Objavljeno
Komentari Nijedan

Nastavljamo s redovitim jednomjesečnim večerima vedske kulture. Subota, 21.06.2014. u 17 sati. Adresa je već svima dobro znana, Centar “Namaste” Ivana Milčetića 2, Varaždin.
Za glazbeni i predavački dio ovog puta je odgovoran dobro nam znani Ritudvipa Prabhu, a za degustacijski dio vegetarijanskih preparacija će se pobrinuti mataji Jasenka. 

Svi ste pozvani i dobro došli!
Ulaz je, naravno, kao i svakog puta slobodan, no svi ste slobodni ostaviti koju donaciju kako bi se pokrili troškovi organizacijskog dijela. 

Autor
Kategorije Večer vedske kulture

Objavljeno
Komentari Nijedan

Smatramo da nećemo (previše) pogriješiti ako pretpostavimo da ovih dana diskusija o različitim inkarnacijama Svevišnjeg Gospodina Šri Krišne i nije baš najzastupljenija tema na ‘dnevnom jelovniku’ razgovora koje imamo priliku čuti tijekom naših svakodnevnih aktivnosti, ali to se u potpunosti slaže s onim što Šri Krišna kaže u Bhagavad-giti:

“Ono što je noć za sva bića je vrijeme buđenja za samoovladanog, a vrijeme buđenja za sva bića je noć za introspektivnog mudraca.”1

No, ne obazirući se na to na što nam različiti mediji žele usmjeriti pažnju, Udruga za duhovnu kulturu “Atmarama” nastavlja sa svojim redovitim aktivnostima. Na redu je svojevrsni nastavak diskusije koju smo prošli put započeli trećim poglavljem Prvog pjevanja Šrimad Bhagavatama koje ukratko opisuje neke od inkarnacija Svevišnjeg Gospodina.

Ono što je bio svojevrsni klimaks čitave diskusije odn. jedan od temeljnih stihova cijelog teksta koji jednoznačno deklarira — kṛṣṇas tu bhagavān svayam — “Šri Krišna je izvorna Božanska Osoba”2 je zapravo centralna tema i/ili osovina čitavog teksta.

Nastavak koji će se održati u utorak, 17.6.2014.-e godine na adresi A. Schulteissa 19, Čakovec — s početkom u 19 sati u prostorijama bivšeg GK (preko puta Pilke) nam još jednom donosi fantastični uvid u veličanstvenost i jedinstvenost spisa koji je predmet našeg pomnog studiranja…

Dođite i otkrijte neke od najvećih tajni koje skriva Šrimad Bhagavatam.

1 Bhagavad-gita: 2.69

2 Šrimad Bhagavatam: 1.3.28.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Trajalo je duže nego što smo mogli pretpostaviti, ali se nadamo da je bilo vrijedno truda i vremena…iza nas je ostao čvrsti temelj Šrimad Bhagavatama na kojem ćemo biti sposobni nadograditi naredna poglavlja i pjevanja koja nas očekuju u bližoj odn. daljnjoj budućnosti.

Naime, Šrila Suta Goswami je nedvosmisleno ukazao pri kraju drugog poglavlja da je Svevišnja Božanska Osoba Šri Krišna “konačni predmet sveg znanja”, da je “svrha svih žrtvovanja zadovoljiti Njega”. “Yoga je namijenjena spoznaji Njega”…i konačno, “On je vrhovni cilj života”.

U ovom trenutku možemo prirodno postaviti pitanje tko je zapravo Šri Krišna i treće poglavlje “Šri Krišna je izvor svih inkarnacija” će nas dovesti do tog vrlo važnog zaključka koji bi trebao usmjeriti sve naše kako materijalne, tako i napore na duhovnom putu.

Vrlo vjerojatno, obujam ‘gradiva’ će biti pregolem da bismo ga savladali u jednom ‘zalogaju’, ali u svakom slučaju pred nama je jedno od temeljnih poglavlja Šrimad Bhagavatama. Dođite i uronite u nektar — utorak, 3.6.2014.-e godine u prostorijama bivšeg GK (preko puta Pilke) na adresi A. Schulteissa 19, Čakovec — s početkom u 19 sati.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Nakon dosta napora uspjeli smo prodiskutirati “čarobnu formulu” kako razviti ukus za slušanje o Svevišnjoj Božanskoj Osobi Šri Krišni — jedini lijek za sve naše probleme i nedaće.

Prije neki dan imali smo priliku slaviti dan pojave Gospodina Narasimhadeva gdje smo mogli čuti kako se treba moliti Njemu da nas oslobodi “demonskih želja za plodonosnom djelatnostima u ovom svijetu.”

Nakon ovakvih zaključaka, ne ostaje nam previše manevarskog prostora, no, svejedno, Šrila Suta Goswami će iskoristiti priliku da nam ukaže da se trebamo usredsrediti samo na obožavanje Šri Krišne ne trošeći vrijeme niti energiju na obožavanje polobugova i sl. što je u potpunosti u skladu za zaključkom danim u Bhagavad-giti. Kao što Šrila Prabhupada spominje redovito: “Šrimad Bhagavatam započinje na mjestu gdje završava Bhagavad-gita”, pa shodno tome možemo reći da ćemo tokom ciklusa predavanja “Krema vedske mudrosti” imati priliku obnoviti i proširiti gradivo Bhagavad-gite.

Zato, ako smo, kojim slučajem, zadrijemali na nekom od predavanja Bhagavad-gite, pruža nam se jedinstvena prilika nadoknaditi propušteno.

Prva1 takva prigoda je u utorak, 20-og svibnja 2014.-e godine u prostorijama bivšeg GK (preko puta Pilke) na adresi A. Schulteissa 19, Čakovec — s početkom u 19 sati.

1 Za one koji još nisu prisustvovali našim programima, recimo da ste slobodni pridružiti se našoj “studjskoj grupi” kadgod to zaželite jer, budite sigurni, rijetke su one duše koje su s nama od samog početka.

Autor
Kategorije Krema vedske mudrosti

Objavljeno
Komentari Nijedan

Već uhodana ekipa i ove subote sprema Večer vedske kulture. U goste nam ovaj put dolazi svima nama manje-više znani Gargamuni Prabhu iz Maribora koji će voditi glazbeni dio programa i održati predavanje iz vedskih spisa.

Mislim da ga ne treba posebno predstavljati pošto je čest gost u našim krajevima. Poznat je po svojem pisanju blogova, eseja i kolumni u časopisima i to najčešće piše svoje osvrte na svakodnevicu, promatrajući je i analizirajući je kroz prizmu vedskih spisa i mudrosti, čineći tako uvijek svježim, relevantnim i praktičnim to znanje čiji korijeni sežu unatrag više od 5000 godina.

Gargamuni Prabhu je monah u Hare Krišna tradiciji, vrstan propovijednik i ozbiljan praktikant duhovnog života, stoga Vas pozivamo da dođete ovu subotu, 17.05.2014. u 17 sati u Centar “Namaste”, ulica Ivana Milčetića 2, Varaždin i osjetite dio bogate vedske kulture kroz duhovnu glazbu — bhajane, upoznate se s njenom filozofijom i na kraju kušate vegetarijanske delicije za koje će se ovog puta pobrinuti mataji Jasenka.

S radošću očekujemo Vaš dolazak!

Ispred udruge za duhovnu kulturu “Atmarama”,
Ananda Gopal das
 

Autor
Kategorije Večer vedske kulture

← Starije Novije →