Udruge za duhovnu kulturu “Atmarama”…no više nije tako, odn. barem se nadamo.

Naime, u subotu 15.2.2014-e godine s početkom u 17 sati organiziramo naš standardni program “Večer vedske kulture”, ali ovaj put u Varaždinu, u prostorima centra “Namaste” na adresi Ivana Milčetića 2.

S jedne strane to nije ništa novo – tokom prošlih godina u Varaždinu je već održano puno takvih i/ili sličnih programa, pa zato možemo reći da je “Večer vedske kulture” u Varaždinu zapravo novi stari program. Ovog puta nastaje kao posljedica želje mnogih bhakta iz Varaždina koji su željni da se u gradu održava (još) jedan program na redovitoj bazi.1

Za one koji (još) nisu upoznati s koncepcijom odn. sadržajem programa upućujemo da ‘prolistaju’ neke od najava naših prijašnjih programa.

Što se tiče ovog programa, za bhađane je zadužen Ritudvip Prabhu kojeg ne treba posebno najavljivati, a, između ostalog, bio je gost našeg prethodnog programa u Čakovcu. Na programu će, kao i obično, biti i filozofski dio, ali se još nismo dogovorili kako ćemo ga izvesti, tako da svima preporučamo da se dobro naoružate sa svim mogućim pitanjima.2

Nemojte se bojati, biti će nešto i za pregristi odn. tradicionalni prasadam dio, ali ne smijemo otkriti tko stoji iza toga.

Cijena ulaznice slijedi uobičajenu tradiciju koju njegujemo na našim ostalim programima, ali kako su troškovi organizacije programa veći3 nego li u Čakovcu, molimo Vas da na bilo koji način — pomoć oko organizacije programa, služba prije, tokom i nakon programa, financijska potpora — pomognete da “Večer vedske kulture” u Varaždinu zaživi kao stabilni odn. redoviti program.

Pridružite nam se na “otvorenju sezone” i povedite svoje prijatelje, rođake, bračne partnere, djecu…

Veselimo se Vašem dolasku,
Vaši sluge iz Udruge za duhovnu kulturu “Atmarama”

1 Za sada je plan da program “Večer vedske kulture” u Varaždinu slijedi ritam istog takvog programa u Čakovcu odn. da se održava jednom mjesečno i to svake treće subote u mjesecu.

2 Ukoliko imate neko škakljivo pitanje, mi imamo smisla za humor, pa ćemo Vam omogućiti da ga postavite anonimno.

3 Naime, za program u Varaždinu se za razliku od Čakovca mora platiti najam prostora.

Autor
Kategorije Večer vedske kulture

Objavljeno
Komentari Nijedan

Prošlim predavanjem završili smo studiranje Bhagavad-gite koje je trajalo nešto više od dvije godine, odn. točnije rečeno, prošli smo čitavu knjigu kroz 55 predavanja.

Kao što smo istaknuli u više navrata na našim predavanjima, kada je u pitanju spis kao što je to Bhagavad-gita, onda je budalasto reći “završili smo” jer je takvo što jednostavno nemoguća misija.

Ispravnije je da kažemo da smo napravili jedan pregled čitave knjige i, vjerujemo, pomogli svima Vama koji nas gledate odn. slušate da dobijete jedan novi ili drugačiji pogled na knjigu koja zasigurno predstavlja srž vedske filozofije.

Dugo smo vremena razmišljali što nakon Bhagavad-gite…Moramo priznati da su različite ideje kolale po našoj glavi, uglavnom vezane za tzv. tematske seminare kojima bismo nastavili našu misiju obrazovnih programa na temelju vedske filozofije što spada u domenu djelatnosti naše Udruge za duhovnu kulturu “Atmarama”.

Sigurni smo da postoje mnoge teme koji bi mogle biti zanimljive kako širem, tako i užem krugu naših posjetitelja odn. slušalaca. No, nakon pomnog promišljanja i slušanja što nam kazuje Svevišnji Gospodin Šri Krišna koji je progovarao kroz nekolicinu osoba, odlučili smo se za jedan veoma zahtjevan projekt u nadi da će biti za sveopće zadovoljstvo.

Naime, u oceanu vedske književnosti, postoji nešto što se smatra da predstavlja creme de la creme1 svega i posebno je preporučeno od svih mogućih svetaca, duhovnih učitelja, učenjaka…kao poseban blagoslov za sve nas koji ispaštamo različite bijede materijalne energije doba u kojem živimo.2

Shodno tome čitav projekt smo nazvali “Krema vedske mudrosti” i, nadamo se, održavat će se u istom ritmu kao i prethodni seminar Bhagavad-gite, što znači svaki drugi utorak s početkom u 19 sati.

Kako se još uvijek držimo vedske kulture, održat ćemo i našu tradiciju glede cijene naših programa.3

Ljubazno Vas pozivamo da nam se pridružite u kušanju tog nektara kad god budete za to inspirirani, a mi započinjemo u utorak, 11.2.2014.-e godine na istom mjestu — prostorije bivšeg GK (preko puta Pilke) — A. Schulteissa 19 s početkom u 19 sati.

Voditelj seminara Gour-Gadadhara Dasa očekuje određenu transformaciju osobnosti nakon završene Bhagavad-gite i u iščekivanju “Kreme vedske mudrosti”, pa stoga ne možemo reći tko će biti nazočan tijekom ove serije predavanja.

1 krema od kreme odn. nešto što je najbolje

2 Trenutno živimo u tzv. “željeznom dobu” ili Kali-yugi u kojem su sve vrijednosti praktički izokrenute naopačke i stoga predstavlja veliki egzistencijalni izazov za duhovne tragaoce.

3 Vedski spisi izričito zabranjuju odn. daju nam informaciju da je veliki grijeh naplaćivati prezentaciju vedske mudrosti, odn. takva praksa sa sobom donosi karmičke posljedice kako za onoga tko predstavlja vedsku mudrost, tako i za onoga tko to ‘kupuje’.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Prvi u mjesecu i ako se poklopi da je to subota, siguran je znak da je na rasporedu novi program u sklopu našeg projekta Večer vedske kulture koji će se održati u subotu, 1.2.2014.-e s početkom u 17 sati u prostorijama tzv. ‘multimedijalne dvorane’ na prvom katu zgrade poznate kao “stari Hrast” na adresi dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Ovaj put, imati ćemo priliku družiti se s našim starim znancem. Naime, iz Varaždina nam stiže Ritudvip Prabhu. Biti će to jedan od onih gotovo one-man-show programa. Vjerojatno ne treba posebno najavljivati bhajane koji već predstavljaju (jedan od) njegov zaštitni znak i rado se priključujemo njegovom vodstvu gdjegod se pojavi.

Kako naš program obično uključuje i (tradicionalno) predavanje, recimo nekoliko riječi o tom dijelu, iako ne raspolažemo s mnogo informacija…

Ono što znamo jest da je naslov “Prevela me Maja žednog preko vode…” i možemo se upitati da li je svatko od nas u životu iskusio čari druženja s tom prevrtljivom damom koja, iako dođemo nadomak željenog cilja, ima tu moć da u kritičnom trenutku zaboravimo zašto smo uopće krenuli, kuda idemo, što želimo ostvariti na svom putu itd.

Na kraju svake takve avanture obećajemo sebi i/ili (možda) drugima da nam se to nikada više neće dogoditi, ali kao i uvijek, na kraju znamo/osjećamo da smo još jednom nasamareni.

Zašto? Kako? Zbog čega? Koliko dugo?…

Naoružajte se pitanjima i učinite da Ritudvip Prabhu nikad ne zaboravi ovo gostovanje na Večeri vedske kulture.

Ukoliko Vam sve ovo zvuči (pre)komplicirano, nemojte brinuti…potrudit ćemo se da kirtan zaliječi svu zbunjenost, a prasadam umiri uvijek nepostojani um.

Jedina nepoznanica jest cijena ulaznice, ali to ostavljamo Vašem slobodnom promišljanju.

Autor
Kategorije Večer vedske kulture

Objavljeno
Komentari Nijedan

Došlo je i to vrijeme…da napišemo najavu za, u ovom ciklusu, zadnje predavanje na temu Bhagavad-gite. One rijetke duše koje su s nama od samog početka znaju da naša druženja traju još od studenog mjeseca 2011.-e godine. Od tog vremena, ‘našom’ dvoranom je prošlo dosta osoba. Neki su se odvažili na ovaj put nakon prisustvovanja našem uvodnom seminaru, ali su kasnije, iz različitih razloga (privremeno) napustili naše društvo iako smo sigurni da je samo pitanje vremena kad će se naši putevi opet ispreplesti na čudesan način u režiji Svevišnjeg Gospodina Šri Krišne.

Drugi su nam se, pak, pridružili kasnije i ostali s nama do (samog) kraja. Naravno, ne smijemo zaboraviti niti one duše koje nas vjerno prate odn. slušaju putem Interneta i/ili audio zapisa koje neumorno priprema bhakta Mario.

Svi Vi ste dali svoj nezaboravni doprinos uspjehu ovog projekta i voljeli bismo kad bi nam se mogli pridružiti na našoj maloj svečanosti koja će se održati u utorak, 28.1.2014.-e godine na istom mjestu — prostorije bivšeg GK (preko puta Pilke) — A. Schulteissa 19 s početkom u 19 sati.

Iako možemo na neki način osjećati određenu žalost da ćemo na neko vrijeme prestati diskutirati “Božansku pjesmu”, recimo da to nije kraj Bhagavad-gite već samo jedan novi početak.

Naime, iskreno se nadamo da ste tokom ovog čitavog razdoblja diskutiranja razgovora između Šri Krišne i Arđune razvili ukus da to nastavite činiti i sami, dajući sebi priliku da još dublje zaronite u ocean prepun vrijednih dragulja koje vrijedi podijeliti s drugim ljudima!!

U tome će nam, vjerujemo, pomoći i ovo zadnje predavanje naslova “Studiranje Bhagavad-gite” koje nam treba poslužiti kao inspiracija za dalje, te svojevrsna priprema za ono što nas očekuje nakon ovog ciklusa.1

Za sada možemo reći samo to da “ubacujemo u višu brzinu”.

Do tada, pozvani ste da nam se priključite u “zaključivanju ocjena” i da svojim prisustvom uveličate naš festival. Voditelj programa biti će Gour-Gadadhara Dasa, a ulaz je slobodan.

[1] O čemu se točno radi, objavit ćemo uskoro na našim web stranicama!!

Autor
Kategorije Bhagavad-gita

← Starije Novije →